20 de umbre ale lui Tudorel Toader. Judecătorul-rector, coleg cu condamnaţi pentru corupţie

sâmbătă, 24 februarie 2018, 02:50
8 MIN
 20 de umbre ale lui Tudorel Toader. Judecătorul-rector, coleg cu condamnaţi pentru corupţie

Raportul în 20 de puncte prezentat de ministrul Justiţiei, ieşeanul Tudorel Toader, a stârnit reacţii pe cât de vehemente şi ample, pe atât de contrare şi neaşteptate. De la ieşirile prompte în stradă a mii de oameni din marile oraşe şi criticile argumentate ale unor jurişti de renume internaţional la reacţii de ridicare în slăvi în studiourile unor televiziuni precum Antena 3 sau RTV. Şi de la critici punctuale făcute de colegi de universitate de la Iaşi, pe teme locale, la poziţionări divergente la nivel naţional, şi chiar la articole critice în presa europeană, şi chiar în cea de peste Ocean. 

Cert este că Tudorel Toader, prin raportul său greoi, tehnic şi controversat, a împărţit opinia publică în două. „Ziarul de Iaşi“ a colectat nemulţumirile, frustrările şi criticile cele mai rezonabile, din noianul de reacţii expuse în ultimele 24 de ore în spaţiul public, şi vi le prezintă mai jos, expuse în aceeaşi formulă în care a expus şi el vestitul raport: în 20 de puncte. Vă invităm, lecturând criticile colectate de noi la adresa ministrului Justiţiei atât din mediul universitar, cât şi din cel publicistic, sau chiar din rândul publicului spectator ieşean, să analizaţi dacă Iaşul câştigă sau pierde avându-l pe Tudorel Toader, rector ales al celei mai vechi universităţi din ţară, Universitatea „Al.I. Cuza“, în funcţia de ministru al Justiţiei?

1.Lideri de opinie din România, din domeniul judiciar, şi nu numai, critică în termeni duri modalitatea în care Tudorel Toader a ales să întocmească raportul în urma căruia a cerut revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Oameni reputaţi din domeniul Dreptului, cum ar fi fostul judecător de la Tribunalul European Valerius Ciucă, au catalogat acţiunea lui Toader ca fiind „un jalnic spectacol“, care nu ar avea susţinere juridică sau raţională. Profesorul de Drept Toader, fost procuror, avocat, fost judecător al Curţii Constituţionale, a mai fost acuzat că a întocmit un raport acuzator la adresa şefei DNA fără ca măcar să îi ceară acesteia un punct de vedere. Asta deşi, în ultimul an, unul dintre laitmotivele discursului său a fost apărarea drepturilor celor acuzaţi. Lideri de opinie ca Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Cristian Tudor Popescu şi mulţi alţii l-au criticat în termeni fără precedent pe Toader, criticile răsfrângându-se, indirect, şi asupra mediului academic ieşean şi a Iaşului, oraş cu care Toader este asociat.

Cititi si: Ministrul care face Iaşul de râs: „Cum poţi tu, Românie, să suporţi asemenea nenorocire?“

2. În ciuda aparentei delimitări faţă de mediul politic, pe care Toader o in­vocă adesea în discursul său, acesta a devenit judecător al Curţii Constituţionale cu ajutorul unui viitor infractor dovedit de instanţă. Relu Fenechiu a fost cel care l-a propulsat pe profesorul de Drept în funcţia de judecător constituţional. Legătura dintre cei doi este de notorietate, ei fiind fotografiaţi la mijlocul anilor 2000, când Fenechiu era un baron în plină ascensiune, în timp ce participau la festivităţi sau adunări comune.

3. Fără a avea o adeziune formală care să-i ateste afilierea politică, Toader face parte totuşi dintr-un guvern girat de o persoană condamnată definitv, Liviu Dragnea. Profesorul Toader dă mâna periodic cu personaje suspectate că au plagiat, că au comis fapte de corupţie sau care au condamnări dure pentru luare de mită, cum este colegul său din Guvern, Darius Vâlcov. La rândul lor, aceste personaje, când vorbesc despre Ministerul Justiţiei, invocă experienţa în Drept a lui Toader, „reputatul profesor de Drept de la Iaşi“.

4. Deşi mediul academic impune o delimitare de cel politic, Tudorel Toader, în calitate de profesor universitar, a cultivat relaţii apropiate cu acesta, fiind conducătorul de doctorat al unor politicieni precum Bogdan Olteanu sau Alina Gorghiu, foşti liberali de seamă în trecut. Legăturile de apropiere cu personaje precum Relu Fenechiu ori Mihai Vlasov sunt de notorietate.

5. Mediul politic l-a dus în proximităţi dubioase. Ca avocat a apărat perso­naje condamnate ulterior pentru cazuri re­voltătoare de corupţie. A rămas în istorie cazul fostului prefect Radu Prisăcaru, pe care Toader îl apăra în 2006 şi spunea că este nevinovat. Prisăcaru a fost condamnat în cele din urmă la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cititi si: Raportul lui Tudorel Toader, plin de greşeli cap-coadă. Are şi virgule între subiect şi predicat

6. S-a comportat ca avocat al inculpaţilor şi din funcţia de ministru. A pledat în faţa Curţii Constituţionale pentru a se constata un presupus conflict de natură constituţională între DNA şi Guvern, după ce DNA a anunţat investigaţia din dosarul Belina. Toader a invocat că procurorii nu ar avea voie să cerceteze acte administrative emise prin hotărâri de guvern şi a pledat în favoarea admiterii unei sesizări înaintate de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În cele din urmă, Curtea Constituţională, a respins în unanimitate sesizarea.

7. În privinţa aşa-ziselor probleme din DNA, plecate ca urmare a unor dezvăluiri realizate de inculpaţi, Toader nu a aşteptat instituţiile competente în a realiza controale la DNA, cum sunt Parchetul General şi Inspecţia Judiciară, preferând să realizeze propria „anchetă“ împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

8. În 2012, Tudorel Toader a luat partea USL, pe atunci coaliţia de guvernare, votând pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi pentru validarea referendumului privind înlăturarea acestuia din funcţie. În cele din urmă, decizia luată de CCR a fost de invalidare a referendumului, invocându-se lipsa de cvorum.

9. În discursul public referitor la şefa DNA, Tudorel Toader atacă instituţia apreciată de cele mai multe dintre instituţiile internaţionale interesate de soarta României. De altfel, însăşi Laura Codruţa Kovesi a primit mai multe distincţii din partea unor ţări europene. Preluând discursul liderilor coaliţiei de guvernământ, Toader a invocat în mai multe rânduri insuficienta informare a ambasadelor sau repre­zentanţilor instituţiilor europene, teză respinsă de mai multe ori de către reprezentanţii instituţiilor europene.

10. Ambii fii ai lui Toader au fost implicaţi în scandaluri la nivelul Facultăţii de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Fiul cel mic, Teodor Andrei, a fost acuzat de colegi că a ajuns, în doar trei semestre, de la „fără frecvenţă“ la „buget“, în condiţiile în care a fost admis în facultate printre ultimii. Celălalt fiu, Alexandru, a profitat de faptul că tatăl său s-a suspendat din funcţia de rector pentru a deveni ministru, dar şi de o modificare a metodologiei, pentru a deveni asistent universitar.

11. Devenit ministru al Justiţiei, Tudorel Toader nu a avut nicio problemă în a se întreţine şi a discuta prieteneşte cu personaje condamnate definitiv, cum este Ghiocel Asimionesei, condamnat pentru şantaj când patrona „Ziua de Iaşi“. În privinţa imaginii, Toader a preferat să participe doar la emisiuni de televiziune realizate de Antena 3 sau RTV, posturi critice luptei anticorupţie şi DNA, şi a evitat discuţiile cu celelalte entităţi media naţionale. 

12. Preocuparea aproape obsesivă pentru soarta infractorilor este re­liefată şi de discursul repetitiv al lui Toader referitor la prezumţia de nevinovăţie. În anul de când este ministru, nu a existat nicio intervenţie publică notabilă şi de largă răspândire mediatică în care Tudorel Toader să vorbească şi despre drepturile victimelor din procesele penale, nu doar ale suspecţilor, inculpaţilor sau condamnaţilor.

13. Deşi invocă obsesiv problemele infractorilor, pentru care România a fost şi este condamnată la CEDO din cauza condiţiilor din penitenciare, Toader nu a efectuat niciun demers concret pentru rezolvarea acestei probleme. În schimb, a fost de acord cu forma votată în Parlament privind aşa-zisul „recurs compensatoriu“, prin care deţinuţii primesc reducere de pedeapsă de 6 zile, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii. Sute, poate mii de deţinuţi au fost eliberaţi în ultimele luni mai devreme ca urmare a aplicării acestei legi.

14. Pe plan local, s-a „lepădat“ de funcţia de rector în două rânduri. Prima dată câteva luni, pentru a-şi termina mandatul de judecător constituţional. S-a suspendat şi în februarie 2017 pentru a deveni ministru al justiţiei.

Cititi si: Politician din Botoşani: Toader ne-a făcut de râs pe noi, moldovenii. Ne obligă să avem capul plecat când mergem la Bucureşti

15. În ciuda CV-ului său stufos, a nenumăratelor studii şi lucrări realizate, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu stăpâneşte regulile semnelor de punctuaţie. În mediul virtual, a fost de multe ori ţinta ironiilor deoarece, înainte de semnele de punctuaţie, lasă spaţii.

16. Ironizat a fost şi din cauza modului în care comunică, în special cu presa. Jurnaliştii au reclamat de nenu­mărate ori stilul rigid de a se exprima, dar mai ales eschivarea ministrului în a răs­punde, conform atribuţiilor funcţiei sale, întrebărilor legitime ale presei.

17. Ieşenii au sperat odată cu numirea lui Tudorel Toader că acesta se va implica pentru sprijinirea unor proiecte cu caracter local. Din portofoliul Justiţiei, un exemplu concludent este cel al nevoii stringente privind construirea unui nou penitenciar, cel actual fiind supra-aglomerat. Interesul lui Toader faţă de proiectele Iaşului, chiar şi cele din afara domeniului legislativ, a fost aproape inexistent.

18. S-a folosit de reputaţia funcţiei de rector al UAIC pentru a crea impresia unei competenţe deosebite în exerciţiul funcţiei de ministru. Rămâne de văzut dacă asocierea numelui său şi, implicit cel al universităţii, cu un guvern compus din persoane controversate, unele certate cu legea – altele cu limba română sau bunul-simţ, va fi de bun augur pentru prestigiul universităţii ieşene.

19. Nu a avut nicio întâlnire publică la care să participe corpul magistraţilor din Iaşi sau din ţară şi în care să asculte doleanţele acestora cu privire la sistemul judiciar.

20. Într-un stil personal, raportul lui Toader privind activitatea DNA începe printr-o prezentare a propriei persoane şi a funcţiilor ocupate în trecut. Recomandăm cititorilor lecturarea acestuia. 

Cititi aici raportul privind activitatea DNA

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii