200.000 de fermieri vor pierde subvenţiile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

200.000 de fermieri vor pierde subvenţiile

GALERIE
fermier02
  • fermier02
- +Suprafaţa agricolă minimă pentru care se acordă sprijin din fonduri europene şi din partea statului ar putea fi majorată, anul viitor, la 1,5 hectare, faţă de un hectar în prezent, astfel că peste 200.000 de fermieri nu vor mai primi subvenţii.

“Este o decizie la care şi noi ne-am gândit foarte mult, de a creşte suprafaţa eligibilă de la un hectar la 1,5 hectare, însă trebuie să ne gândim şi la componenta socio-economică din mediul rural, pentru că odată ce creştem suprafaţa vor dispărea probabil ca drepturi de plată peste 200.000 de fermieri”, a declarat ieri, la un seminar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a spus că măsura ar putea ajuta la comasarea terenurilor agricole. Potrivit lui Constantin, Ministerul Agriculturii are deja un proiect de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) astfel încât agenţia să poată interveni pe piaţă şi să cumpe sau să vândă, la început, suprafeţe mici. “Astfel, să protejeze şi producătorii români vis-a-vis de 1 ianuarie 2014, când se liberalizează piaţa funciară, având drept de preempţiune pentru cumpărarea acelor suprafeţe, dar pe de altă parte să încurajeze comasarea terenurilor agricole”, a mai spus ministrul. De asemenea, proprietarii de terenuri agricole vor fi stimulaţi, din 2014, să arendeze sau să vândă fermierilor activi suprafeţele nelucrate, caz în care vor primi subvenţia de la UE şi un plus de 20% din acest sprijin, a declarat luni, într-o conferinţă, comisarul european Dacian Cioloş. “Avem acum un anumit număr de ferme mici, care au două, trei, patru sau cinci hectare. Proprietarii terenurilor respective beneficiază de subvenţia la hectar. Începând cu 2014, pentru aceste ferme mici se va calcula o plată fixă”, a spus Cioloş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.