Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

200.000 de români riscă amenzi pentru că nu şi-au depus la timp declaraţia de venit

GALERIE
declaratie de venit
  • declaratie de venit
- +

În jur de 40% dintre românii care aveau obligaţia de a-şi depune declaraţia 200 privind venitul realizat în 2012 riscă să fie amendaţi pentru nerespectarea termenului legal, respectiv 27 mai, potrivit datelor provizorii furnizate de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Fiscul ar putea încasa amenzi în valoare de circa 48,4 milioane de lei, echivalentul a 10,8 milioane de euro la un curs mediu de 4,45 lei/euro, de la contribuabilii care au întârziat.

Fiscul a înregistrat până la data de 29 mai 357.938 de declaraţii privind venitul realizat în 2012. Numărul contribuabililor care aveau obligaţia să depună formularul 200 se ridică însă la circa 600.000 de persoane, estimează reprezentanţii ANAF.

Cei care nu şi-au declarat la timp veniturile riscă, potrivit legislaţiei în vigoare, amenzi între 50 şi 500 de lei. Reiese astfel că, dacă Fiscul îi va sancţiona, în medie, cu 200 de lei pe cei circa 242.000 de contribuabili care au întârziat, încasările din amenzi s-ar ridica la circa 46,4 milioane de lei.

Formularul 200 privind veniturile realizate în anul 2012 trebuie depusă de către persoanele fizice care au câştigat anul trecut bani din activităţie comerciale, de către persoanele fizice care practică profesii libere (avocat, notar, consultant etc.) precum şi de către persoanele fizice care au avut venituri din drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor, brevete, mărci etc.).

Datele centralizate până în prezent de Fisc au caracter provizoriu, au arătat reprezentanţii agenţiei.

"Întrucât procesul de primire şi înregistrare a declaraţiilor privind veniturile realizate pe anul 2012 este în curs de desfăşurare, deocamdată, nu putem oferi celelalte informaţii solicitate (ex: declaraţii trimise prin poştă, declaraţii în curs de înregistrare şi procesare, etc)", au precizat reprezentanţii ANAF.

Numărul contribuabililor care riscă să fie amendaţi este considerabil mai ridicat decât cel de anul trecut, spre exemplu, când 50.000 de persoane se aflau în această situaţie.

Astfel, în 2012, circa 498.800 dintre cei circa 533.000 de români care aveau obligaţia de a depune formularul 200 privind veniturile realizate în 2011 au respectat termenul limită.

Cu un an înainte, 607.100 de persoane dintre cele 612.500 care aveau obligaţia de a depune declaraţia s-au prezentat în timp util la Fisc.

Cum se completează declaraţia pe veniturile realizate în 2012

Declaraţia 200 are patru capitole, însă ultimul trebuie completat doar de acele persoane care nu-şi depun personal formularul şi au împuternicit pe altcineva cu completarea acestuia.

La primul capitol, date de identificare a contribuabilului, se completează numele, adresa, codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală precum şi contul IBAN în cazul în care ştiţi că trebuie să primiţi bani înapoi de la Fisc şi nu doriţi să vă deplasaţi personal la sediul instituţiei.

Capitolul al doilea, date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit, cuprinde două secţiuni, una care se referă la activitatea desfăşurată şi alta care se referă la câştigurile efective înregistrate în anul precedent.

Secţiunea date privind activitatea desfăşurată se completează astfel:

La punctul privind categoria de venit contribuabilii trebuie să bifeze căsuţa corespunzătoare după caz:

• Persoanele care au realizat venituri din comerţ vor bifa căsuţa venituri comerciale.

• Medicii, avocaţii, notarii, auditorii financiari, consultanţii fiscali, contabilii, arhitecţii şi cei care desfăşoară independent alte profesii reglementate vor bifa căsuţa "venituri din profesii libere".

• Contribuabilii care au obţinut venituri din brevete, drepturi de autori, desene, modele, mostre, know-how sau mărci de fabrică şi de comerţ vor selecta "venituri din drepturi de proprietate intelectuală".

• Proprietarii de apartamente sau maşini închiriate vor bifa "venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente".

La punctul determinarea venitului net trebuie precizat modul în care se calculează venitul, respectiv prin sistem real, cote forfetare de cheltuieli sau normă de venit.

La punctul obiectul principal de activitate se înscrie denumirea activităţii principale generatoare de venituri, precum şi codul CAEN al activităţii desfăşurate.

Secţiunea date privind venitul/ câştigul net anual se completează astfel:

La punctul venitul brut se completează în lei suma totală obţinută anul trecut. La cheltuieli deductibile  se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în vederea activităţii de bază. Suma trebuie să fie justificată cu documente şi să se refere la cheltuielile din 2011. La punctul venitul net se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile aferente deductibile.

Punctele câştig net anual respectiv pierdere netă anuală se completează numai de către acei contribuabili care au realizat anul trecut venituri din transferul de acţiuni sau din operaţiuni valutare pe bază de contracte.

La capitolul trei, destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net / câştigul net anual impozabil, poate fi bifată opţiunea susţinerea unei entităţi nonprofit/ unităţi de cult pentru care trebuie completate datele de identificare, respectiv denumirea organizaţiei, codul de identificare fiscală, contul bancar şi suma în lei. Persoanele care vor să doneze 2% din impozit unui ONG trebuie să completeze şi formularul 230.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri