200 de ieșeni au fost prinși în SCANDALUL concentratoarele de oxigen
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

200 de ieșeni au fost prinși în SCANDALUL concentratoarele de oxigen

GALERIE
oxigen
  • oxigen
- +

În 2015, furnizorul de concentratoare de oxigen Air Liquide Vitalaire Romania SRL, aflat în centrul unui scandal naţional, a oferit servicii pentru aproximativ 200 de ieşeni. Pentru acestea, CJAS Iaşi a decontat anul trecut companiei farmaceutice 375.000 lei. Chiria pe o lună a dispozitivului medical este de 189 de lei. În urma unui control, CJAS Iaşi a imputat firmei aproximativ 46.000 lei.

Compania farmaceutică Air Liquide Vitalaire Romania SRL, firmă aflată în centrul unui scandal naţional după ce a fost acu­zată în presa centrală de fraude cu contabilitate dublă, se află în contract cu Casa Judeţeană de Asi­gurări de Sănătate Iaşi încă din 2008.

Firma care, potrivit tolo.ro, şi-ar înşela propriii clienţi cerându-le diverse sume de bani în baza unor facturi care ar fi false, este unul dintre cei şapte furnizori de concentratoare de oxigen care au intrat în contract cu CJAS Iaşi inclusiv în 2016.

În 2015, CJAS Iaşi a decontat către Air Liquide Vitalaire Romania servicii în valoare de 375.000 de lei, aproximativ 200 de asiguraţi din judeţ beneficiind de concentratoare de oxigen de la acest furnizor. Tot anul trecut, în urma unui control tematic desfăşurat de inspectorii casei de asigurări, furnizorului i-a fost imputată suma de aproximativ 46.000 de lei, pentru încălcarea clauzelor contractuale.

„Noi urmărim ac­tivitatea tuturor furnizorilor în contract cu CJAS Iaşi, deşi sunt 1.500 de furnizori. Urmărim respectarea clauzelor contractuale şi verificăm cheltuirea ri­guroasă şi legală a banilor. Pri­oritar în activitatea noastră este să urmărim apărarea drepturilor asiguraţilor noştri“, a arăta ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

Reclamaţii verbale

Unii asiguraţi ieşeni care au beneficiat de concentratoare de oxigen de la Vitalaire au reclamat doar verbal că furnizorul le-a trimis notificări prin care îi anunţau că au de plătit o serie de penalităţi. Aceste penalităţi ar fi fost aplicate pentru perioada în care asiguratul nu ar fi beneficiat de decizie de la CJAS, potrivit căreia i se decontează dispozitivul medical. Totuşi, oficial, nu a fost înregistrată nicio reclamaţie în acest sens, după cum arată conducerea instituţiei.

„În perioda menţionată nu a fost înregistrată nicio reclamaţie la adresa furnizorului. Verbal, unii asiguraţi ne-au transmis că în speţă această firmă le-a trimis nişte notificări că au de plătit diferite penalităţi pentru zilele în care nu au beneficiat de decizia de la CJAS. Atunci, asiguraţilor li s-a arătat că decizia este valabilă inclusiv pentru acele perioade pentru care furnizorul susţine că a avut întrerupere şi li s-a comunicat că nu este cazul să li se perceapă niciun ban“, a mai precizat ec. Robert Dâncă.

Pentru a obţine o decizie prin care se certifică faptul că un asigurat are nevoie de un dispozitiv medical pentru oxigenoterapie, acesta trebuie să întocmească un dosar medical, cu documente de la specialist, care să ateste în­cadrarea în pragurile minimale în care poate beneficia un astfel de instrument. Dosarul medical se depune la CJAS de asigurat sau de reprezentantul legal al acestuia. Ulterior, instituţia verifică dosarul, respectiv dacă asiguratul se încadrează în normele care prevăd acordarea serviciilor res­pective, şi apoi emite o decizie care este valabilă 90 de zile sau 12 luni.

„Decizia este valabilă 30 de zile, până ajunge la furnizor, dar în baza acesteia asiguratul poate beneficia de acel dispozitiv 90 de zile sau 12 luni. Media în baza căreia asiguraţii pot beneficia de dispozitivul medical este de trei luni“, a completat directorul Dâncă.

Cu decizia obţinută de la CJAS, pe spatele căreia sunt trecuţi toţi furnizorii care oferă concentratoare de oxigen, asiguratul merge la oricare dintre firmele farmaceutice aflate în contract cu casa. Furnizorul o înregistrează, îi pune la dispoziţie asiguratului dispozitivul medical şi apoi depune factura fiscală la CJAS. Serviciile oferite de furnizor sunt validate şi de sistemul informatic SIUI. Suma pe care CJAS Iaşi o decontează lunar pentru închirierea unui singur concentrator de oxigen este de 189,23 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.