anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

2013, cel mai negru an de criză: Iată prăpastia economică ieşeană, în cifre

GALERIE
lacate
 • lacate
- +

Anul acesta se va înregistra un trist şi îngrijorător record de firme ieşene intrate în insolvenţă. De la începutul anului, peste 1.100 de societăţi comerciale au intrat în această procedură. Este aproape cât totalul pe 2012. Aceste firme au generat creanţe fabuloase, de 1,17 miliarde lei. Este o sumă mai mare chiar şi decât întreg bugetul de venituri al oraşului, de 0,9 miliarde lei.

Recordul la societăţile care au intrat în procedură de insolvenţă va fi atins în cursul acestui an. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi a prezentat ieri un raport din care reiese că în judeţul Iaşi sunt 1.105 societăţi care au intrat în stare de insolvenţă de la începutul anului. Aceste firme au generat creanţe în valoare totală de 1,17 miliarde de lei, o sumă fabuloasă. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât statistica din anii precedenţi relevă dife­renţe enorme.

2013 a debutat cumplit

În 2009, considerat de finan­ţişti debutul crizei economice, au fost înregistrate în judeţul Iaşi un număr de 724 de contribuabili în procedură de insolvenţă. Urmă­torul an, creşterea a fost spectaculoasă şi s-a ajuns la 1.237 de socie­tăţi aflate în aceeaşi situaţie. Datoriile acestora s-au ridicat la 863,8 milioane de lei. Din 2011, situaţia părea că intră într-un trend descrescător, societăţile intrate în insolvenţă fiind în număr de 1.095 de firme, cu datorii de 974,3 milioane de lei. Scăderea a avut loc şi în 2012, cu 1.095 de societăţi la marginea prăpastiei chiar dacă creanţele au crescut până la 1,15 miliarde de lei. Răsturnarea de situaţie a apărut de la începutul acestui an. În primele cinci luni, deja s-au înregistrat 1.105 firme în stare de insolvenţă, iar dacă trendul s-ar păstra până la sfârşitul anului, s-ar ridica la 2.652 de firme într-o astfel de situaţie, un număr record absolut pentru judeţul Iaşi. „Dacă trendul ar continua, 2013 ar fi un an negru din punctul de vedere al firmelor care au intrat în procedură de insolvenţă. Nu au putut face faţă crizei economice, aceasta este explicaţia numărului atât de mare“, a declarat Ionel Damian, directorul de la Fisc.

Topul datornicilor

Topul datornicilor este dominat de fosta fabrică Fortus, care are restanţe de 221 milioane de lei, urmat de societatea Construc­ţii Feroviare Moldova, cu datorii de 143 de milioane de lei, Terom SA - 46 de milioane de lei, Mol­do­mobila - 44 de milioane de lei, şi Gold&Platin Autocenter - 26 de milioane de lei. Un alt aspect semnalat de reprezentanţiii DGFP îl reprezintă sumele recuperate de la aceste societăţi în stare de insolvenţă, care abia se ridică la 1% din valoarea întregii datorii. Acum trei ani, aceste societăţi le-au înapoiat creditorilor 13 mi­lioane de lei, în 2011 în jur de 19 milioane de lei, iar în 2012 apro­ximativ 15 milioane de lei. Pro­centul este îngrijorător pentru acest an, în care s-au recuperat de la contribuabilii aflaţi sub incidenţa Legii 85/2006 abia 4 mi­lioane de lei, ceea ce înseamnă 0,3% din totalul datoriilor. Con­ducerea Finanţelor mai atrage atenţia că majoritatea firmelor aflate în stare de insolvenţă intră, în cele din urmă, în faliment. Anul trecut s-au raportat 854 de firme falimentare, iar de la începutul acestui an alte 763 de societăţi. Foarte puţine intră în organizare judiciară şi respectă un plan de revitaliziare a activităţii econo­mice. De la începutul crizei economice, s-au înregistrat în această situaţie două societăţi în 2009, cinci firme în 2011, alte zece firme în 2012 şi încă 12 societăţi de la începutul acestui an. Chiar şi în aceste condiţii, administratorii judiciari nu reuşesc să valorifice bunurile societăţilor şi să creeze venituri. „De mare interes este reorganizarea judiciară şi reintrarea în circuitul economic. Sunt foarte puţine cazuri în care ne aflăm în această situaţie. Se intră în pasivitate deoarece se consideră ca şi-a atins scopul prin introducerea acestei proceduri, fără a identifica o soluţie viabilă la problemele pe care le are firma“, a mai spus Ionel Damian, directorul DGFP.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.