Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

2015 - Un an sub zodia penalului la Iaşi. A marcat o premieră în mediul politic

GALERIE
colaj penalicondamnat
  • colaj penali
  • condamnat
- +

Anul 2015 a marcat o premieră în mediul politic ieşean. A fost primul an din ultimii 25 în care numărul parlamentarilor „pătaţi“ l-a depăşit pe al celor curaţi. Dacă în trecut aleşii ieşenilor păreau imuni în faţa legii, lucrurile s-au schimbat acum radical. Un deputat a fost încarcerat în 2014, iar alţi doi au fost condamnaţi cu suspendare. Alţii au fost condamnaţi în primă instanţă în acest an, sunt urmăriţi, sau măcar cercetaţi penal, mulţi sub acuzaţii de corupţie. Anul viitor va lămuri lucrurile pentru unii dintre ei, şi vom vedea dacă îşi vor termina mandatul în libertate sau nu. De altfel, a fost un an negru pentru întregul Parlament, nu doar pentru aleşii ieşeni. În septembrie, „recensământul“ penalilor înregistra peste 80 de nume de deputaţi şi senatori certaţi cu legea, aproape jumătate fiind membri PSD.

 

Fenechiu - cinci ani: Primul parlamentar ieşean condamnat vreodată la închisoare este deputatul PNL Relu Fenechiu. Acesta a fost condamnat în ianuarie anul trecut la 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fenechiu a fost acuzat că a vândut componente electrice vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. Condamnarea a survenit pe când Fenechiu ocupa funcţia de ministru al Transporturilor, el marcând astfel încă o premieră: primul ministru condamnat în timpul exercitării mandatului. Închis iniţial la Iaşi, a fost transferat după un an de detenţie la penitenciarul din Vaslui, la cerere. Fenechiu ar putea fi eliberat condiţionat la mijlocul anului 2017. Îşi umple timpul predând colegilor de detenţie cursuri de utilizare a calculatorului şi folosindu-şi calificarea de inginer, pentru a realiza brevete de invenţie.

 

 

Senatorul Lazăr - condamnat: La nici trei luni după Fenechiu, a venit rândul senatorului PSD Sorin Lazăr să fie condamnat, pentru conflict de interese. Acesta îşi angajase fiul la cabinetul său parlamentar. Conform Codului Penal, îndeplinirea unui act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru o rudă sau afin până la gradul II se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea dreptului de exercitare a unei funcţii publice. În cel mai rău caz, Lazăr ar fi putut fi condamnat la cinci ani de închisoare şi şi-ar fi pierdut mandatul de senator. A semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi a scăpat cu doar jumătate din minimul de pedeapsă. Adică şase luni cu suspendare.

 

 

 

 

Deputatul Crăciunescu - servea afaceri firmei fiului: Conflictul de interese va fi probabil articolul din Codul Penal pe care parlamentarii ieşeni îl vor cunoaşte cel mai bine. La două luni de la condamnarea lui Lazăr, a urmat cea a liberalului George Crăciunescu, în iunie 2014. Acesta a fost condamnat în primă instanţă la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că, pe vremea când era primar al municipiului Paşcani, a acordat contracte unor firme în care fiul său era acţionar principal sau administrator. În plus, lui Crăciunescu i-a fost interzis dreptul de a fi ales în funcţii publice elective pe o durată de 10 ani. Sentinţa nu este încă definitivă.

 

 

 

 

Răţoi şi Constantinescu - abuz în serviciu: Tot activitatea dinainte de a deveni parlamentar a devenit o piatră de moară legată şi de gleznele deputatului PSD Neculai Răţoi, fost primar al municipiului Paşcani, şi senatorului Florin Constantinescu, fost consilier local în municipiul de pe Siret. În martie 2015, împotriva celor doi a fost declanşată urmărirea penală, fiind puşi totodată sub control judiciar. Trei luni mai târziu, în iunie 2015, senatorul şi deputatul au fost trimişi în judecată, alături de 26 de angajaţi ai Primăriei Paşcani şi consilieri locali, pentru abuz în serviciu. Cei doi au fost acuzaţi că au încercat anularea unei datorii de 2 milioane lei înregistrată de firma Agrocomplex Lunca Paşcani SA, deţinută de actualul primar, Dumitru Pantazi, faţă de Consiliul Local. Societatea închiriase de la Consiliul Local o suprafaţă de teren de 60 ha, pentru care nu a plătit nimic timp de mai mulţi ani, invocând condiţiile meteorologice şi producţia agricolă proastă. Două funcţionare şi-au recunoscut între timp faptele, fiind condamnate la pedepse cu suspendare. O a doua daravelă a lui Răţoi a fost în legătură cu ANI. Deputatul a fost acuzat, în octombrie 2015, că a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care şi-a angajat nepotul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nepotul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.336 de lei.

Senatorul Agrigoroaei - fals şi înşelăciune: În instanţă a ajuns şi senatorul UNPR Ionel Agrigoroaei, împreună cu soţia sa, Antonela. Cei doi au fost trimişi în judecată în septembrie 2014, senatorul fiind acuzat de două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, iar soţia acestuia, pentru trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune şi două infracţiuni de complicitate la înşelăciune. Cei doi au obţinut în noiembrie 2007 un credit bancar de 350.000 de euro, în baza unor adeverinţe de venit falsificate. Procesul s-a finalizat la mijlocul lunii decembrie, senatorul fiind condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

 

 

 

 

Anghel Stanciu - conflict de interese: Pentru conflict de interese a fost luat la întrebări şi unul dintre cei mai vechi deputaţi din Parlament, social-democratul Anghel Stanciu. Acesta îşi angajase unul dintre fii şi nora la cabinetul parlamentar, cei doi câştigând astfel 65.000 de lei. Şi Stanciu a fost acuzat de conflict de interese. În primă instanţă, Stanciu a fost condamnat în martie 2015 la şase luni de închisoare, cu suspendarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani şi şase luni. În plus, i s-a impus să plătească statului 3.000 de lei drept cheltuieli judiciare şi 50 de lei contribuţie la onorariul apărătorului din oficiu. Sentinţa a rămas definitivă la sfârşitul lunii noiembrie, când completul de cinci al înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins atât apelul declarat de Stanciu, cât şi cel al Parchetului General.

 

 

 

Vosganian - acuzat de complici­tate la o pagubă de 130 milioane euro: Senatorul, fost membru al PNL, este unul dintre cei cărora procurorii DIICOT le numără zilele rămase din mandat. De doi ani, procurorii încearcă să obţină declanşarea urmăririi penale împotriva lui Vosganian, pentru fapte comise pe când era ministru al Economiei şi Finanţelor. Alături de Adriean Videanu, la rândul său fost ministru, Vosganian a fost acuzat în 2013 de subminarea economiei naţionale. Cei doi ar fi favorizat compania Interagro, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, să obţină preţuri preferenţiale la gaz metan, cauzând statului un prejudiciu de 130 milioane de euro. Cererea de declanşare a urmăririi penale a fost însă respinsă de colegii senatori ai lui Vosganian. Între timp, încadrarea faptelor a fost schimbată, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Vosganian este acuzat acum de abuz în serviciu, complicitate la delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. Schimbarea încadrării juridice nu a schimbat însă şi poziţia colegilor lui Vosganian, senatorii refuzând din nou să aprobe îndeperea urmăririi penale.

 

Deputatul Iacoban - plângere penală din cauza unei fotografii: Deputatul PSD Sorin Iacoban a făcut până acum cunoştinţă doar cu procurorii DNA, nu şi cu judecătorii. Iacoban a fost audiat de DNA, alături de alţi foşti consilieri locali, într-un dosar deschis cu privire la finanţarea din bani publici a echipei ieşene de fotbal. „Am luat la cunoştinţă de acuzaţiile aduse, nişte acuzaţii demne de un scenariu SF. Deturnare de fonduri, instigare la fals sub semnatură privată, abuz în serviciu, nişte acuzaţii absolut elucubrante“, spunea la acea dată Iacoban. Între timp, unii dintre cei acuzaţi au decedat, alţii au dispărut de pe scena politică. În noiembrie 2014, Iacoban s-a mai ales cu o plângere penală pe numele său, după ce a publicat pe contul său de Facebook o fotografie cu Klaus Iohannis, la acea dată candidat la preşedinţie, peste care erau suprapuse simboluri naziste.

 

 

 

Oajdea - şi-a angajat soţia la birou: în mai multe rânduri. În aprilie 2013, el a fost audiat la Parchetul General pentru că ar fi falsificat semnături în campania pentru alegerile parlamentare din 2012. În august 2013 s-a ales cu un dosar pentru vătămare corporală din culpă, după ce a provocat un accident rutier în urma căruia o angajată a sa, cu care se afla în maşină, a fost rănită uşor. În octombrie 2015, numele lui Oajdea apărea pe o listă întocmită de ANI, alături de al multor alţi parlamentari acuzaţi de conflict de interese administrativ. În cazul său, acuza adusă de ANI a fost că Oajdea a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 32.970 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri