anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Focus suplimentul „Iasul in Afaceri”

2017 aduce noutăţi în privinţa contribuţiilor la asigurările de sănătate

GALERIE
CASSDiana Ciobanu
  • CASS
  • Diana Ciobanu
- +

Modificările aduse în anul 2016 Codului Fiscal au produs o schimbare majoră referitoare la contribuţia privind asigurările sociale de sănătate (CASS), schimbare aplicabilă începând cu prima zi a anului 2017. Astfel, baza de impozitare a contribuţiei individuale a angajatului (5,5%) va fi plafonată la nivelul maxim de cinci salarii medii brute pe ţară, însă baza de impozitare pentru contribuţia angajatorului rămâne neplafonată (5,2%). În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, acesta este în sumă de 2.681 de lei.


                                                                                                                                       Diana Ciobanu


Presupunând că în anul 2017 se va menţine salariul mediu brut pe ţară la nivelul acestei sume, o persoană va datora pentru CASS individuală cel mult 737,27 lei (2681x5,5 x5). În prezent, plafonarea bazei de impozitare se aplică doar pentru plata contribuţiei veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor.

Începând cu anul 2017, CASS va deveni obligatorie pentru toate veniturile obţinute, indiferent dacă persoana impozabilă are şi calitatea de salariat.

Iată o listă a tipurilor de venituri care intră sub incidenţa legii fiscale: venituri din activităţi independente, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii (venituri din dividende, din dobânzi, câştiguri din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare), venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură etc.

Codul Fiscal prevede că o serie de persoane vor fi scutite de plata CASS, cum ar fi:

- copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii;
- tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;
- persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse;
- bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
- femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

De reţinut este şi faptul că persoanele care nu obţin venituri nu mai sunt obligate la plata CASS, ci vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale. Astfel, persoanele fără venituri care vor beneficia de spitalizare sau alte servicii medicale care nu sunt gratuite (cazul urgenţelor medicale) vor avea obligaţia să achite contri­bu­ţia individuală la sănătate în cotă de 5,5% aferentă unei baze de calcul egale cu de şapte ori salariul minim pe economie. Astfel, CASS pentru şapte luni va fi în cuantum de 481,25 lei (68,75 lei x 7).

 


 

Diana Ciobanu, Director al Departamentului de Audit în cadrul AVISSO

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.