Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

2018, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Arctica

GALERIE
climate3
  • climate3
- +

În Arctica, 2018 a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată, ca parte a tendinţei de încălzire ce ar putea schimba în mod dramatic tiparele de climă, potrivit unui raport dat publicităţii marţi de către Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA), relatează Reuters.

"Temperatura aerului în ultimii cinci ani în Arctica a depăşit toate recordurile anterioare înregistrate începând cu 1900", potrivit raportului anual NOAA, Arctic Report Card 2018, care susţine că anul 2018 a fost al doilea după 2016 din punctul de vedere al creşterii temperaturilor globale din regiune.

Este vorba despre cel mai recent avertisment referitor la schimbările climatice făcut de agenţiile guvernamentale americane, deşi preşedintele Donald Trump s-a declarat sceptic referitor la acest fenomen şi a promovat o agendă în favoarea combustibililor fosili.

Potrivit studiului, încălzirea zonei Arctice continuă într-un ritm aproape dublu faţă de restul planetei, iar această tendinţă pare să modifice forma şi puterea curentului de aer ''jet stream'', care influenţează vremea din emisfera nordică.

"Creşterea temperaturii atmosferice în Arctica are ca rezultat un curent jet-stream neobişnuit de lent şi de vălurit, care a coincis cu fenomene meteo anormale", se mai spune în raport, precizându-se că schimbarea modelelor de climă au adus deseori temperaturi deosebit de reci în zone situate la sud de Cercul Arctic.

Spre exemplu, "un val de furtuni de iarnă severe în estul Statelor Unite în 2018, precum şi valul de vreme extrem de rece din Europa în martie 2018, cunoscut sub denumirea 'Bestia din Est'".

Ecologiştii au avertizat cu mult timp în urmă referitor la încălzirea rapidă din Arctica, spunând că ameninţă specii precum urşii polari şi este un semnal pentru alte fenomene cu impact mai larg declanşate de schimbările climatice asupra planetei.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că regiunea ar putea suferi pagube de trilioane de dolari provocate de încălzirea globală în domeniul infrastructurii, în deceniile următoare.

Însă topirea gheţii din Arctica a atras atenţia statelor care au teritorii în regiunea polară precum SUA, Canada şi Rusia prin deschiderea unor noi căi de navigaţie şi acces mărit către o regiune despre care se crede că este bogată în petrol şi minerale.

Atât SUA cât şi Rusia şi-au exprimat interesul referitor la stimularea forajului în regiunea Arctică, iar Rusia şi-a consolidat prezenţa militară în nord.

Raportul NOAA vine la câteva săptămâni după ce mai mult de 12 agenţii guvernamentale americane au realizat un studiu care concluzionează că schimbările climatice sunt cauzate de folosirea combustibililor fosili şi vor costa economia SUA sute de miliarde de dolari până la sfârşitul secolului.

Trump, care a redus măsurile de protecţie din domeniul mediului şi climei din mandatul Obama pentru a mări producţia internă de combustibili fosili, a spus, referitor la raportul National Climate Assessment: "Nu cred".

Anul trecut, Trump şi-a anunţat intenţia de a retrage SUA din Acordul de la Paris din 2015, la care au aderat circa 200 de state pentru a combate schimbările climatice, argumentând că acordul va distruge locuri de muncă şi va oferi puţine beneficii climatice tangibile. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri