Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Declaraţie de presă (P)

2019, anul de răscruce al României democratice

GALERIE
OpreaPoza
  • OpreaPoza
- +

Comemorarea victimelor Revoluției din Decembrie 1989 a avut în acest an o încărcătură specială, dincolo de simbolistică și amintirea celor care, pentru libertatea tuturor, și-au dat viața în urmă cu aproape 3 decenii. Manifestațiile din seara zilei de 22 Decembrie, în București, Iași și alte orașe importante ale României au avut rolul de a atrage atenția și asupra momentului periculos pentru democrația noastră încă tânără.

Acest final de an ne-a adus mai aproape simbolurile și idealurile Revoluției Române, în contextul unei puteri tot mai abuzive, care acționează cu o samavolnicie greu de imaginat în istoria noastră recentă. Românii înțeleg riscul subjugării de către coaliția PSD-ALDE a instituțiilor care asigură funcționarea statului de drept european.

Adoptarea Ordonanței de urgență care instituie noi taxe și impozite, în ciuda protestelor mediului economic, plasarea în fruntea acestor decizii a unui individ condamnat pentru corupție reprezintă o acțiune greu de imaginat în urmă cu 2 ani. Spectrul adoptării OUG privind amnistia și grațierea semnifică întoarcerea României într-o eră neagră, care afectează democrația și parcursul european.

În Decembrie 1989, românii au avut de înfruntat gloanțele şi dezinformarea unui regim opresiv ajuns la apogeu. Riscurile pe care adevărații revoluționari și le-au asumat au fost infinit mai mari decât cele de astăzi, pentru că putem încă folosi instrumentele pe care democrația ni le oferă. Dar, nu putem să ne resemnăm în fața acestui tăvălug incredibil pornit de PSD și ALDE împotriva tuturor românilor, prin propaganda declanşată ca o mașinărie infernală, susținută din banii publici.

Dacă responsabilii pentru atrocitățile din timpul Revoluției de la 1989 sau pentru cele din timpul mineriadelor încă își mai așteaptă pedeapsa, nu avem voie să lăsăm ca democrația greu câştigată să fie ștearsă cu buretele de nişte indvidizi care îşi urmăresc doar propriile interese meschine şi ale căror nume nu merită nici măcar să le scriem. Nu există nici un mister în legătură cu liderii politici și acoliții lor care vor să ne dezbine și să ne scoată în afara Uniunii Europene!

Iată de ce 2019 va fi un an de grele încercări. Avem de apărat fiecare redută a democrației noastre, iar cea mai potrivită armă pe care încă o avem la dispoziție este votul.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri