anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

2023 nu poate fi un an ratat! (P)

GALERIE
bodea
 • bodea
- +

2023 este un an important, pentru că este practic ultimul în care se mai pot face reforme relevante pentru România, în condițiile în care 2024 este electoral, iar în astfel de perioade partidele care guvernează ezită să mai facă schimbări care ar putea nemulțumi o parte din electorat. Dacă nu punem în aplicare și în realitate – nu doar pe hârtie, ca să bifăm la Comisia Europeană – cât mai multe dintre temele impuse de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de exemplu, riscăm să nu ne încadrăm în acest proiect până la data-limită, 2026.

Din păcate, PSD și PNL au intrat deja în 2023 cu mai multe restanțe. Deși au făcut, pe ultima sută de metri, un proiect pentru modificarea sistemului pensiilor speciale, doar pentru a bifa borna 31 decembrie 2022 asumată prin PNRR, PSD și PNL nu se grăbesc deloc să aducă echitate în sistemul de pensii. 

Din contră, continuă să caute soluții pentru a proteja pensiile cu regim special, invocând tot felul de scuze legate de denumirea acestora sau făcând calendare care, sub pretextul rezolvării, doar amână, de fapt, chestiunea. 

Anul acesta încă mai este timp pentru reforma electorală. Revenirea la două tururi în alegerile locale se poate realiza cu maximum șase luni înainte de scrutin. Eliminarea sistemului deja testat al celor două tururi a fost o golănie a PNL și PSD din altă perioadă de tristă amintire când au guvernat împreună, sub sigla USL. 

Alegerile locale într-un singur tur avantajează primarii în funcție – cei mai mulți sunt azi de la PNL și PSD – și duce la situații aberante în care o persoană este aleasă primar cu 15-18% din votul locuitorilor. Se mențin, astfel, administrații corupte, anchilozate, care sunt protejate de competiție și nu se mai tem de alegător. Revenirea la turul al doilea este primordială anul acesta. 

Nu mai puțin importantă este lămurirea situației proiectelor legilor educației, blocate momentan la Ministerul Educației. Acestea au fost puternic contestate de către experți, cadre didactice și societatea civilă în 2022, pentru că ar fi perturbat negativ un sistem de învățământ și așa șubred. Noul ministru le-a retras și nu e clar ce se va întâmpla în continuare. 

Totuși, o modernizare reală a educației românești se impune de urgență. Fără educație și sănătate, o societate nu poate progresa, e un lucru arhicunoscut. 

Coaliția de la putere dorește, pe de altă parte, să aducă noi modificări în justiție, dar o face fără dezbatere publică, așa cum ar fi normal. Guvernul a prezentat două noi proiecte direct în ultima ședință a anului trecut. Acestea urmează să ajungă în Parlament, unde sper ca de data aceasta să nu mai fie adoptate în regim de urgență, cum s-a întâmplă în toamna trecută cu alte acte normative importante pentru sistemul de justiție. 

Desigur, nu trebuie abandonat nici obiectivul Schengen. Printr-o strategie profesionistă și o politică externă inteligentă, acest deziderat ar putea să fie atins în 2023. Dacă PSD și PNL vor cu adevărat, și nu doar în declarații la televizor.

Toate aceste modificări trebuie realizate în condițiile în care războiul din Ucraina continuă, iar situația geopolitică și cea economică rămân complicate. Unii analiști estimează chiar la o înrăutățire în zona economică. Guvernul trebuie să reducă cheltuielile publice inutile și să acționeze pentru diminuarea inflației și accelerarea de investiții. 

Nu mai este timp de pierdut. Dacă ratăm 2023, vom mai putea discuta serios despre reforme și modernizarea statului abia din 2025. Ceea ce este exagerat de mult!


Marius BODEA
Senator USR de Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.