anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

206 ani de când Gheorghe Asachi a ţinut la Iaşi, în premieră, cursuri de inginerie în română

GALERIE
TUIASI
 • TUIASI
- +

De azi, timp de o săptămână, Politehnica ieşeană celebrează „Zilele Universităţii“.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (TUIASI) celebrează în perioada 8 - 16 noiembrie „Zilele Universită­ţii“, cu această ocazie urmând să se sărbătorească cei 206 ani de când Gheorghe Asachi a ţinut la Iaşi, pentru prima dată în istoria ţării, cursuri de inginerie în limba română. De asemenea, cu această ocazie se vor comemora şi cei 150 de ani de la moartea lui Gheorghe Asachi“ şi se va aduce un omagiu cadrelor didactice şi cercetătorilor care au făcut parte din comunitatea academică a universităţii.

Evenimentele dedicate Zilelor Universităţii vor debuta astăzi, de la ora 10, cu o ceremonie solemnă în Aula Magna „Carmen Sylva“, împlinindu-se 150 de ani de când Gheorghe Asachi s-a stins din viaţă.

„Deşi în fiecare an dedicăm Zilele TUIASI în mod implicit părintelui nostru, Gheorghe Asachi, în acest an sărbătoarea se doreşte a fi în mod direct un omagiu adus creatorului şcolii de inginerie la 150 de ani de la trecerea lui într-o altă lume. Am dorit să concentrăm evenimentele programate cu acest prilej între două repere: 8 noiembrie, dată în care am organizat evenimentul care deschide Zilele TUIASI, şi 15 noiembrie, data la care vom sărbători performanţa în universitatea noastră. De fapt, aceste zile se vor încheia pe 16 noiembrie cu deja tradiţionalul concurs «Treasure hunt», adresat studenţilor şi menit să le facă cunoscută mai bine universitatea noastră“, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul universităţii.

Printre evenimentele importante care vor avea loc în această perioadă se numără festivitatea de premiere a celor mai interesante fotografii realizate de studenţi şi de profesori în cadrul concursului „Studenţia la Universitatea Tehnică“, eveniment care va avea loc marţi, miercuri va avea loc cea de-a XI-a ediţie a „Simpozionului de Istoria Învăţământului şi Ştiinţelor Tehnice“, iar joi, în Sala „Cristea Niculescu-Otin“ din Corpul T, Rectorat, TUIASI va semna Scrisoarea de intenţie privind afilierea Universităţii Tehnice la reţeaua Danube Transfer Center. Vineri vor fi premiaţi cei mai performanţi cercetători ai universităţii, va fi decernat titlul de „Profesor Emerit“, vor fi omagiaţi Profesorii Seniori şi vor fi oferite titlurile de „Membru onorific al comunităţii academice“. Zilele universităţii se încheie sâmbătă, 16 noiembrie, cu activitatea „Treasure Hunt la TUIASI“, organizat de Fundaţia Universitară „Gh. Asachi“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.