21.000 de copii din Regiunea Nord-Est, o treime din totalul pe țară, au părinți plecați în străinătate. Iașul, în top național

marți, 30 iulie 2024, 02:54
4 MIN
 21.000 de copii din Regiunea Nord-Est, o treime din totalul pe țară, au părinți plecați în străinătate. Iașul, în top național

Iașul se numără printre primele cinci județe cu cei mai mulți copii “singuri acasă”. Aproape 21.000 de copii din județele Regiunii Nord-Est au părinții plecați la muncă în străinătate. Acești minori reprezintă o treime din totalul copiilor din România ai căror părinți încearcă să obțină venituri mai mari muncind în alte țări. Situația e dramatică – Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Vaslui sunt județele cu cei mai mulți copii lăsați în grija altora, în timp ce cel puțin un părinte muncește peste hotare, iar Bacăul e pe locul al șaptelea.

În primele trei luni din acest an, România număra 50.003 familii în care părinții erau plecați la muncă în străinătate. Iar cele mai multe dintre acestea erau din județele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, regiune care are cel mai mic PIB pe cap de locuitor (11.154 euro), conform prognozei pe anul 2024 a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

96% dintre copii erau lăsați fără protecție socială

La polul opus, în timp ce în județele Iași, Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău erau 21.000 de copii cu părinți la muncă în străinătate, în Regiunea București-Ilfov, cea mai bogată din România, cu un PIB pe cap de locuitor de 42.474 euro, numărul copiilor cu părinți plecați la muncă peste hotare era de doar 940. Iar în Regiunea Vest, cu al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor (19.077 euro), numărul copiilor rămași acasă era de aproape cinci ori mai mic decât cel din Nord-Estul țării.

Datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) mai arată că din cei 61.007 de copii români cu părinți plecați la muncă în străinătate, 96% erau lăsați fără protecție socială, în îngrijirea rudelor până la gradul IV, a vecinilor sau erau lăsați la alte familii sau persoane. Iar din totalul copiilor, peste 9.000 au ambii părinți plecați din țară și 7.313 au un singur părinte susținător în familie, dar care e, de asemenea, plecat la muncă în afara României.

O treime din totalul de 61.007 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate în primul trimestru din acest an erau din județele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

La nivelul țării, Neamț este județul cu cei mai mulți copii cu ambii părinți plecați la muncă peste hotare (602) și e urmat în topul copiilor “singuri acasă” tot de județe din Regiunea Nord-Est: Vaslui (520), Botoșani (495), Suceava (413) și Iași (405).

În ce privește copiii din familii cu un singur părinte susținător, plecat și acela în străinătate, județul Botoșani are înregistrați cei mai mulți (501 copii). Vâlcea e județul cu al doilea cel mai mare număr de copii cu părinte unic susținător plecat la muncă în străinătate, urmat de Iași, cu 338 de copii în astfel de situaţii, Suceava (325) și Bacău (325), în timp ce Vasluiul ocupă poziția a opta. Însă, dacă extindem granițele de la regiune de dezvoltare la provincie istorică, putem spune că între primele 11 județe cu cei mai mulți copii ai căror părinți unici susținători sunt plecați din țară se numără toate cele opt județe ale Moldovei (Vrancea cu 278 de astfel de copii, Galați cu 255 și Neamț cu 248).

Județul Suceava are cel mai mare număr de copii din țară cu părinți plecați peste hotare la muncă.  În Județul Neamț sunt cei mai mulți copii din țară cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, în Botoșani sunt cei mai mulți copii din țară cu părinte unic susținător plecat la muncă peste hotare.

Însă județul Suceava e cel în care se află cei mai mulți copii ai căror părinți erau plecați din România, la muncă, în primul trimestru al acestui an, 5.030, adică peste 8% din totalul de la nivelul țării, urmat de Botoșani, Neamț, Iași și Vaslui.

Județele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est au cei mai mulți copii cu părinți plecați la muncă în străinătate

În ce privește Iașul, aici erau 3.135 de copii cu cel puțin un părinte plecat să muncească în altă țară, din care 405 aveau ambii părinți plecați și 338 aveau părintele unic plecat la muncă în străinătate.

Creșterea salariilor în Regiunea de Nord-Est a țării ar putea avea ca urmare o reducere a numărului de familii “dezmembrate” temporar prin plecarea adulților peste hotare și, ca urmare a acestui fapt, o mai mare atenție adresată educației și condițiilor de viață ale copiilor din această regiune.

Etichete: abuz, copii, parinti, strainatate

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii