Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

22 de genii fac Iașul cunoscut în lume. Sunt olimpicii internaţionali din Colegiile ieșene

GALERIE
lotul romaniei matematica 2016
  • lotul romaniei matematica 2016
- +

Anul acesta, Iaşul defilează la Olimpiadele Internaţionale organizate peste tot în lume cu un număr de 22 elevi deştepţi, pasionaţi şi foarte bine pregătiţi la o serie de discipline. Cei mai mulţi olimpici internaţionali are Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi, un număr de 9 elevi, urmat de Colegiul Naţional, de unde şase elevi vor merge la olimpiadele internaţionale, apoi Colegiile „Costache Negruzzi“, Seminarul Teologic Ortodox „Ştefan cel Mare“ şi Colegiul Economic Administrativ, de unde vor pleca câte doi elevi. Şi de la Colegiul Naţional „M. Eminescu“, un elev va participa la Olimpiada Internaţională de Lectură.

 

Elevul Ovidiu Avădănei, de la Colegiul „Emil Racoviţă“, a luat o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Matematică din Hong Kong, China. Echipa României s-a clasat pe locul 20 pe naţiuni, cu 5 medalii de argint şi una de bronz. Primul loc pe na­ţiuni a revenit Statelor Unite care a avut 6 medalii de aur, doi dintre membrii echipei având punctajul maxim. 

Ovidiu face parte din lotul restrâns al României şi mărturiseşte că în spatele acestui rezultat stă multă muncă, încă din clasele mici. „Visul meu a fost, este şi va fi mate­matica. Din clasa a II-a am constatat că această ştiinţă este un al doilea vocabular pentru mine, pentru că mă fascina şi-mi deschidea un alt univers. Am început să-i cer învăţătoarei mele de lucru suplimentar, iar la sugestia ei şi a părinţilor am început să particip la diferite concursuri. Din clasa aV-a şi până în prezent am avut posibilitatea participării la olimpiadele de mate­matică.

Pasiunea şi dorinţa de a mă per­fecţiona îmi sunt susţinute în mod constant de profesorul meu de matematică, Cătălin Budeanu, de conducerea Colegiului Naţio­nal Emil Racoviţă şi a familiei“, spune Ovidiu. Cel care l-a pregătit încă din clasa a V-a vorbeşte foarte frumos despre elevul său, aproape cu o mândrie părintească. „Îl am elev încă din clasa a V-a, el este câştigăto­rul premiului Leris la noi, a luat punctajul cel mai mare la concurs. Încă de atunci a făcut parte dintr-o clasă foarte bună, a avut un mediu competitiv în care să se poată dezvolta iar asta este una din marile lui şanse. Este un elev ambiţios, pasiunea sa pentru matematică s-a văzut din clasa a VI-a, când a ieşit al doilea pe ţară la Olimpiada Naţională de Matematică. De atunci s-a calificat şapte ediţii la rând, terminând constant în primii 5-6 din ţară. În clasa a VIII-a a mers şi la Balcaniada juniorilor, unde a obţinut medalia de argint, iar anul acesta, în clasa a XII, la Balcaniada seniorilor, unde a luat tot medalia de argint“, ne spune Cătălin Budeanu, profesorul său de matematică.

Despre Ovidiu, ca om, profesorul mai menţionează şi faptul că „este un copil de un bun simţ ieşit din comun, educat, discret, de o tenacitate extraordinară, cu o memorie de elefant, dublate de aptitudinile speciale pentru matematică. Colegii îi apreciază valoarea, la fel şi profesorii. Este un copil cu care îţi face plăcere să lucrezi, el se pregăteşte câte 7-8 ore pe zi. Chiar număram într-o zi orele pe care le-am lucrat cu el din clasa a V-a şi până acum şi ar fi cam 1.200 de ore până acum. Ovidiu a fost pentru mine o investiţie, pentru că eu ca profesor, am avut ce învăţa de la el“, povesteşte cu drag profesorul său. 

Tudor Cozma, Olimpiada Pluridisciplinară

Tot de la Colegiul „Emil Racoviţă“ este şi olimpicul Tudor Cozma, care se pregăteşte intens pentru Olimpiada Pluridisciplinară „Tuymaada“ din Yakutia, Rusia. „Olimpiada va avea loc în perioada 15-22 iulie şi mă pregătesc câte 8 ore pe zi. În lot suntem trei elevi, din care doar eu din Iaşi, ceilalţi sunt din Bucureşti. Tot ce îmi doresc este să ies pe un loc onorant. Am timp suficient să învăţ, am descoperit chimia în clasa a VI-a şi mi-a plăcut încă de pe atunci. La final vreau să-i mulţumesc doamnei profesoare de chimie Paula Ga­vrilescu, cea care mă pregăteşte“, a spus elevul.

La rândul său, profesorul care îi urmăreşte paşii mărturiseşte că mai rar a în­tâlnit elevi atât de muncitori şi perse­verenţi. „Tudor Cozma este un adolescent cu o personalitate puternică, pasionat de cu­noaştere şi de întrebări scormonitoare, caută în fiecare moment să afle lucruri noi, atitudine care i-a fost formată de familie şi încurajată apoi de profesorii cu care Tudor a lucrat de-a lungul timpului. În ceea ce mă priveşte, apreciez la Tudor ambiţia, perseverenţa, pasiunea pentru ştiinţele naturii, în general şi pentru chimie în mod deosebit. Ca un cercetător în devenire, este fascinat de orice nouă descoperire, atât în spaţiul teoriei cât şi al experimentelor“, a menţionat Paula Gavrilescu. 

Tudor Pipirig, Olimpiada de Ştiinţele pământului

Un alt elev eminent la patru discipline: fizică, chimie, biologie şi geografie, este Tudor Pipirig, tot de la „Racoviţă“. Acesta se pregăteşte pentru Olimpiada de Ştiinţele pământului care va avea loc în Japonia. Tudor este exemplul elevului bun la toate materiile, serios şi dornic să ajungă cât mai sus. La Olimpiada de Ştiinţele Pământului merge încă din clasa a IX-a şi de atunci se străduieşte să-şi îmbunătăţească abilităţile la toate cele patru materii. „Ceea ce pot spune că m-a surpris a fost faptul că la pregătirea lotului largit, desfăşurată la Bucureşti, se discutau subiecte complet diferite faţă de etapa naţională, în sensul că am fost pregătiţi în domenii ce nu se studiază în şcoală, mai precis: Geologie, Astronomie, Hidrologie şi Meteo-climatologie. Acest lucru face ca această olimpiadă să fie solici­tantă şi complexă. Olimpiada de anul acesta se va ţine în provincia Mie din Japonia. Într-acolo plec cu dorinţa de a aduce un rezultat cât mai bun României şi Iaşului, dorinţa care sper că se va concretiza într-o medalie cât mai strălucitoare. Pregatirea mea a început la Universitatea din Bucu­reşti, dar şi la INMH şi la Observatorul Astronomic Bucureşti. Simt nevoia să menţionez că am beneficiat şi de ajutorul câtorva domni şi doamne profesori de la Universitatea „Cuza“ din Iaşi, cărora le mulţumesc. Imediat după finalizarea şcolii voi pleca din nou la Bucureşti, pentru pregătirea dedicată lotului restrâns, format din cei 4 care vom participa la olimpiada din Japonia. Însă toată pregătirea şi atenţia domnilor profesori ar fi fost în van dacă nu ar fi fost acompaniate de studiul individual. Sunt o mulţime de procese, fenomene şi concepte care nu sunt uşor de digerat şi care necesită aprofundare“, mărturiseşte elevul Tudor Cozma. Profesorii care îl pregătesc pe Tudor sunt Petronela Ilaş la chimie, Lorela Caradan la biologie, Mi­haela Lesenciuc la geografie şi Cristinel Miron la fizică. 

Olimpicii de la „Racoviţă“

Tot la această şcoală învaţă şi Georgiana Tîrnovan, care va participa la Olimpiada Internaţională de Limbă Română de la Constanţa, România, care va avea loc la începutul lunii septembrie. Aceasta speră la un rezultat bun iar pentru acest deziderat se pregăteşte intens. „Încă din clasa a V-a merg la olimpiadele de română iar în clasa a VIII-a am fost a şaptea pe ţară. Anul acesta am muncit şi mai mult şi am ajuns să ocup locul 3 pe ţară. Totul a început cu pasiunea lecturii, îmi place să citesc, profesoara m-a îndrumat. Îmi aloc mereu timp pentru lectură, aceasta nu este o pregătire pentru şcoală, ci o pasiune. Mi-am stabilit pentru vara aceasta un program de lectură, apoi voi lucra pe subiecte, deoarece este prima participare la o olimpiadă internaţio­nală şi vreau să fiu pregătită“, spune Georgiana ferm convinsă. Ceilalţi cinci elevi internaţionali de la Racoviţă sunt: Maria Vlada Zagnat şi Ivanov Flavian, care au participat la Olimpiada Internaţională de Limba Rusă, sub îndrumarea profesorului Gromic Zinaida şi elevele Teodora Catană, Iuliana Hristea şi Cătălina Ivaşcu, care vor merge la Olimpiada Internaţională de Neo­greacă de la Măgurele, sub îndrumarea profesoarei Eva Papaefthymiou. 

Ioana Popa, Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene

De la Colegiul Naţional, cei şase elevi internaţionali vor participa la olimpiadele de chimie, română şi neogreacă. Ioana Popa a obţinul locul al II-lea la Olimpiada Naţională şi s-a calificat la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene. „Dacă matematica studiază lucruri abstracte, chimia pune accentul în egală măsura pe aspectele abstracte, dar şi pe latura experimentală, practică. Cu alte cuvinte, poţi face chimie «cu mâna ta». Acest lucru mi-a oferit satisfacţii nebă­nuite. Laboratorul este pentru mine acel loc unde timpul zboară cu cea mai mare viteză şi unde se întâmplă adevărate mi­nuni! Nu ştiu unde mă va purta acest nou drum, dar îl voi urma fără abatere până la capăt“, povesteşte Ioana.

Despre eleva pasionată ne vorbeşte profesoara sa, Corina Gheorghiţă. „Ioana este un copil comunicativ, vesel şi optimist. Are zece pe linie. Învaţă uşor şi cu plăcere, mai ales la matematică şi ştiinţe. Şi dintre ele, cu cel mai mare drag, la chimie. Cred că la prima ei întâlnire cu chimia, în clasa a VII-a, s-a simţit ca Alice în Ţara Minunilor. Apoi, încet-încet, ceea ce părea interesant, spectaculos şi incitant a devenit provocare şi pasiune. Premiile obţinute la concursurile şi olimpiadele naţionale, precum şi calificarea în lotul lărgit al Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), sunt deopo­trivă mărturie şi răsplată pentru miile de ore de studiu teoretic şi de laborator. Ioana lucrează mult la şcoală, participă la orele de pregătire de la CEX , precum şi la cele de la Palatul Copiilor. Studiul individual este însă factorul determinant al evoluţiei în performanţă, pentru că aşa se nasc întrebările şi se descoperă răspunsurile. Este un privilegiu să lucrezi cu un astfel de copil“, a menţionat profesoara de chimie. 

Laura Ştreangă a primit o bursă la Oxford

O altă elevă de excepţie a acestei şcoli este Laura Ştreangă, care s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Română şi care a obţinut locul III la Olimpiada Naţională. Laura a mers în Anglia, unde a câştigat o bursă de vară la Oxford. Contactată telefo­nic, profesoara care o pregăteşte pentru olimpiadă ne-a mărturisit că relaţia dintre elev şi profesor s-a transformat într-o frumoasă prietenie. „Laura este un copil de excepţie care merge la olimpiadele judeţene şi naţionale din clasa a V-a şi a primit de fiecare dată premii minunate. Este un copil care şi-a sacrificat mult din copilărie, din adolescenţă, ca să aibă aceste performanţe. Ce pot să apreciez la ea este acest spirit de sacrificiu ce trebuie să caracterizeze olim­picul. Este genul de elev pe care îl visează orice profesor, şi o spun cu toată sinceritatea. Acum este la Oxford, a primit o bursă acolo, e locul în care îşi doreşte să ajungă şi e locul în care merită să fie. Toate rezultatele ei merg spre direcţia asta. Este un copil pregătit pentru performanţă“, ne-a declarat Gabriela Petrache.

De la Colegiul Naţional s-au mai calificat la Olimpiadele Internaţionale şi elevii Irina Strugaru şi George Obada, Irina obţinând medalia de argint la Olimpiada Naţională, iar George premiul III, ambii urând să participe şi la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene, sub îndrumarea profesoarei Gea­ni­na Mangalagiu.

Şi la Olimpiada Inter­naţio­nală de Limbă Neogreacă, Colegiul Naţional are doi reprezentanţi: elevul Ga­briel Lucanu şi eleva Maria Stamouli, sub îndrumarea profesoarei Eva Papaefthy­miou. De la Colegiul Naţional „C. Negruzii“ s-au calificat la olimpiada Internaţională de Lectură eleva Ioana Filip, sub îndrumarea profesoarei Adriana Bozdoro, şi eleva Ele­na Niţă, care s-a calificat anul acesta la Olimpiada Internaţională a Elenismului, sub îndrumarea profesoarei Eva Papaefthymiou. De la Colegiul „Mihai Eminescu“ s-a calificat o singură elevă, Ioan Roiu, care va merge în septembrie la Olimpiada Interna­ţională de Lectură, sub îndrumarea profesoarei Monica Iosub, iar de la Seminarul Teologic din Iaşi s-au calificat la Olimpiada Internaţională a Elenismului elevii Ştefan Graur şi Gheorghe Dorneanu, sub îndrumarea aceleiaşi profesoare de greacă, Eva Papaefthymiou.

Ultimii doi elevi internaţio­nali sunt Corina Gurulea şi Corina Catri­nescu, eleve la Colegiul Economic Adminis­trativ, acestea participând la Olimpiada Internaţională de Limba Rusă Modernă. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri