anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

23.000 de elevi fără tablete, şcoli fără internet, 8 profesori infectaţi. Judeţul Iaşi în prima zi de şcoală

ISJ consideră că profesorii din izolare pot preda online.

GALERIE
tablete-elevi-1000x600
  • tablete-elevi-1000x600
- +

Aproximativ 23.000 de elevi de la nivelul judeţului Iaşi mai au nevoie de dispozitive electronice pentru a desfăşura ore online, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ Iaşi). De asemenea, Ministerul Educaţiei şi cercetării încearcă în această perioadă să găsească soluţii pentru localităţile care nu au semnal pentru internet, chiar dacă au fost distribuite tablete.

„A fost o preocupare, deopotrivă a unităţilor de învăţământ, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale în a identifica soluţii pentru dispozitivele electronice astfel încât, în contextul în care învăţarea va trebui să se mute în online, sperăm ca acest lucru să nu se întâmple cât de curând, toţi elevii să dispună de tablete sau laptopuri. Printr-o estimare realizată la nivelul Inspectoratului Şcolar, aproximativ 23.000 de elevi mai au nevoie de aceste dispozitive. În continuare, se fac eforturi pentru achiziţionarea acestor instrumente. La nivelul instituţiei Inspectoratului Şcoar, în acest moment, facem o centralizare a datelor din şcoli pentru a putea achiziţiona şi noi, nu doar şcolile sau autorităţile locale, tablete şi a le distribui în acele unităţi de învăţământ care mai au nevoie pentru elevii lor. Sunt cu prioritate unităţi de învăţământ din mediul rural”, a precizat prof. dr. Genoveva Faracaş, inspector şcolar general în cadrul ISJ Iaşi.

În plus, în ceea ce priveşte localităţile fără semnal şi fără posibilitatea de conectare la internet, şefa ISJ Iaşi a precizat că, în aceste zile, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, printr-un proiect asumat, a realizat un parteneriat cu patru companii de telefonie mobilă. „Nu toate zonele rurale au semnal şi, în consecinţă, conexiunea la internet este o problemă. Repet, în aceste zile, în primele săptămâni de şcoală, sunt demarate acele lucrări pentru unităţile de învăţământ şi zonele rurale care sunt afectate din această perspectivă”, a adăugat Genoveva Farcaş.

Trei cadre didactice spitalizate şi cinci în izolare

Chiar dacă e abia început de an şcolar, deja opt cadre didactice din judeţ au contractat virusul Covid-19 (două cazuri la Colegiul Adamachi, două la Școala Gimnazială Voineşti, unul la Colegiul „Negruzzi”, unul la Liceul Miron Costin Pașcani, unul la Liceul V Madgearu, unul la Colegiul Gh Asachi Iași). Dintre acestea, trei se află în spital în acest moment, iar cinci sunt în izolare. Potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, o parte dintre aceşti profesori pot preda de acasă, în sistem online, şcolile realizând orarul în aşa fel încât elevii să se poată conecta de acasă. „Pentru aceste situaţii, directorii unităţilor de învăţământ au identificat soluţia unui alt coleg profesor care să fie încadrat pe orele disponibile sau, în contextul în care cadrul didactic se află în izolare acasă, se poate continua cu acelaşi cadru didactic, însă în sistem online. Şi, în acest context, şcolile trebuie să îşi restructureze şi să îşi adapteze orarul şcolar”, a precizat şefa ISJ Iaşi. Cu alte cuvinte, în cazul profesorilor care pot preda de acasă, orele vor fi puse după terminarea programului şcolar, elevii având suficient timp să ajungă în faţa monitoarelor după orele la clasă.

În ceea ce priveşte situaţia la nivelul judeţului, la acest moment, aproximativ 130.000 de elevi au început noul an şcolar. Unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea respectând hotărârea luată de în cadrul Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, aproximativ 55% dintre şcolile cu personalitate juridică mergând pe scenariul verde, cu prezenţa fizică a tuturor elevilor la şcoală, iar 44% dintre acestea aflându-se în scenariul galben, prin prezenţa fizică alternată de învăţarea în sistem online. Doar 1%, adică unităţile şcolare din localitatea Bivolari, desfăşoară orele exclusiv online. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.