23.000 de elevi fără tablete, şcoli fără internet, 8 profesori infectaţi. Judeţul Iaşi în prima zi de şcoală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

23.000 de elevi fără tablete, şcoli fără internet, 8 profesori infectaţi. Judeţul Iaşi în prima zi de şcoală

ISJ consideră că profesorii din izolare pot preda online.

GALERIE
tablete-elevi-1000x600
 • tablete-elevi-1000x600
- +

Aproximativ 23.000 de elevi de la nivelul judeţului Iaşi mai au nevoie de dispozitive electronice pentru a desfăşura ore online, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ Iaşi). De asemenea, Ministerul Educaţiei şi cercetării încearcă în această perioadă să găsească soluţii pentru localităţile care nu au semnal pentru internet, chiar dacă au fost distribuite tablete.

„A fost o preocupare, deopotrivă a unităţilor de învăţământ, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale în a identifica soluţii pentru dispozitivele electronice astfel încât, în contextul în care învăţarea va trebui să se mute în online, sperăm ca acest lucru să nu se întâmple cât de curând, toţi elevii să dispună de tablete sau laptopuri. Printr-o estimare realizată la nivelul Inspectoratului Şcolar, aproximativ 23.000 de elevi mai au nevoie de aceste dispozitive. În continuare, se fac eforturi pentru achiziţionarea acestor instrumente. La nivelul instituţiei Inspectoratului Şcoar, în acest moment, facem o centralizare a datelor din şcoli pentru a putea achiziţiona şi noi, nu doar şcolile sau autorităţile locale, tablete şi a le distribui în acele unităţi de învăţământ care mai au nevoie pentru elevii lor. Sunt cu prioritate unităţi de învăţământ din mediul rural”, a precizat prof. dr. Genoveva Faracaş, inspector şcolar general în cadrul ISJ Iaşi.

În plus, în ceea ce priveşte localităţile fără semnal şi fără posibilitatea de conectare la internet, şefa ISJ Iaşi a precizat că, în aceste zile, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, printr-un proiect asumat, a realizat un parteneriat cu patru companii de telefonie mobilă. „Nu toate zonele rurale au semnal şi, în consecinţă, conexiunea la internet este o problemă. Repet, în aceste zile, în primele săptămâni de şcoală, sunt demarate acele lucrări pentru unităţile de învăţământ şi zonele rurale care sunt afectate din această perspectivă”, a adăugat Genoveva Farcaş.

Trei cadre didactice spitalizate şi cinci în izolare

Chiar dacă e abia început de an şcolar, deja opt cadre didactice din judeţ au contractat virusul Covid-19 (două cazuri la Colegiul Adamachi, două la Școala Gimnazială Voineşti, unul la Colegiul „Negruzzi”, unul la Liceul Miron Costin Pașcani, unul la Liceul V Madgearu, unul la Colegiul Gh Asachi Iași). Dintre acestea, trei se află în spital în acest moment, iar cinci sunt în izolare. Potrivit reprezentanţilor ISJ Iaşi, o parte dintre aceşti profesori pot preda de acasă, în sistem online, şcolile realizând orarul în aşa fel încât elevii să se poată conecta de acasă. „Pentru aceste situaţii, directorii unităţilor de învăţământ au identificat soluţia unui alt coleg profesor care să fie încadrat pe orele disponibile sau, în contextul în care cadrul didactic se află în izolare acasă, se poate continua cu acelaşi cadru didactic, însă în sistem online. Şi, în acest context, şcolile trebuie să îşi restructureze şi să îşi adapteze orarul şcolar”, a precizat şefa ISJ Iaşi. Cu alte cuvinte, în cazul profesorilor care pot preda de acasă, orele vor fi puse după terminarea programului şcolar, elevii având suficient timp să ajungă în faţa monitoarelor după orele la clasă.

În ceea ce priveşte situaţia la nivelul judeţului, la acest moment, aproximativ 130.000 de elevi au început noul an şcolar. Unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea respectând hotărârea luată de în cadrul Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, aproximativ 55% dintre şcolile cu personalitate juridică mergând pe scenariul verde, cu prezenţa fizică a tuturor elevilor la şcoală, iar 44% dintre acestea aflându-se în scenariul galben, prin prezenţa fizică alternată de învăţarea în sistem online. Doar 1%, adică unităţile şcolare din localitatea Bivolari, desfăşoară orele exclusiv online. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X