24 de perchezitii in Iasi, azi dimineata. Prejudiciu: 9,8 milioane de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

24 de perchezitii in Iasi, azi dimineata. Prejudiciu: 9,8 milioane de euro

GALERIE
perchezitii, iasi
  • perchezitii, iasi
- +

        Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, calculat doar pana in acesta faza a cercetarilor, este de peste 9.800.000 de Euro.

        În acest scop, la data de 27 mai 2013, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 167 percheziții domiciliare pe raza mun. București (1) și a județelor Iași (24), Suceava(74), Botoșani(14), Bacău(1), Dâmbovița(11), Neamț(4), Timiș(3), Vrancea(1), Brașov (27), Mureș(1), Galați(2), Vâlcea(1), Ilfov(1),, Olt(2)  urmând a fi puse în executare   110 mandate de aducere.

        Cercetările  procurorilor D.I.I.C.O.T.  vizează  un numar de 118 invinuiti persoane fizice si 39 de învinuiti persoane juridice, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de initiere/constituire/sprijinire/aderare a unui grup infracțional organizat, faptă prev. şi ped. de art.7 alin.1 din Legea nr.39/2003,  evaziune fiscala faptă prev. şi ped. de art. 9 lit. c din Legea 241/2005 rep. cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal și spălare de  bani,  faptă prev. şi ped. de art. 29 din Lg.656/2002  rep. cu aplicarea art.41 alin. 2 cod penal, cu aplicarea art 33 lit a si b cod penal.

        Modul de operare al membrilor grupului infracțional organizat era următorul: acestia intrau în contact direct cu administratori ai unor societăți comerciale care se aratau interesați în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăților comerciale pe care le dețineau sau le controlau membrii grupului, se efectuau vânzări fictive de bunuri către  societățile comerciale “recrutate”, fiind emise facturi, de asemenea, fictive pentru marfa inexistentă în realitate, facturi   pe care societățile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a da  o aparență de legitimitate şi legalitate tranzacțiilor comerciale efectuate, membrii grupării ofereau administratorilor societăților comerciale “recrutate” sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii “livrate” pentru ca aceștia să facă viramentele bancare către societățile emitente ale facturilor fiscale fictive.

        Ulterior, membrii grupului infracțional organizat retrăgeau sumele de bani respective, beneficiind din partea societăților comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

        După o perioadă, în care firmele controlate de membrii grupului  nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent tranzacțiilor, aceștia  cesionau societățile comerciale în cauză, în special către persoane de etnie rromă, firme care, după câteva luni, intrau în faliment.

        Transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţilor  “recrutate” şi prin conturile persoanelor fizice ale administratorilor acestor societăți, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca, în final, sumele iniţiale să se întoarcă către beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.

        Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul  B.C.C.O. Suceava, București, Bacău, Timișoara, Brașov, Ploiești, Galați, Pitești, Iași şi Mureș, I.P.J. Suceava - S.A.S, I.J.J. Suceava şi Botoșani, I.P.J. Botoșani – S.A.S. şi al  Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

        Suportul tehnic a fost asigurat de S.R.I. , S.O.S. şi D.I.P.I.

        La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, urmează a fi audiate 110   persoane, după finalizarea audierilor, faţă de învinuiţi urmând să fie dispuse măsurile legale.

        Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.