De Sănătate

Punem punctul pe știi

24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei: Iași, al doilea județ din țară ca număr de îmbolnăviri, cu 500 de cazuri, după București, care a înregistrat 662

luni, 24 martie 2025, 16:02
5 MIN
 24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei: Iași, al doilea județ din țară ca număr de îmbolnăviri, cu 500 de cazuri, după București, care a înregistrat 662

Astăzi, 24 martie, este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, un prilej de a atrage atenția publicului asupra pericolului pe care această boală îl reprezintă, mai ales în contextul actual, marcat de conflicte armate și instabilitate economică.

Medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie subliniază că, deși întimii 20 de ani s-au înregistrat progrese în reducerea numărului de cazuri și în îmbunătățirea tratamentelor, situația rămâne alarmantă. Astfel, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății lansează mesajul: „Da! Putem pune capăt tuberculozei!”. În 2023, județul Iași s-a situat pe locul al doilea la nivel național în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, cu 500 de cazuri, fiind depășit doar de București, unde s-au raportat 662 de cazuri.

„Mulți pacienți ajung la medic cu forme grave de tuberculoză, ceea ce duce la o mortalitate ridicată. În ultimii trei ani, au fost numeroase cazuri diagnosticate foarte târziu, când șansele de salvare sunt minime sau, dacă tratamentul funcționează, plămânii pacienților suferă leziuni severe. Cu toate acestea, sistemul medical a avut la dispoziție resurse moderne: teste genetice pentru diagnostic rapid, medicamente de ultimă generație pentru formele rezistente la tratament și terapii conforme cu standardele internaționale. Costurile, însă, sunt uriașe – de exemplu, un singur comprimat dintr-un medicament de linia a doua costă 230 de lei, iar pacientul trebuie să ia patru astfel de tablete pe zi, timp de două luni”, a declarat dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei din Iași.

Pentru prima dată după 2020, numărul cazurilor de tuberculoză a început să scadă

Medicul spune că anul acesta există și vești bune: pentru prima dată după 2020, numărul cazurilor de tuberculoză a început să scadă. Datele provizorii de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București arată că atât în toată țara, cât și în județul Iași, s-au înregistrat mai puține cazuri, atât la adulți, cât și la copii. În județ, numărul pacienților a scăzut de la 534 la 500. Medicul afirmă că, în ultimele două decenii, tuberculoza a înregistrat o scădere semnificativă, numărul îmbolnăvirilor fiind de trei ori mai mic, iar mortalitatea aproape înjumătățită.

CITESTE SI: Iașul, județul cu cei mai mulți bolnavi de tuberculoză după București. Câți bani primesc pacienții de la stat pentru tratament?

„Pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra multor probleme medicale, inclusiv asupra tuberculozei. Izolarea pacienților, lipsa accesului la medicii de familie, informarea deficitară – nu din cauza lipsei de resurse, ci pentru că oamenii nu sunt întotdeauna pregătiți să înțeleagă informațiile medicale – și nesiguranța socială au contribuit la agravarea situației. În plus, populația este vulnerabilă din punct de vedere financiar, iar circulația intensă între județele Moldovei și între România și alte țări facilitează răspândirea bolii. Totodată, mulți pacienți suferă de boli asociate precum diabet, afecțiuni hepatice, alcoolism, fumat sau consum de droguri. Noi nu am avut în ultimii cinci ani cazuri de tuberculoză în rândul consumatorilor de droguri. Acest lucru se întâmplă astăzi”, a explicat medicul.

Este esențială realizarea anchetei epidemiologice pentru a descoperi dacă pacientul a transmis boala altor persoane

Dr. Maria Pănescu, medic primar pneumolog, subliniază importanța activității de teren în lupta împotriva tuberculozei. Atunci când este identificat un caz, este esențială realizarea anchetei epidemiologice pentru a descoperi dacă pacientul a transmis boala altor persoane sau de la cine ar fi putut-o contracta. Acest proces implică verificarea stării de sănătate a membrilor familiei, colegilor de muncă, vecinilor și a altor persoane cu care pacientul a intrat în contact. Acesta spune că reacțiile celor implicați sunt diverse. Unii sunt receptivi și cooperează, alții, dimpotrivă, refuză orice implicare.

„Am mulți pacienți fără venituri sau care depind de ajutor social. De asemenea, întâlnesc destul de des cazuri ale celor care lucrează în străinătate. În prezent, am aproximativ cinci pacienți care s-au întors bolnavi din afara țării, urmează tratamentul aici și apoi se întorc la muncă. Problema este că, în cazul adulților, este foarte dificil să identificăm sursa exactă a infecției. Nu putem spune cu certitudine dacă s-au îmbolnăvit aici sau în străinătate”, a specificat medicul.

În 2023, în țările din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au fost raportate peste 170.000 de cazuri noi de tuberculoză. Deși aceste cazuri reprezintă doar 2,1% din totalul înregistrat la nivel mondial, regiunea se confruntă cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă (MDR-TB) din lume – 21% din totalul global. De asemenea, 37% dintre cazurile de tuberculoză din această regiune sunt forme cu chimiorezistență extensivă, greu de tratat, extrem de costisitoare și care nu garantează întotdeauna vindecarea.

În județul Iași, incidența în 2024 a fost mai ridicată decât media națională, ajungând la 64,4 la 100.000 la adulți și 16,6 la 100.000 la copii

În România, în 2023, s-au înregistrat 9.143 de cazuri de tuberculoză la adulți și 429 la copii. Incidența globală a fost de 49 la 100.000 de locuitori la adulți și 13,9 la 100.000 la copii. În județul Iași, incidența în 2024 a fost mai ridicată decât media națională, ajungând la 64,4 la 100.000 la adulți și 16,6 la 100.000 la copii. Creșterea constantă a numărului de cazuri în ultimii ani îndepărtează lumea medicală de obiectivul propus: reducerea tuberculozei la niveluri minime.

OMS a elaborat un program pentru perioada 2023-2030, cu scopul de a elimina tuberculoza

Pentru a combate această problemă, OMS a elaborat un program pentru perioada 2023-2030, cu scopul de a elimina tuberculoza. Obiectivele majore ale acestui plan sunt identificarea a 95% dintre persoanele bolnave și tratarea cu succes a 90% dintre acestea. În total, se urmărește depistarea a 50 de milioane de cazuri de tuberculoză, dintre care 4,7 milioane sunt la copii, iar 2,2 milioane implică forme rezistente la tratament.

În prezent, rețeaua de pneumologie beneficiază de echipamente performante pentru diagnosticul rapid al tuberculozei și de medicamente speciale pentru formele rezistente, datorită colaborării eficiente dintre Ministerul Sănătății și organizații non-guvernamentale. Astfel, diagnosticul este mai rapid, iar tratamentul mai eficient. De asemenea, se pune un accent deosebit pe cooperarea dintre medicii de familie și asistența medicală comunitară, pentru a oferi pacienților un management personalizat al bolii. Un alt obiectiv important este eliminarea stigmatizării pacienților cu tuberculoză în comunități. În plus, mulți pacienți au beneficiat de alocații de hrană în baza Legii 302/2018, sprijin esențial în perioada tratamentului.

Etichete: Bucuresti, tuberculoza

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii