anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

25 de femei și copii uciși cu brutalitate la Iași. A fost descoperită o nouă groapă comună la Popricani, în Valea Climoaiei

GALERIE
sapaturi
  • sapaturi
- +

Reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România susţin că ar fi 25 de victime, majoritatea femei şi copii. În 2010, a fost descoperită prima groapă comună din localitatea Vulturi, cu 36 de victime

O nouă groapă comună a fost descoperită de cercetători ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ în pădurea Vulturi din judeţul Iaşi. Au fost determinate 25 de victime, majoritatea femei şi copii, şi începută ancheta penală. Aceasta este a doua groapă descoperită într-un proiect „Elie Wiesel“.
 
Elizabeth Ungureanu este coordonatoarea proiectului. A fost la faţa locului cu echipa de arheologi şi a prezentat vineri descoperirile. „Aceasta descoperire întregeşte tabloul tragediei din 1945“, a spus ea la o conferinţă de presă.
 
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ a desfăşurat, în perioada 24 - 29 iunie 2019, proiectul de cercetare pentru identificarea de noi gropi comune în pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani (judeţul Iaşi). Prospecţiunile geofizice au fost făcute pe o suprafaţă de 3.600 mp.
 
Martorul avea 6 ani
 
Documentele arată că au existat patru gropi comune, iar în 1945 au fost găsite trei. În urma raportului Institutului de Medicină Legală, au fost determinate 311 victime. În 2010, a fost descoperită prima groapă comună din comuna Vulturi, cu 36 de victime.
„Acest proiect pe care l-am continuat în 2019 a venit firesc şi eram convinşi din documentele de arhivă şi toate datele că trebuie să existe şi alte gropi comune“, a explicat Ungureanu. „Anul acesta am intervievat şi un martor care ne indică faptul că în această pădure au fost masacre. Avea vârsta de 6 ani, era unul dintre copiii pădurarului de atunci“. Lucica Baltaru le-a povestit cum erau aduşi oameni de la Iaşi şi duşi până la jumătatea pădurii, unde erau ucişi.
 
În după-amiaza zilei de 29 iunie, la aproximativ 0,7 metri adâncime, au fost găsite primele fragmente osteologice (două tibii, un femur, un fragment de mandibulă) şi un fragment al unui obiect vestimentar (talpa unui pantof).
 
După descoperirea rămăşiţelor umane, a fost sesizat Parchetul Militar Iaşi şi a fost deschisă o anchetă penală. Cercetarea penală la faţa locului a fost condusă de prim-procurorul adjunct colonelul Irinel Rotaru.
A fost constatat, la faţa locului, un număr de 25 de victime, dintre care 12 adulţi, 4 tineri şi 8 copii. Pentru cea de-a 25-a victimă, datele existente până în prezent nu au permis identificarea vârstei. Majoritatea erau persoane de sex feminin.
 
„Groapa femeilor şi copiilor“
 
În groapa comună au fost descoperite şi artefacte - accesorii, bijuterii, o cheie şi căni metalice.
„Am apelat la un efectiv de criminalişti, efective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că am găsit muniţie neexplodată şi anul acesta, experţi din partea Institutului de Medicină Legală, procurorii de la Parchetul Militar Iaşi şi un arheolog - Florentina Mărcuţi - pentru a pune cap la cap datele“, a mai explicat Ungureanu.
Datele preliminare, a mai spus ea, se pot schimba în urma expertizei medico-legale. „Putem spune că aceasta a fost groapa femeilor şi copiilor“.
Expertize balistice
 
„Faţă de 2010, urmele de violenţă au fost mai puternice. Bănuim că a existat între aceşti călăi o persoană cu exces de zel. Aplica aceeaşi metodă - de lovire în zona mandibulei - neţinând cont de vârstă sau de sex. Pe cel puţin 8 indivizi s-a găsit o urmă puternică, bănuim că s-a folosit patul puştii“, a mai spus Elizabeth Ungureanu.
 
Va fi făcută şi o expertiză balistică, pentru că au fost găsite 6 gloanţe, dintre care trei în goapă şi trei în peretele gropii, şi o expertiză genetică.
Regimentul 6 Vânători a fost adus în discuţie pentru că, în 1945, când s-au descoperit gropile de la Stânca Roznovanu (astăzi, localitatea Stânca), în urma unui proces s-au stabilit vinovaţii ca fiind soldaţi şi ofiţeri din acest regiment.
 
„În baza acelui proces, am constatat că e vorba despre aceiaşi făptaşi, despre genocid. Această groapă se află la 5-6 metri de cea găsită în 2010. Datele de până acum ne indică faptul că este vorba despre evrei din acelaşi convoi care s-a format în Basarabia, în localitatea Sculeni“, a precizat Alexandru Florian, directorul Institutului. „E posibil să fie alte gropi în alte zone, aşa cum a spus doamna Baltaru, care vorbea despre populaţie din Iaşi. În această zonă e puţin probabil. E destul de greu de căutat. În pădurea respectivă, e plin de muniţie, pentru că în primăvara lui 1944 au avut loc lupte. Orice urmă de metal dă deviaţie de semnal şi e dificil“.
 
El a continuat: „Din 2010, se vorbea că acolo ar fi fost alte două gropi. Zece martori au menţionat că ar fi fost 100 de victime. În total, noi am găsit 61 de victime“.Despre descoperire, Florian a spus: „Reuşim să completăm o pagină de istorie a României care are unele lacune şi reuşim să aducem un argument în plus că în România a fost Holocaust, că responsabilitatea principală a fost a instituţiilor din ţară, că o parte din făptaşi au fost judecaţi şi au suportat rigorile justiţiei imediat după război. Există şi o componentă morală: după mai bine de 70 de ani, aceste victime, la finalul anchetei, vor fi reînhumate, într-o groapă comună în Cimitirul Evreiesc din Iaşi“.
 
Proiectul de cercetare din 2010 al Institutului a fost coordonat de istoricul Adrian Cioflâncă, care a colaborat cu cineastul Radu Jude pentru filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“ (2018), care spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă.
Rezultatele finale vor fi comunicate când vor fi finalizate toate expertizele, ancheta penală şi cea academică. Intenţia Institutului „Elie Wiesel“ este de a face un proiect şi pentru descoperirea celei de-a patra gropi aflată astăzi pe teritoriul Republicii Moldova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.