De Business

Punem punctul pe știi

26 mașini/stație. Iașul a ajuns la 90 de stații de încărcare mașini electrice: s-au dublat într-un an

joi, 08 august 2024, 23:50
4 MIN
 26 mașini/stație. Iașul a ajuns la 90 de stații de încărcare mașini electrice: s-au dublat într-un an

În municipiul Iași sunt la momentul actual 90 de stații de încărcare a mașinilor electrice.

Chiar dacă față de aceeași perioadă a anului trecut se vede o expansiune a rețelei, în condițiile în care erau pe atunci până în 40 de stații de încărcare, cererea rămâne ridicată, deși există și mulți proprietari care aleg să-și încarce mașina acasă.

Câte mașini electrice se bat pe o stație electrică

Potrivit datelor care ne-au fost transmise de Primăria Iași, la nivelul municipiului Iași sunt 2.361 de autovehicule electrice înregistrate în evidența fiscală (atât persoane fizice, cât și juridice). Asta înseamnă că, în medie, aproximativ 26 de mașini electrice se „bat” pe fiecare stație de încărcare din oraș.

Stații de încărcare pentru mașini electrice în județul Iași

Totuși, pe lângă stațiile de încărcare din municipiul Iași mai sunt disponibile și altele în județ. Proprietarii de mașini electrice pot consulta lista stațiilor de încărcare electrică pe platforma PlugShare, spre exemplu. Platforma permite utilizatorilor să localizeze stațiile disponibile nu doar în județul Iași, ci în întreaga lume. Tot aici pot afla tipul de stații (normale sau rapide) și costurile asociate cu încărcarea. Stațiile de încărcare electrică sunt amplasate frecvent în centre comerciale, parcări publice și locații strategice din oraș.

Cât costă să încarci o mașină electrică

 Sunt două tipuri de stații de încărcare pentru mașini electrice, anume stații de încărcare AC (curent alternativ), care sunt de obicei mai lente și sunt ideale pentru încărcarea pe timp mai îndelungat, cum ar fi acasă sau în parcări, și stații de încărcare DC (curent continuu), care oferă o încărcare mult mai rapidă comparativ cu cele AC. Față de perioada anterioară, când încărcarea era gratuită la majoritatea stațiilor, acum utilizatorii trebuie să plătească pentru acest serviciu.

Tariful pentru încărcarea unei mașini electrice diferă de la o stație la alta, în funcție de furnizor și tipul de plată. Aplicația E.ON Drive, de exemplu, oferă două opțiuni tarifare, după cum apare pe platforma PlugShare: 1,34 lei/kWh pentru plățile efectuate fără cont, utilizând un card bancar, și 1,20 lei/kWh pentru clienții care au un cont E.ON Drive, ceea ce încurajează utilizarea contului pentru un tarif mai mic.

În Păcurari, la Casa Auto Iași, tariful este de 2,56 lei/kWh (DC) și 2 lei/ kWh (AC), stații disponibile prin rețeaua evconnect.ro, iar o altă stație de la Kaufland Tătărași are un tarif pentru încărcările rapide de 2,39 lei/kWh. Bineînțeles, prețurile pentru încărcarea mașinilor electrice se pot schimba de la o zi la alta, așa că utilizatorii ar trebui să verifice periodic tarifele.

 În urmă cu șapte ani erau numai trei mașini electrice în Iași

 Prima mașină electrică a fost înregistrată în municipiul Iași în anul 2017. La sfârșitul acelui an, erau doar trei mașini electrice înregistrate în evidența fiscală a Primăriei Iași.

Într-un raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), datat 7 mai 2024, se precizează faptul că există o corelație semnificativă între vânzările de vehicule electrice cu baterie (BEV) și disponibilitatea punctelor de încărcare publice.

Țări precum Germania, Țările de Jos, Franța și Belgia, care se situează printre primele cinci în ceea ce privește cel mai mare număr de încărcătoare, prezintă, de asemenea, unele dintre cele mai mari cote de piață pentru BEV, arată ACEA, care a realizat două topuri: unul pentru țările cu cele mai multe puncte de încărcare publice din UE și altul cu țările care au cele mai puține.

Top 5: țări cu cele mai multe puncte de încărcare publice din UE

  1. Țările de Jos (144.453)
  2. Germania (120.625)
  3. Franța (119.255)
  4. Belgia (44.363)
  5. Italia (41.114)

Top 5: țări cu cele mai puține puncte de încărcare publice din UE

  1. Croația (1.074)
  2. Estonia (683)
  3. Letonia (535)
  4. Cipru (329)
  5. Malta (101)

În același raport ACEA se menționează și că Țările de Jos, țara cu cea mai mare pondere de infrastructură, are de peste 52 de ori mai multe puncte de încărcare decât România (2.754 în anul 2023), în condițiile în care este de aproximativ șapte ori mai mare ca suprafață.

3,5 milioane de puncte de încărcare până în 2030

Potrivit sursei citate, existau 632.423 de puncte de încărcare publice disponibile în întreaga UE la sfârșitul anului 2023 și aproximativ 3 milioane de vehicule electrice cu baterie pe șosele. Comisia Europeană solicită 3,5 milioane de puncte de încărcare până în 2030 pentru a sprijini nivelul de electrificare a vehiculelor necesar pentru a atinge reducerea de 55% CO2 propusă pentru mașini, amintește ACEA.

Atingerea acestui obiectiv ar necesita instalarea a aproape 2,9 milioane de puncte de încărcare publice în următorii șapte ani. Adică aproape 410.000 pe an sau 7.900 pe săptămână. Proiecțiile ACEA sugerează însă o cerere semnificativ mai mare, estimând necesitatea a 8,8 milioane de puncte de încărcare până în 2030. Atingerea acestui obiectiv ar necesita instalarea a 1,4 milioane de încărcătoare pe an sau 22.438 pe săptămână, arată ACEA în raportul consultat de „Ziarul de Iași”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii