anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

29 de ieşeni care-i supraveghează pe cei condamnaţi în stare de libertate au intrat în grevă japoneză

GALERIE
greva_japoneza
 • greva_japoneza
- +

Grevă japoneză la Serviciul de Probaţiune Iaşi. Consilierii de probaţiune se consideră discriminaţi în privinţa drepturilor salariale şi cer promovarea ugentă a statutului personalului de probaţiune. 

Consilierii de probaţiune se plâng că sunt oropsiţii familiei “Justiţie” şi că, dintr-o eroare a angajatorului, Direcţia Naţională de Probaţiune, au ajuns ca din 2018, când s-a produs o scădere drastică a salariilor lor, lefurile să rămână neschimbate. Dacă li s-ar face dreptate, susţin ei, ar trebui să primească până la 2500-3000 de lei în plus la salariu.

688 de consilieri pentru 100.000 de persoane condamnate

În România, sistemul de probaţiune este reprezentat la nivel central de Direcţia Naţională de Probaţiune, instituţie publică cu personalitate juridică din cadrul Ministerului Justiţiei. În toată ţara sunt 688 de consilieri de probaţiune, care supraveghează peste 100.000 de persoane cu sancţiuni penale neprivative de libertate. Dintre aceştia, 29 sunt la Iaşi. Cu toţii însă sunt în această săptămână în grevă japoneză, pentru a atrage un semnal de alarmă în privinţa nemulţumirilor lor.

“Spre comparaţie, în ţară sunt 30.000 de deţinuţi, cu 15.000 de angajaţi în Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Raportul este de 2 la 1 acolo. La noi sunt peste 100.000 de persoane cu sancţiuni neprivative de libertate, supravegheate de 688 de consilieri. In Iaşi suntem 26 consilieri activi pentru 2701 cazuri deschise. În 2013 – 2014, Romania primea o grămadă de sentinţe de la CEDO cu privire la condiţiile din penitenciare. Atunci au apărut aceste masuri, cele cu amânare a pedepsei, sau de suspendare. Ca urmare a acestui fapt, s-a hotărât ca cei care primeau pedepse mai mici, să fie preluaţi de noi, nu mai mergeau în puşcărie”, a explicat Cristina Irimia, care este unul dintre consilierii de probaţiune de la Iaşi. Un memorandum promitea în schimb dezvoltarea serviciilor de probaţiune şi mai mulţi angajaţi care să se ocupe de condamnaţii care nu mai erau închişi, ci puşi sub supraveghere. Lucru care nu s-a întâmplat.

“Consilierii de probatiune desfăşoară activităţi atât în etapa pre-sentenţială, cât şi după. Înainte de a se da sentinţa, consilierul face referate de evaluare pentru persoanele care sunt judecate. După ce se dă sentinţa, avem în supraveghere atât minori, cât şi persoane majore care au primit o pedeapsă cu închisoarea, fie cu amânare, fie cu suspendare. Şi mai sunt şi cei care au amendă penală pe care nu o pot plăti, iar amenda se transformă în muncă în folosul comunităţii. Noi decidem unde se face şi îi supraveghem. De asemenea, facem parte din comisia de liberări condiţionate de la Penitenciar şi avem în supraveghere persoane liberate din detenţie care au un rest de pedeapsă”, spun consilierii de probaţiune. Tot ei sunt responsabili de participarea la programele de reintegrare socială a condamnaţilor cu pedepse neprivative de libertate şi au grijă ca acei condamnaţi care au de achitat daune materiale, chiar să o facă. “Noi urmărim ca acele despăgubiri impuse prin sentinţe penale să fie plătite, facem treaba statului. Iar acum, de fapt, noi nu vrem creşteri salariale, ci doar punerea în executare a deciziilor privind stabilirea corectă a veniturilor”, a subliniat consilierul de probaţiune de la Iaşi, Cristina Irimia.

„Suntem ignoraţi pentru că suntem puţini şi nu avem forţa grefierilor, de exemplu”

Greşeala care a dus la discrepanţa dintre salariile consilierilor din serviciile de probaţiune şi cea a restului angajaţilor din Justiţie pleacă de la modul în care a fost stabilită grila de salarizare în cazul lor. “Salariile de bază în probaţiune au avut ca formulă de calcul o valoare de referinţă sectorială care se înmulţea cu un coeficient de ierarhizare. Or, angajatorul a «plafonat» această valoare de referinţă sectorială la 305 lei”, se arată într-un afiş lipit chiar pe uşa instituţiei de probaţiune din Iaşi. Pentru a depăşi aceste plafonări, din 2007 serviciile de probaţiune şi-au tot căutat dreptatea în instanţele de judecată. În 2016 au obţinut o valoare de referinţă sectorială de 605,225 lei, însă după adoptarea legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În aceste condiţii, în lege nou publicată angajaţii serviciilor de probaţiune erau plătiţi după valoare de referinţă de 305 lei. Însă, în ciuda faptului că serviciile de probaţiune din ţară, inclusiv cel din Iaşi, au deschis procese împotriva Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP), cerând să li se acorde drepturile salariale cuvenite, acest lucru nu s-a întâmplat.

La Iaşi, Tribunalul a dat în luna iulie o hotărâre în dosarul 569/99/2022 care prevede “ Obligarea pârâtei DNP la acordarea în integralitate (fără limitarea la 30% prevăzută de art. 25 din Legea nr. 153/2017) a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şl indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă cuvenite, aplicate la indemnizaţia lunară de încadrare calculată conform pct. 1 de mai sus, începând cu data de 1 ianuarie 2018 şi în continuare; Obligarea pârâtei DNP la plata pentru fiecare lună, pentru fiecare reclamant în parte, pentru perioadele în care au lucrat în cadrul pârâtei, până la recunoaşterea efectivă a dreptului, a diferenţei dintre venitul la care suntem îndreptăţiţi (cf, pct. 1 şi 2 de mai sus) şi venitul efectiv plătit, sumă care va fi actualizată cu indicele de inflaţie, la care se va aplica dobânda legală penalizatoare, calculată de la data exigibilităţii fiecărei obligaţii lunare de plată până la data plăţii efective, capete de cerere pe care le repune pe rol”. 

„Nouă nu ni s-au mărit salariile, nu ni s-au dat pensii speciale, deşi suntem din aceeaşi familie, a Justiţiei. Păi ori se dă la toţi, ori să se ia de la toţi. Suntem ignoraţi pentru că suntem prea puţini si nu avem forţa grefierilor, de exemplu”, a încheiat Cristina Irimia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.