De Business

Punem punctul pe știi

3.000 de nevăzători din Iași se pregătesc să bată cu bastoanele la ușa Guvernului. Mulți nu vor mai prinde în timpul vieții vreo majorare a pensiei

sâmbătă, 24 august 2024, 02:35
4 MIN
 3.000 de nevăzători din Iași se pregătesc să bată cu bastoanele la ușa Guvernului. Mulți nu vor mai prinde în timpul vieții vreo majorare a pensiei

Nevăzătorii din Iași își pregătesc bastoanele cu care să bată la ușa Guvernului. Nemulțumiți de pensiile recalculate potrivit Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, nevăzătorii stau cu o mână pe baston și cu una pe portofel, pregătiți să își cumpere biletele de tren către capitală, spune Oana Mocanu, președinta Asociației Nevăzătorilor din România Filiala Iași. “Au fost cazuri când pensia a scăzut de la 1.800 de lei, la 700 sau la 500 de lei. Oamenii se întreabă de ce să mai muncească. Se vrea o lege a echității sociale, dar unde este echitatea?”.

Cea mai mare parte a comunității de nevăzători din Iași are o medie de vârstă de peste 50 de ani.

“Ceea ce înseamnă și că cea mai mare parte a membrilor Asociaţiei Nevăzătorilor din Iași e profund afectată de modificările din sistemul public de pensii. Tocmai de aceea oamenii sunt hotărâți să meargă la protest, așteptăm aprobarea pentru protest și mergem să luam bilete către București, pentru că în cazul nevăzătorilor, diferențele între nivelul pensiilor calculate după vechea lege și după cea nou sunt foarte mari”, spune președinta Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Filiala Iași.

În ultimele zile, nevăzătorii sau cu deficiențe grave de vedere din toată țara și-au transmis prin diverse canale de informare nemulțumirile legate de legea care îi condamnă la sărăcie lucie. Președintele Asociației Nevăzătorilor din România, Tudorel Tupiluși, a postat pe pagina de Facebook a asociației ANR un comunicat în care se arată că “toți nevăzătorii pensionați la limită de vârstă sunt puternic afectați de noua formulă de calcul, indiferent de domeniul în care au lucrat, fapt ce aduce atingere pe termen lung atât statutului lor social, cât și dreptului la o viața demnă”.

„Chiar mai gravă este situația persoanelor cu deficiență vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a acestui act normativ. Aceasta întrucât vor avea pensii semnificativ mai mici față de cele care s-ar pensiona acum, folosind prevederile legii în vigoare, în condiții identice de salarizare și de stagiu de cotizare. Or, o asemenea situație generează în mod firesc o nemulțumire foarte puternică în rândul celor ce sunt încadrați în muncă”, se mai precizează în comunicatul semnat de Tupiluși în numele Consiliului Director al ANR.

Persoanele nevăzătoare reclamă că în urma noilor calcule, pensiile lor scad „pe hârtie” cu mai mult de jumătate, ba chiar, în unele cazuri cu până la 80%. Și chiar dacă în realitate vor primi pensiile de până acum, nivelul actual al pensiilor va îngheța, ceea ce va face ca nevăzătorii pensionari să nu mai “vadă” majorări de pensii „poate până la sfârșitul vieții lor”, explică Oana Mocanu:

„Mai clar, un nevăzător care avea până acum o pensie de 1.800 de lei, iar prin recalculare a ajuns la o pensie de 700 de lei, va primi în continuare 1.800 de lei. Dar acești 1.800 de lei nu se mai indexează cu rata inflației. Inflația crește, prețurile din magazine cresc, iar ei vor rămâne cu pensia de 1.800 până în momentul în care pensia recalculată, cea de 700 de lei, care se indexează cu rata inflației, va depăși nivelul de 1.800 de lei. Ceea ce înseamnă că mulți nevăzători nu ar mai prinde niciodată pensii mai mari de 1.800 de lei”.

Protestul va fi în septembrie

Protestul în cadrul căruia nevăzătorii din toată țara urmează să ceară revizuirea și corectarea legii sistemului public de pensii urmează să aibă loc în București, în a doua parte a lunii septembrie. Numărul nevăzătorilor din România e estimat la aproximativ 90.000 de persoane, majoritatea pensionari. Dintre aceștia, 3.000 sunt membri ai asociației Nevăzătorilor din Filiala Iași.

„Toate drepturile care îi avantajau pe nevăzători prin legea veche, li s-au luat prin legea nouă. De exemplu, dacă prin legea veche persoanele cu deficiență gravă de vedere puteau să iasă la penșie după 12 ani, beneficiind de o bonificație aferentă acelui grad de handicap, legea nouă îi tratează pe cei care sunt deja pensionați ca și cum ar fi lucrat 12 ani fără niciun handicap. Da, există o bonificație de 0,5 puncte acordată nevăzătorilor la fiecare punct de pensie, însă această prevedere se aplica doar celor care ies la pensie de la 1 septembrie, nu și celor care sunt deja pensionari”, a mai explicat Oana Mocanu.

Legea noua ar mai avea o consecință, atrage atenția și președintele ANR Tudorel Tupilași: „(…) Punerea în practică a formulei de calcul va conduce, inevitabil, la pensionarea până la 1 septembrie a.c. a tuturor angajaților deficienți de vedere care îndeplinesc condițiile, iar acest fapt va însemna scăderea dramatică a gradului de ocupare, și așa foarte redus, din cauza absenței locurilor de muncă adaptate. Astfel, nici integrarea socială, care se realizează pe deplin numai prin muncă, nici egalitatea de șanse, principiu ordonator al societății noastre, nu mai au vreo relevanță, în pofida angajamentelor internaționale semnate de România, inclusiv Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată prin Legea nr. 221/2010”.

Citiți și: Pensie majorată de la 1.900 de lei la 10.000. „Eu când am văzut o sută de milioane acolo, să mi se facă rău”. Care este explicația

Nevăzătorii nu vor să fie transformați de către guvernanți într-o categorie vulnerabilă. Tocmai de aceea, spun reprezentanții lor, “noi am făcut demersuri pentru corectarea legii înainte să se promulge, am avut discuții și cu miniștri, și cu prim-ministrul, dar fără niciun rezultat. Dar având în vedere efectele sociale, nu ne vom opri până nu obținem rezultate. Luăm în calcul și deschiderea unui proces comun în instanță. Guvernanții justifică noua lege a pensiilor prin echitate socială, dar unde este echitatea, de fapt?”

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii