Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

3,2,1, pac: Anul începe cu o bombă în Irak. Se vorbeşte de un „război sângeros“!

GALERIE
bomba Irak
  • bomba Irak
- +

Tensiunile internaţionale au urcat la un nivel critic în chiar primele ore din 2020, după asasinarea unui general iranian pe aeroportul din Bagdad. Experţii vorbesc despre cea mai importantă operaţiune de „decapitare“ condusă vreodată de SUA, mai amplă decât cele în care au fost ucişi Ben Laden sau liderul ISIS. Iranul promite un „război sângeros“ şi anunţă 35 de potenţiale ţinte. Trump supralicitează la 52.

 

Iranul sugerează că se pregăteşte de un „război sângeros“, după ce Qasem Soleimani, liderul Forţei Quds, a murit în urma unui atac cu dronă al Statelor Unite ale Americii. Iranienii au dat un semnal serios în acest sens arborând pentru prima dată în istorie steagul roşu deasupra unei moschei considerate loc sacru. Arborarea steagului roşu simbolizează începerea unui „război sângeros“. Drapelul a fost arborat la moscheea Jamkaram din oraşul Qom, un loc considerat sacru şi sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu. Generalul Gholamali Abuhamzeh a declarat că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice şi a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf. „Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident şi un număr mare de distrugătoare americane şi nave de război trec pe acolo. Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. Aproximativ 35 de ţinte americane din regiune, precum şi Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră“, a spus el. De altfel, două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală.

Răzbunare proporţională ?

Preşedintele american Donald Trump a scris sâmbătă seară pe Twitter că Iranul „vorbeşte cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ţinte ale SUA“. El a precizat că Statele Unite au „în vizor 52 de obiective iraniene“ şi că unele sunt „la un nivel foarte înalt şi importante pentru Iran şi cultura iraniană, iar acele ţinte, şi Iranul însuşi, vor fi lovite foarte rapid şi foarte rău“. „SUA nu mai doresc ameninţări!“, a spus Trump, adăugând că cele 52 de ţinte reprezintă cei 52 de americani care au fost ţinuţi ostatici în Iran după ce au fost capturaţi din ambasada SUA din Teheran în 1979.

Armata iraniană a răspuns ieri, afirmând că nu crede că SUA va avea „curajul“ de a ataca cele 52 de obiective. „Ei spun astfel de lucruri pentru a deturna atenţia opiniei mondiale de la actul odios şi nejustificat, dar mă îndoiesc să aibă curajul“, a declarat generalul Abdolrahim Moussavi, comandantul-şef al armatei iraniene. Anterior, Iranul a asigurat că Statele Unite i-au cerut să „să răzbune proporţional“ după asasinatul de vineri.

„Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt“

Reamintim că cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni. Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în acelaşi bombardament.

Irakul, prins la mijloc între aliaţii americani şi cei iranieni de ani de zile, a fost în ultimele săptămâni scena unei escaladări a violenţelor ce riscă să transforme ţara într-un teren de confruntare a celor două puteri ce acţionează pe teritoriul său.

Qassem Soleimani era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie. La 62 de ani, generalul era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

„În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului“, a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation. Cu 18 luni înainte de moartea sa, Suleimani i-a transmis un avertisment public lui Trump. „Domnule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt“.

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de „decapitare“ condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate.

Pompeo le reproşează europenilor că nu au fost „utili“

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost „la fel de utili“ pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului Soleimani. Într-un interviu acordat postului Fox News, Pompeo a explicat că a vorbit la telefon cu lideri din întreaga lume pentru a discuta cu ei despre acest atac care a provocat furia iranienilor. „Am vorbit cu partenerii noştri din regiune pentru a le explica ceea ce facem, de ce o facem, şi pentru a le cere sprijin. Toţi au fost fantastici“, a spus el. „Însă, discuţiile mele cu partenerii noştri din alte locuri nu au fost la fel de bune. Sincer, europenii nu au fost la fel de utili pe cât speram să fie“, a adăugat el.       

Cu excepţia notabilă a Israelului care şi-a adus sprijinul americanilor, majoritatea liderilor mondiali, în special europeni, şi-au exprimat îngrijorarea după acest atac, făcând apel la „reţinere“.

Băsescu: Scutul antirachetă de la Deveselu, mai actual ca oricând

În contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, scutul antirachetă de la Deveselu se dovedeşte un element important de securitate în regiune, spune Traian Băsescu. Fostul şef al statului a afirmat, sâmbătă, la Digi 24, că scutul ar putea fi folosit dacă Iranul va ataca un aliat al Statelor Unite. „Acum îl putem lua şi pe Putin la Deveselu, să vadă că sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului. În momentul de faţă a devenit mai actual ca oricând scutul, ca o nevoie de securitate, nu doar pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul o protejează. Să sperăm că în curând va fi gata şi investiţia din Polonia, ceea ce va genera securitate în aproape toate ţările Uniunii Europene“, a declarat Traian Băsescu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri