3 elevi ieşeni din 10 vor să se şcolească pentru meserii ca frizer, bucătar sau pizzer
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

3 elevi ieşeni din 10 vor să se şcolească pentru meserii ca frizer, bucătar sau pizzer

GALERIE
frizer Foto naturala.hr
  • frizer Foto naturala.hr
- +

Mare parte din restul aleg profilul tehnic şi optează pentru meserii ca mecanic auto, tinichigiu, mecatronică, vopsitor auto, electronică sau transporturi. Foarte puţini sunt atraşi de profilurile agricole şi de construcţii.

În cadrul unui studiu realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la opţiunile şcolare ale elevilor de clasa a VIII-a, a rezultat faptul că dorinţele cele mai multe se duc în zona serviciilor, şi tot mai puţini elevi vor să înveţe la profilurile agricole şi de construcţii.

„Este adevărat, în domeniile acestea îşi găsesc mai puţin de lucru, dar avem nevoie şi de agricultori şi de specialişti în ecologie. Din acest motiv, dar şi la cererea unor agenţi economici, am mai introdus pentru anul şcolar următor clase la Liceul Agricol Adamachi, aşteptăm să vedem dacă se vor ocupa locurile”, a precizat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ.

Cercetarea inspectorilor a vizat un număr de 6.486 de de elevi de clasa a VIII-a, din care doar 157 şi-au exprimat opţiunea pentru o şcoală din alt judeţ, restul optând pentru şcolile de la noi. Dintre cei întrebaţi, 44% optează pentru învăţământul tehnic şi profesional.

Profilul servicii este printre aceştia cel mai căutat, 59% dintre aceştia aleg să se facă frizeri, bucătari, manichiurişti, pizzer etc., şi doar 11% aleg resurse naturale şi protecţia mediului. Alţi 30% aleg profilul tehnic şi optează pentru meserii ca mecanic auto, tinichigiu, mecatronică, vopsitor auto, electronică sau transporturi. Simplul motiv al alegerii serviciilor este că absolvenţii îşi găsesc mai uşor de muncă.

Ca o simplă demonstraţie, dintre anunţurile cu locuri de muncă din ediţiile de ieri ale ziarelor locale, 7 din 10 menţionează că angajatorii caută bucătari, ajutor de bucătari, barmani, ospătari, pizzeri şi shaormişti.

„Foarte multe solicitări din partea operatorilor economici vizează şi domeniul textile, şi anume pentru calificări precum confecţioner produse textile, pentru învăţământ profesional cu durata de 3 ani. Au fost propuse clase pe domeniul respectiv la Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu”, Colegiul Tehnic „I. Holban”, Liceul Tehnologic Hârlău, Liceul Tehnologic „M. Busuioc” Paşcani, Liceul Tehnologic „Petru Rareş” Tg. Frumos, Liceul Tehnologic Belceşti etc”, au mai precizat în cadrul acestui studiu reprezentanţii ISJ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.