Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri

GALERIE
spital grajduri
  • spital grajduri
- +

Problemele existente la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Grajduri au fost sesizate în mai multe rânduri, unitatea medicală este în primul rând supraaglomerată, iar personalul este insuficient.

Deşi capacitatea maximă este de 240 de paturi, sunt internaţi în momentul de faţă aproximativ 400 de pacienţi. Situaţia este agravată de faptul că internarea medicală se face doar prin hotărâre judecătorească până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal. Astfel, aici sunt pacienţi cu afecţiuni psihice deosebit de grave, care reprezintă un pericol pentru sine cât şi pentru societate, pacienţi internaţi în baza unor sentinţe penale definitive pentru omoruri, viol, tâlhărie, dar care în momentul comiterii faptelor nu au avut discernământ, conform expertizelor medico-legale psihiatrice.

Un raport al Avocatului Poporului din anul 2019 arată situaţia gravă în care se află unitatea medicală. Atunci o delegaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii a vizitat spitalul şi a constatat această supraaglomerare, denumind-o ca fiind severă, în condiţiile în care atunci erau 340 de pacienţi internaţi. Documentul mai arăta atunci că saloanele erau prevăzute şi cu 12 paturi şi doar câteva noptiere sau dulapuri. Pentru că sunt mai mulţi pacienţi decât paturi, echipa a găsit în majoritatea saloanelor câte trei pacienţi aşezaţi pe două paturi alăturate. În raport era invocată şi o observaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, care specifica faptul că, la nivelul anului 2016, din cauza lipsei de personal, aceştia au constatat că pacienţii erau ţinuţi sub control prin folosirea în exces a medicaţiei. La vizita de anul trecut a echipei Avocatului Poporului, nu a putut fi verificat dacă situaţia a persistat, dar au făcut observaţii legate de lipsa cruntă de personal.

„Personalul de supraveghere era insuficient pentru numărul de pa­cienţi intraţi în spital, astfel că au fost numeroase situaţii în care s-a observat că trei supraveghetori au în sarcină 100 de pacienţi şi nu exista alt personal specializat pentru protecţie, din această cauză personalul şi pacienţii fiind puşi în si­tuaţii cu risc de vătămare“, a punctat co­misia în raportul respectiv.

VEDEȚI ȘI:

Focarul din lagărul psihiatric de la Iași aprinde angajaţii. O anonimă explozivă pe masa ministrului Tătaru - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.