anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Articol sustinut de Prime Kapital

3 tendințe în piața imobiliară pentru 2023

GALERIE
Randare noapte-Silk District Office+Residential
 • Randare noapte-Silk District Office+Residential
- +

Nimeni nu poate ști cu exactitate ce ne rezervă viitorul, nici măcar dacă alocă ore întregi cercetării și găsirii celor mai buni algoritmi care să depisteze tendințele viitoare, pentru că există întotdeauna potențialul ca ceva complet neașteptat să se întâmple. Cum ar fi o pandemie globală, sau un război, sau o criză energetică. 

Putem însă enumera câteva tendințe care au devenit tot mai importante în ultimii ani, și care vor câștiga teren și în următorul an.
 
1. Calitatea va deveni tot mai importantă 
 
Piața locală are un foarte mare potențial pentru construcția de locuințe de calitate, mai ales pe fondul reglementărilor în materie de sustenabilitate, iar un bun dezvoltator va fi capabil să anticipeze și să se adapteze la cererea și nevoile reale ale cumpărătorilor, dintre care primul loc va fi ocupat întotdeauna de nevoia de spații de calitate în cadrul unor proiecte bine planificate.
 
Finisajele și aspectul estetic al viitoarei locuințe sunt importante, însă atunci când punem pe lista scurtă un apartament este recomandat să ne uităm mai întâi la cum a fost gândită și proiectată construcția, cât de rezistentă va fi pe termen lung, ce tipuri de materiale s-au folosit, sau cum se va comporta construcția în situații limită.
 
De asemenea, este important de verificat felul în care se vor realiza izolațiile hidrologice, termice și acustice (subsol, fațadă, pereți exteriori și interiori, acoperiș, tipuri de ferestre, etc) sau felul în care sunt gândite aerisirile (nu vrei ca mirosurile de la vecini să ajungă în casa ta, nu-i așa?). În plus, felul în care e proiectată și construită o clădire afectează și costurile cu întreținerea și/sau reparațiile pe termen lung, deci încă un motiv să iei în serios aceste detaliu.
 
Un aspect care va avea impact asupra costurilor este cel legat de consumul și pierderile de energie ale clădirii. Este viitoarea ta locuință într-o clădire cu un consum energetic scăzut? Ce înseamnă acest lucru și, dacă da, care au fost măsurile pe care dezvoltatorul imobiliar le-a implementat?
 
În Iași, Prime Kapital construiește Silk District, un amplu proiect mixed-use de regenerare urbană, ce va avea aproape 1.500 de apartamente și peste 104.000 metri pătrați de birouri Clasa A. Componenta rezidențială a Silk District respectă standardele nZEB (va avea un consum optimizat de energie), iar clădirile de birouri beneficiază de certificarea BREEAM Outstanding.
 
2. Cartierele „15-minute”, tot mai căutate
 
Conform statisticilor, peste un 20% din populația lumii face parte din generația Millenials (1981-1996), una dintre cele mai urbanizate generații din istorie. Mulți dintre aceștia sunt în prezent în categoria celor care își caută prima locuință, dar o parte importantă, ajunși acum la maturitate, caută fie locuințe mai mari, care să le acomodeze familiile, fie noi oportunități de investiții în proiecte de calitate. 
 
Deplasarea populației spre zonele urbane poate fi observată cu ușurință și la nivel micro în comunitățile noastre, în cererea și oferta de noi locuințe din ultimii ani din toate marile orașe ale României. Această tendință a adus la apariția unui nou concept pe piața imobiliară, care să răspundă nevoilor actuale ale oamenilor: „Cartierul 15 minute” / „15 minutes neighbourhood”. 
 
Conceptul de “oraș în 15 minute”/ “cartier 15 minute” a fost propus de Carlos Moreno în 2016, inspirat de problemele orașelor moderne: timpul pierdut în trafic, aglomerația, stresul, continua adaptare a locuitorilor la oraș în locul adaptării orașului la oameni și la nevoile lor.
 
Spus simplu, ideea unui “oraș în 15 minute”/ “cartier 15 minute” se referă la posibilitatea unui rezident de a ajunge la locul de muncă, de a-și face cumpărăturile, de a-și lăsa copiii la grădiniță sau la școală sau de a se bucura de diferite locuri de agrement la o distanță de doar 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de casa sa.
 
Cum va fi implementat conceptul “cartierului 15 minute” în Silk District?
 
În primul rând, prin revalorizarea unei foste zone industriale lăsată în paragină, însă foarte bine conectată cu centrul orașului și cu alte zone din Iași. Fiind un proiect mixed-use, Silk District va reuni clădiri de birouri, locuințe, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, spații pentru sport și de relaxare, dar și alte servicii (grădiniță, restaurante, etc); prin urmare, varianta ideală a “cartierului 15 minute”.
 
Datorită locației, o gamă largă de servicii le vor fi accesibile rezidenților la o distanță de maxim 15-20 de minute de mers pe jos sau cu bicicleta: hypermarket, mall, Universitatea Gheorghe Asachi, școli, grădinițe, restaurante, cafenele, săli de sport.
 
Silk District va fi un cartier car-free, sigur pentru rezidenți și vizitatori, care va încuraja reducerea frecvenței utilizării mașinilor.
 
3. Eficiența energetică
 
Una dintre preocupările principale ale momentului pentru fiecare european este criza energetică. Toate statele europene sunt forțate să ia măsuri rapide, în încercarea de a limita impactul asupra consumatorilor. Și, deși atât Uniunea Europeană, cât și guvernele statelor din afara UE au anunțat deja măsuri pentru combaterea crizei energetice, specialiștii afirmă că nu există realmente soluții pe termen scurt.
 
Vestea bună este că există numeroase soluții pe care atât guvernele, cât și companiile și indivizii le pot implementa pentru a reduce criza energetică și de mediu, dar și costurile asociate cu aceasta pe termen mediu și lung:
 
• tranziția către surse de energie regenerabilă, precum energia solară, eoliană, hidroelectrică sau geotermală;
• conservarea și eficientizarea consumului de energie prin modernizarea infrastructurii și crearea orașelor smart, utilizarea unor device-uri eficiente energetic, limitarea pierderilor de căldură la nivelul clădirilor, renovarea clădirilor vechi sau construirea celor noi după standardul nZEB (Nearly Zero Energy Building).
 
Clădirile de locuințe din Silk District vor fi construite cu respectarea acestui principiu, astfel încât să aibă o performanță energetică foarte ridicată, cantitatea de energie necesară a fi consumată în clădire fiind cu cel puțin 60% mai mică față de o clădire obișnuită.
 
Fiecare clădire din Silk District va dispune de încălzire centralizată proprie, întrucât soluția centralizată oferă un randament global superior față de centralele de apartament, iar consumul energetic necesar încălzirii locuințelor și al apei calde menajere este astfel mai mic.
 
Toate apartamentele vor beneficia de ferestre mari, din tâmplărie din PVC, care asigură o izolare termică foarte bună, datorită profilelor de tâmplărie cu un coeficient termic ridicat; în plus, acestea reduc nevoia de a utiliza lumina artificială, datorită faptului că asigură lumină naturală pe toată durata zilei și, implicit, reduce costurile cu energia electrică (de exemplu, în țările dezvoltate, iluminarea artificială a locuințelor înseamnă 14% din consumul de energie electrică).
 
Așadar, Silk District este un proiect al viitorului: inovativ, de calitate, sustenabil și durabil, aliniat standardelor internaționale și nevoii de a construi cu responsabilitate atât față de natură, cât și față de clienți.
 
Află mai multe detalii despre Silk District aici:  silkdistrict.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.