anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

30 DE ANI DE LA REVOLUŢIE: În 19 decembrie, revolta a luat amploare

GALERIE
Revolutie Timisoara
 • Revolutie Timisoara
- +

În urmă cu 30 de ani, în dimineaţa zilei de 19 Decembrie 1989, un angajat de la Uzinele Mecanice Timişoara pornea sirena. Acesta a fost semnalul pentru timişoreni că este momentul să iasă din nou în stradă.

La primele ore ale zilei de 19 Decembrie 1989, muncitorii de la fabricile Elba, 6 Martie, solventul şi Azur au declanşat acţiuni de protest în timp ce strigătele de revoltă din zilele anterioare luau amplare. Aproape 100.000 de oameni scandau pe străzile din Timişoara împotriva regimului comunist şi a familiei Ceauşescu.

La Opera din Timişoara, mai mulţi manifestanţi au început să susţină discursuri. Tot aici s-a constituit şi primul organism revoluţionar: Frontul Democratic Român. În tot acest timp, pe străzi continuau ciocnirile întreforţele de ordine şi demonstranţi. Autorităţile dădeau primele semne că realizează că nu mai fac faţă valului de demonstranţi nici dacă armata va începe din nou să tragă în oameni.

Prim- secretarul judeţului Timiş, Radu Bălan s-a dus la fabrica Elba pentru a-i linişti pe muncitorii adunaţi în curtea fabricii, însă a fost luat ostatic de oamenii furioşi. Apoi, la aceeaşi fabrică a venit şi Ştefan Guşă, şeful Marelui Stat Major al Armatei Române, însoţit de un pluton de militari. După discuţii paşnice, Guşă a reuşit să îl elibereze pe Bălan, însă reconcilierea a fost una de scurtă durată. În seara zilei de 19 Decembrie 1989, demonstranţii din centrul oraşului s-au confruntat din nou cu militarii. Şapte oameni au murit şi aproape 100 au fost răniţi.

La 30 de ani de la acele evenimente, urmaşii eroilor martiri vor porni într-un pelerinaj. Vor merge “Pe urmele cenuşii Eroilor Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989”, până la Bucureşti, acolo unde a fost aruncată cenuşa eroilor duşi în noaptea de 18 spre 19 Decembrie la crematoriu, în cadrul operaţiunii “Trandafirul”. Este programată o depunere de coroane la troiţa crematoriului “Cenuşa” din Bucureşti, parastas şi slujba de pomenire la Popeşti-Leordeni- Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri, în memoria eroilor ucişi la Timişoara.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.