anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

31,2% dintre români ar vota o femeie la prezidenţiale. Vezi topul încrederii în personalităţile politice

GALERIE
inscop - top incredere
 • inscop - top incredere
- +

Mugur Isărescu conduce topul încrederii în personalităţile politice, fiind urmat de Victor Ponta şi Sorin Oprescu, relevă un barometru de opinie realizat de INSCOP şi remis AGERPRES.

Potrivit cercetării, 40,9% dintre români au afirmat în luna septembrie că au multă şi foarte multă încredere în Mugur Isărescu, faţă de 39,4% în luna iulie. În topul încrederii urmează Victor Ponta cu 39% (faţă de 39,2% în iulie), Sorin Oprescu cu 33,5% în septembrie faţă de 37,4% în iulie. Pe poziţia a patra se situează Klaus Iohannis cu 32,9% faţă de 30,2% în iulie.

Crin Antonescu se situează pe locul al cincilea în topul încrederii românilor, 30,8% dintre aceştia răspunzând în septembrie că au încredere multă şi foarte multă în preşedintele PNL faţă de 29,6% în iulie. Antonescu este urmat în clasament de Călin Popescu-Tăriceanu, cu 27,8% încredere multă şi foarte multă în septembrie faţă de 25,5% în iulie.

Traian Băsescu este cotat cu 24,5% încredere multă şi foarte multă în septembrie faţă de 23,5% în iulie, Mihai-Răzvan Ungureanu beneficiază de 24% încredere în luna septembrie faţă de 24,7% în luna iulie. În clasament urmează Mircea Geoană (cu 22,6% în septembrie faţă de 21,6% în iulie), Ion Iliescu (cu 21% în septembrie faţă de 20,2% în iulie).

În topul încrederii, sub locul zece, se situează Liviu Dragnea (cu 19,2% în septembrie faţă de 18,4% în iulie), Theodor Stolojan (17,3% în septembrie faţă de 17,2% în iulie), Corneliu Vadim Tudor (17,9% în septembrie faţă de 16,7% în iulie) şi Emil Boc (15,3% în septembrie faţă de 16% în iulie). Cătălin Predoiu, măsurat în premieră în sondajul INSCOP a obţinut 14,4% încredere multă şi foarte multă în septembrie. Pe locurile următoare se situează Vasile Blaga (14% în septembrie faţă de 13,5% în iulie), Elena Udrea (14,3% în septembrie faţă de 13,1% în iulie), Dan Voiculescu (12,7% în septembrie faţă de 12,2% în iulie), Dan Diaconescu (11,2%, în septembrie faţă de 11,4% în iulie), Kelemen Hunor (9,9% în septembrie faţă de 8,2 în iulie) şi Laszlo Tokes cu 8% încredere şi foarte multă încredere (nu a fost măsurat în sondajul anterior).

În ceea ce priveşte opţiunile românilor pentru prezidenţiale, măsurate printr-o întrebare deschisă, cei mai mulţi dintre respondenţi - 22,6% - sunt fie nehotărâţi, fie nu merg la vot, fie nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Totuşi, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, cei mai mulţi români ar opta pentru Crin Antonescu (19,8%) urmat de Victor Ponta cu 19,6% dintre opţiuni. Al treilea clasat în opţiunile populaţiei este Mihai-Răzvan Ungureanu (6,5%), urmat de Traian Băsescu (4,6%), Mugur Isărescu (4,3%), Mircea Geoană (3,8%), Sorin Oprescu (3,3%), Dan Diaconescu (3,2%), Corneliu Vadim Tudor (2,8%), Elena Udrea (2%), Klaus Iohannis (1,6%), Călin Popescu-Tăriceanu (1,3%) şi Emil Boc (1%). Un procent de 3,6% dintre respondenţi au indicat alte personalităţi politice.

Faţă de ipoteza ca "o personalitate independentă politic să devină preşedintele României", 55,2% dintre respondenţi consideră este este o idee bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 30,3% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens, iar 14,5% nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, majoritatea românilor - 50,7% - consideră că ipoteza ca "o femeie să devină preşedintele României" este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens, iar 31,2% susţin că este una bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 18,1% nu ştiu sau nu răspund.

Ipoteza ca "o persoană cu dublă cetăţenie să devină preşedintele României" este apreciată drept o idee bună de 18,8% dintre cei chestionaţi care ar vota în acest sens, în timp ce 59,3% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 21,9% nu ştiu sau nu răspund cu privire la această situaţie.

În ceea ce priveşte ipoteza ca "reprezentantul unei minorităţi etnice să devină preşedintele României", 9,7% consideră este este o idee bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 73,6% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 16,7% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 10-17 septembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 70 de localităţi (oraşe mari, medii şi mici, comune, sate). (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.