anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

35 de proiecte ale universităţilor din Iaşi, finanţate cu peste 10 milioane de lei. Unde vor merge banii?

GALERIE
fdi
 • fdi
- +

Unde vor merge cele mai bune finanţări? Au fost şi surprize.

Pentru prima dată de când Guvernul a hotărât alocarea sumelor suplimentare pentru universităţi prin Fondul de Dezvoltare Instituţională, toate instituţiile de învăţământ superior din Iaşi au proiecte finanţate pe toate domeniile FDI. Cu atât mai mult cu cât anul acesta a fost introdus un domeniu nou, iar fiecare universitate a depus câte şapte proiecte. Deşi Ministerul Educaţiei nu a anunţat exact sumele câştigate de fiecare universitate în parte, o estimare realizată de către „Ziarul de Iaşi” împreună cu reprezentanţii universităţilor arată că în bugetul centrului academic din Iaşi au intrat aproape 10 milioane de lei. Fiind proiectate axate în principal pe dotări şi infrastructură, cu aceşti bani universităţile au dotat în trecut biblioteci, au creat săli de lectură, au cumpărat consumabile pentru laboratoare şi au finanţat activităţi studenţeşti pentru care ar fi găsit cu greu fonduri în bugetul propriu.

Artele, surpriza de anul acesta

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” au obţinut peste 2 milioane de lei pentru cele şapte proiecte depuse, în timp ce aproape de această sumă au fost şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) (cu 1,823 milioane de lei) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF). Dacă la aceste universităţi prezenţa în top şi sumele mari obţinute nu au prezentat mari surprize, cu unele excepţii au avut anual aproape toate proiectele finanţate, în top figurează în 2022 şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”. Dacă au fost ani în care UNAGE avea doar câteva proiecte finanţate, dar în 2021 şi 2022 universitatea a avut toate proiectele depuse aprobate pentru finanţare. Clasarea pe fiecare domeniu nu este în top, dar simpla prezenţă înseamnă că au fost atraşi bani spre universitate.

Toate proiectele depuse de universităţi au respectat tematica domeniilor propuse pentru finanţare. Domeniul 1: creşterea echităţii sociale; domeniul 2: internaţionalizarea învăţământului superior; domeniul 3: asigurarea funcţionării în bune condiţii a grădinilor botanice universitare, a staţiunilor didactice, a bazelor de practică (...); domeniul 4: susţinerea activităţilor societăţilor antreprenoriale studenţeşti (SAS); domeniul 5: îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice; domeniul 6: dezvoltarea capacităţii instituţionale pentru cercetare şi domeniul 7: corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii.

TUIASI, între primele din ţară

Cea mai bine clasată din capitala Moldovei la atragerea de fonduri pe FDI este Universitatea Tehnică. Deşi a obţinut mai puţini bani decât UAIC, spre exemplu, s-a păstrat constant peste 2 milioane de lei atraşi şi diferenţa a fost dată de domeniul al III-lea, unde valoarea unui proiect este de 600.000 de lei pentru universităţile care au grădini botanice sau ferme didactice. TUIASI a primit 82,78% din suma solicitată pentru toate proiectele, cel mai mare procent dintre instituţiile de învăţământ superior din Iaşi şi cu mult peste media naţională. La nivelul întregului demers de finanţare suplimentară a universităţilor s-au acordat 66,17% dintre fondurile solicitate în total de cele aproape 50 de instituţii care au decis să depună proiecte.

„În condiţiile în care la fiecare dintre cele şapte domenii, numărul universităţilor competitoare a fost între 42 şi 46, iar fondurile acordate de către minister reprezintă doar 66% din fondurile totale solicitate, primirea de către universitatea noastră a peste 80% din fondurile solicitate, una dintre cele mai mari finanţări la nivel naţional, reprezintă o confirmare a expertizei echipelor care au propus aceste proiecte şi a valorii proiectelor”, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Agronomia va investi în dotarea laboratoarelor

Iaşul are două proiecte în primele trei pe ţară, pe două domenii separate. Cel mai bun proiect de pe domeniul al III-lea, care vizează activitatea în grădini botanice şi ferme didactice, l-a avut Universitatea Transilvania din Braşov şi la mică distanţă, de doar 1 punct din 100, a fost proiectul USV Iaşi care vizează activitatea din fermele didactice ale instituţiei. Pe domeniul al VI-lea, care vizează susţinerea cercetării ştiinţifice, TUIASI are un proiect pe locul al II-lea la nivel naţional.

Rectorul USV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu, a explicat că proiectul de pe domeniul al III-lea a obţinut 95% din suma solicitată pentru finanţare, dar crede că anul acesta competiţia a fost una mai severă. Avantajul este însă că echipele din universităţi capătă experienţă de scriere a proiectelor şi pot fi implicate în obţinerea de finanţări pentru proiecte cu valoare semnificativ mai mare.

„Sigur că ministerul încurajează să fie o competiţie şi să fie multe proiecte, un procent important vor fi respinse, dar avantajul este că proiectele devin din ce în ce mai bune. Sunt colective care lucrează împreună, care se antrenează pentru alte competiţii, capătă experienţă, mai ales că sunt cooptaţi şi studenţi în colectivele respective. Iar proiectele sunt foarte interesante, noi vom dota cu materiale laboratoare şi centre de cercetare”, a explicat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Conform ministerului, în total au fost depuse 310 proiecte pentru finanţare de aproape 50 de universităţi, iar bugetul total al Fondului de Dezvoltare Instituţională a fost de 70 de milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.