Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

365 De Zile de Solidaritate: 24 februarie 2023, ora 13.00, Institutul Francez din România la Iași

GALERIE
afis 24
  • afis 24
- +

”Fiecare om este un jurnal în care se scrie o poveste în timp ce intenționează să scrie alta.” Hugh B. Brown

Fundația Star of Hope România, în parteneriat cu Institutul Francez din România la Iași, organizează evenimentul 365 De Zile De Solidaritate, vineri, 24 februarie 2023, ora 13.000, la Institutul Francez din Romania la Iași. Evenimentul reconstituie - în fotografii și cuvinte – jurnalul ultimelor 12 luni de solidaritate cu persoanele din Ucraina refugiate la Iași și în Romania.

La eveniment sunt așteptați să participe reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale, reprezentanți ai ONG-urilor care s-au implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina chiar din prima zi de la izbucnirea războiului, mame şi copii ucraineni.

Organizatorii ne invită să reflectăm la acele momente de început ale războiului când, împreună, am decis să dăm o mână de ajutor miilor de refugiați care soseau noaptea târziu în vămi. Reprezentanți ai ong-urilor, autorități, oameni simpli, dedicau 24 din 24 h din timpul lor pentru a veni în întâmpinarea refugiaților și pentru a le oferi o masa caldă, un acoperiș deasupra capului și un strop de speranță.

La eveniment, cei prezenţi vor asculta mărturiile familiilor, mamelor și copiilor din Ucraina care s-au oprit la Iași, în sânul unei comunități solidare, dovedind încă o dată umanitatea și empatia poporului român.

Surpriza evenimentului va fi oferită de copiii ucrainieni din Trupa de Teatru Star of Hope, care, prin efortul și creativitatea lor demonstrează lumii că prietenia și iubirea nu au frontiere.

Organizatorii țin să devoaleze un mic detaliu din culisele evenimentului, copii ucraineni vor străjui 12 coli albe, mari, pe care cei prezenți la eveniment vor putea scrie un cuvânt anume sau vor putea lipi o fotografie reprezentativă pentru una sau mai multe dintre cele 12 file ale jurnalului celor 365 De Zile de Solidaritate.

Despre context si câteva cifre

Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 feb 2022 a forțat milioane de ucraineni să își părăsească locuințele și să caute refugiu în Uniunea Europeană și în țările învecinate, 4,8 milioane de refugiați din Ucraina fiind înregistrați în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în UE (potrivit UNHCR, decembrie 2022). Pe parcursul acestor 12 luni, peste 2,5 milioane de persoane au trecut frontiera din Ucraina și Republica Moldova, astfel că, în luna decembrie 2022, în România erau peste 100.000 de copii şi adulţi înregistrați pentru ședere temporară, femeile și copiii reprezentând 80% din totalul celor care au fugit îngroziţi din calea războiului (conform datelor Guvernului României).

365 de Zile şi peste 45.000 de copii şi adulţi refugiaţi din Ucraina susţinuţi de Fundaţia Star of Hope Romania

Chiar din primele zile ale războiului izbucnit în Ucraina, în vămile Sculeni, Albiţa, Siret sau Tabăra pentru Refugiaţi Huși, în spațiile Star of Hope special amenajate, echipele Star of Hope Romania au oferit apă, kit-uri de igienă, hrană, medicamente, haine, consiliere psihologică de urgență, juridică, emoțională, dar şi suport pentru facilitarea accesului la cazare, la servicii medicale şi transport. Datorită numărul din ce în ce mai mare de refugiaţi care treceau graniţa spre România, Fundaţia Star of Hope Romania a deschis trei Centre Star of Hope pentru Refugiaţi în Iaşi, Dorohoi şi Moara (Suceava), centre în care organizația a oferit servicii esenţiale precum adăpost (chiar şi pe termen lung), hrană, asistență medicală, consiliere, activități educative, recreative sau creative, acces la educaţie (cursuri clasa 0 şi afterschool cu profesori ucraineni), cursuri de limbă română, de limbă engleză, Grup Suport pentru Mame, dar și ateliere de creație handmade pentru mame şi copii. De asemenea, echipele Fundaţiei Star of Hope Romania au oferit copiilor ucraineni cu diferite dizabilităţi servicii de terapie recuperatorie (terapie cognitiv-comportamentală, kinetoterapie, logopedie, terapie de grup). Pentru unele dintre mamele refugiate care au decis să se stabilească temporar în România, susţinerea din partea Fundaţiei Star of Hope Romania a însemnat și regăsirea unui anumit sentiment de stabilitate și siguranță financiară, în fiecare din cele cinci puncte de lucru existând cel puțin un angajat refugiat încadrat cu carte de muncă. Eforturile echipei Star of Hope Romania sunt rezultatul a proiectelor derulate de către organizaţie în parteneriat cu Star of Hope International (Suedia), UNICEF România, Care International prin Care Franţa, Fundaţia Sera România, FONPC, Street Child, FDSC, Sisters International, Asociaţia O Şansă Pentru Fiecare, BERD, Liceul Filadelfia Suceava, Fundatia Emanuel, instituții și autorități local, dar şi cu sprijinul unor persoane fizice şi companii locale și internaționale.

Din nefericire, contextul politic actual face ca echipa Fundaţiei Star of Hope Romania să continue eforturile de sprijin şi susţinere a copiilor şi adulţilor din Ucraina care se refugiază din calea războiului în România, oferind  copiilor refugiați și familiilor lor un spațiu sigur și servicii vitale (protecție, consiliere, cazare, educaţie, acces la servicii medicale, hrană).

Despre Fundaţia Star of Hope Romania

Fundația Star of Hope Romania este o organizaţie non guvernamentală prezentă în România de peste 30 de ani, întreaga sa activitate fiind în slujba copilului cu dizabilități, al copilului aflat în situații vulnerabile generate de sărăcie sau abandon familial. A deschis 6 CENTRE DE TERAPIE pentru pentru copii și tineri cu dizabilități (în Iași, Bârlad, Botoșani, Dorohoi, Suceava, Chișinău) și 6 CENTRE pentru copii aflați în situații de risc de abandon familial și școlar în localitățile Murgeni (jud. Vaslui), Babadag (jud. Tulcea), Valea Seacă (jud. Bacău), Huși (jud. Vaslui), Dimăcheni (jud. Botoșani), Botoșani. Fundația Star of Hope Romania înseamnă și intervenție și sprijin material, moral și financiar pentru părinții și familiile copiilor din proiecte, dar și sesiuni de informare/instruire a cadrelor didactice din comunitate privind modalitățile de lucru cu copilul cu dizabilități/copilul aflat în risc de abandon școlar sau familial. Pentru mai multe detalii despre Fundația Star of Hope Romania și activitatea sa, vizitați www.starofhope.ro, https://www.facebook.com/star.of.hope.ro, starofhope_ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri