Activitatea de prevenție continuă la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli al Institutului Regional de Oncologie Iași. De la începutul acestui an, persoanele asigurate din Iași și alte județe pot beneficia de investigații gratuite pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Astfel, ieri, un grup organizat de 37 de angajați de la fabrica de avioane Aerostar Bacău, cu punct de lucru și la Iași, a beneficiat de investigații de prevenție pentru sân și zona colului uterin.
Activitatea a fost inițiată de Organizația de Femei din cadrul Sindicatului AVIAS, cu sprijinul societății Aerostar SA. Din cele 37 de participante, 30 lucrează în zona de electrodepunere și vopsitorie, iar patru în zona de control nedistructiv.
„Încurajăm pe toată lumea să vină să facă investigații”
„Este al doilea grup mai numeros care a venit să facă investigații de prevenție atât la sân, cât și în zona colului uterin. Au făcut testare Papanicolau și mamografie, cele care au fost eligibile potrivit criteriilor medicale și de vârstă. Această activitate este ca o continuare a proiectelor de screening pe care noi le-am derulat până în decembrie 2023, în așteptare a noilor proiecte de screening. Continuăm activitatea de prevenție, aici, la Centru de Screening, și încurajăm pe toată lumea să vină să facă investigații. Sloganul nostru este „prevenția salvează vieți”. Practic, asta încercăm, să educăm, să nu ajungem prea târziu la specialist. Ce a fost deosebit astăzi e că au fost agenți economici sau instituții, care, știind de programele noastre de pe vremea când făceam grupuri organizate, ne-au solicitat sprijinul să ne organizăm, să blocăm calendarul de programări în sistem și să realizăm investigațiile de prevenție. Astfel, doamnele erau foarte încântate că și-au luat o zi liberă ca să aibă grijă de sănătatea lor”, a declarat Mirela Alixandru Cimpoi, referent relații publice al Centrului de Screening și Diagnostic în Boli al Institutului Regional de Oncologie din Iași.
În lunile aprilie și mai, în urma solicitărilor de la agenți economici și autorități locale, Centrul de Screening a organizat condițiile necesare pentru grupuri de femei care au beneficiat de mamografii și teste Babeș Papanicolaou. Peste 100 de femei din municipiul Bârlad, comuna ieșeană Rediu și de la compania Aerostar au ales prevenția și au venit la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice în grupuri organizate.
„Multe dintre doamne, aflate la primul consult, erau temătoare de respingere”
„Ne-am gândit că ar fi bine ca doamnele să aibă posibilitatea să prevină anumite boli. În 2022, doamna Mirela Cimpoi a fost la Bacău cu o campanie cu fonduri europene. De atunci, am ținut legătura, iar ulterior ne-am interesat de un program prin care putem ajuta doamnele să prevină anumite boli, în special cancerul de col uterin și cancerul mamar. Am considerat că e mai bine să prevenim decât să tratăm. A existat o perioadă în care doamnele se puteau înscrie pentru consultații, cu două condiții: să aibă un bilet de trimitere de la medicul de familie și să solicite o zi liberă pentru ziua programării. Le mulțumim atât doamnelor de la centru, cât și medicilor pentru profesionalismul lor. Ne-au întâmpinat cu căldură. Multe dintre doamne, aflate la primul consult, erau temătoare de respingere, dar am fost foarte bine primite, iar organizarea a fost excelentă”, a declarat Anca Dantis, inginer mecanic și președinte al Organizației de Femei din cadrul Sindicatului AVIAS.
Screeningul este o metodă prin care o persoană este investigată pentru a depista prezența cancerului de sân înainte ca aceasta să manifeste simptome. Aceasta ajută la identificarea precoce a cancerului, înainte ca boala să ajungă într-un stadiu avansat. Atunci când tumora este descoperită timpuriu, tratamentul este mult mai eficient și mai ușor de aplicat. După apariția simptomelor de cancer, există riscul ca celulele canceroase să se fi răspândit deja în întregul organism.
Publicitate și alte recomandări video