Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

4 scuze pe care le aştept de la 4 politicieni

GALERIE
Catalin Hopulele
  • Catalin Hopulele
- +

Cred că mulţi dintre noi, dincolo de funcţii publice, am uitat să ne cerem scuze.

Mă întreb de ce le lipseşte politicienilor români acel bun simţ care, înaintea calculelor politice, te face să te expui în faţa alegătorilor. Să le spui: am greşit, îmi cer scuze, mă voi descurca mai bine data viitoare.

De aceea am zâmbit la postarea lui Ciprian Teleman, care a ţinut să reamintească tuturor că e încă ministrul Cercetării adormind la o conferinţă de presă a USR-PLUS. Şi-a cerut scuze, chiar dacă a făcut-o tot de pe un postament al superiorităţii: ... „incidentul şesteţ lipsit de importanţa care i se dă”. O să îmi spuneţi că bine, ce-avea să spună? Că se gândea la activitatea de la minister? Dacă a închis aragazul acasă? Cum arăta România dacă ieşea Barna preşedinte? În locul lui, alţii poate asta ar fi făcut şi cred că avem destule exemple.

Cred că mulţi dintre noi, dincolo de funcţii publice, am uitat să ne cerem scuze. Am uitat ce efect de catharsis are asumarea responsabilităţii. Prinşi cu minciunea, adesea alegem să ne adâncim în ea, să continuăm să minţim, repede, improvizat, sfidând logica. Alegem aroganţa în locul modestiei şi cred că suferim, individual şi colectiv, de fiecare dată când se întâmplă asta.

Este un semn de sănătate, ca societate, să cerem asumarea răspunderii şi, evident, scuze, din partea oamenilor politici. Pe ei ar trebui să îi valideze faptul că aşteptăm asumarea răspunderii: înseamnă că îi credem capabili de mult mai mult decât pot face acum. De la PSD, spre exemplu, ca partid şi ca reprezentanţii din ultimii ani, nu mă aştept nici la scuze, nici la vreo asumare. Sunt atât de adânc înfipţi în minciunile ţesute timp de zeci de ani încât scuzele n-ar fi decât o nouă minciună - asumarea răspunderii pentru multe dintre faptele lor trebuie făcută în faţa legii, nu a alegătorilor.

1. Florin Cîţu

Este impardonabilă reacţia primului ministru după ce au apărut în presă informaţii despre cum a fost prins beat la volan acum 20 de ani în SUA. Ca un şcolar îmbufnat, un bătăuş agresiv, şi-a suflecat cămaşa şi a ridicat pumnii la noi, în loc să-şi plece capul. Nu aveam nevoie de demisie din partea lui, cum tot cer adversarii lui politici. Aveam nevoie să îşi ceară scuze. Să spună că a fost o greşeală a tinereţii pe care o regretă. Că a condamnat şi va condamna cu tărie consumul stupefiantelor de orice fel şi al băuturilor alcoolice în exces, cu atât mai mult înainte de a conduce un autovehicul. Ca bonus, m-aş fi bucurat să admită că legislaţia în domeniu în România este foarte subţire şi că ar fi momentul ca Parlamentul să o revizuiască, iar cine se urcă beat la volan să plătească scump pentru asta.

2. Mihai Chirica

Rezerv următoarele două poziţii pentru doi politicieni locali care că au produs rău iremediabil oraşului nostru. În cazul primarului Mihai Chirica, nu vreau să mă refer la acuzele legate de averea sa şi a familiei, de zecile de semne de întrebare legate de dezvoltarea oraşului din ultimii ani (în special în zona imobiliară) şi nici de legarea la robinetul banilor publici a presei de şantaj din Iaşi. Pentru toate acestea va trebui să răspundă la un moment dat. Acum vreau să-i aduc aminte momentul 2018, când a fost dat afară din PSD. Moment în care o ţară întreagă ce nu-l cunoştea îl privea ca pe o voce a lucidităţii, care a luat atitudine împotriva lui Liviu Dragnea, cu riscul de a fi exclus din partid. Ce părea o soluţie reformatoare, care să îşi asume toate păcatele trecutului, dar scăpat de sub „jugul partidului” să înceapă să ridice Iaşul între oraşele ţării cum a fost ridicat Ciugudul între comune. Tot de un primar dat afară din PSD. Dezamăgirea a fost imensă. Într-atât de mare încât toţi cei care şi-au pus în 2018 speranţe par acum ridicoli. Dacă nu vrea să îşi asume niciun capăt de acuzare din investigaţiile apărute în presă sau dosarele aflate în instanţă, măcar pentru distrugerea încrederii acestor persoane ar trebui să îşi asume răspunderea Mihai Chirica.

3. Cosette Chichirău

Cosette Chichirău a distrus încrederea în USR-PLUS la Iaşi de la victoria din alegerile europarlamentare şi până la momentul „bugetul Iaşului”. Spre deosebire de alţi politicieni, nu o acuz de rea-voinţă, ci de o ambiţie transformată din calitate în viciu şi de o aroganţă pe care am întâlnit-o şi la alţi lideri USR-PLUS. Aroganţa de tipul „daţi-vă la o parte că am venit să vă salvez”. Nu a reuşit să atragă, până la momentul alegerilor locale şi parlamentare, niciun nume relevant din Iaşi spre partid. A răsplătit, cu funcţiile în Consiliul Local şi în Parlament, diferitele alianţe făcute cu PLUS sau facţiunea demisionară din PNL, în detrimentul atragerii unor oameni de valoare, o valoare ce lipseşte din politica românească. Nu spun că între ei nu sunt şi oameni buni, dar pentru cât promitea partidul de nou val, reformist, trebuiau să fie DOAR oameni buni. S-au răsplătit anii de muncă „de jos” cu funcţii, exact ce n-ar trebui să facă un partid care promite o altfel de politică. Iar ambiţia de a se pune împotriva PNL cu orice preţ în Consiliul Local, când până şi la nivel naţional s-a ajuns la o alianţă, a dus la situaţia de astăzi. Unde în loc să avem din partea USR-PLUS un viceprimar asumat, cu atribuţii, avem un dezertor care nici nu avea ce să caute pe liste şi care de abia a luat bacul.

4. Sorin Cîmpeanu

Puteţi citi investigaţiile şi analizele Emiliei Şercan pentru a vedea tentativele înfurietoare ale ministrului Educaţiei de a interveni la CNATDCU. Eu vreau însă să-l arăt cu degetul pe Sorin Cîmpeanu pentru ce a ajuns să însemne România Educată (o ruină de proiect a preşedintelui în funcţie, pentru care ar merita un capitol separat). De la 1 septembrie, mandatele directorilor de şcoli se încheie, iar concursul următor va fi în toamnă, noii directori urmând a începe activitatea din semestrul al doilea, undeva în ianuarie-februarie. Prin faptul că nu a organizat concursul la timp şi nu a impus o metodologie fermă, şcolile din ţară trec la unul dintre cele mai politizate momente ale existenţei lor. În acest vid, primari, şefuţi de prin Inspectoratele şcolare Judeţene, prieteni ai prietenilor oamenilor de prin minister au numit politic o pleavă de incompetenţi la conducerea şcolilor din România. Au fost numiri pe pile, pe ochi frumoşi, pe prietenii. S-a făcut totul pe lege, ba chiar s-au făcut transferuri ca oamenii respectivi să fie aduşi titulari în şcolile pe care urmează să le preia. La oraşele mari şi mici a existat o limită a decenţei, dar în şcolile din mediul rural a fost prăpăd. Iar Gingis Han al acestei invazii a politrucilor în conducerea şcolilor este doar Sorin Cîmpeanu. Singura dilemă aici este dacă nu cumva scuzele ar trebui sau nu să fie urmate şi de o demisie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri