Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

4 tipuri de informaţii pe care le putem reţine mult mai uşor în timp ce dormim

GALERIE
somn invatat
  • somn invatat
- +

Pe parcursul somnului, unele informaţii din memoria noastră pe termen scurt se pot transforma în date reţinute pe o durată mai lungă de timp.

Dacă seara, înainte de a adormi, ne-am pune o carte sub pernă şi ne-am aştepta ca în dimineaţa următoare să fi reţinut toate informaţiile cuprinse în acel volum, am fi foarte dezamăgiţi, pentru că acest lucru nu se va întâmpla, potrivit descopera.ro. În schimb, putem profita de orele de somn ca să reţinem ceea ce am învăţat în cursul zilei. Există, însă, un element important care trebuie să fie prezent în timpul acestui proces: sunetul.

Iată care ar fi câteva dintre informaţiile pe care le putem asimila în tip ce dormim:

1. Limbile străine

Într-un experiment realizat de curând, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Fribourg, Elveţia, a învăţat câţiva vorbitori nativi de limbă germană să vorbească limba neerlandeză (cunoscută în limbajul comun sub numele de "limba olandeză"). Apoi, subiecţii au fost rugaţi să se culce.

Grupul a fost împărţit în două. În timp ce membrii primului grup dormeau, specialiştii au reprodus, cu ajutorul unui sistem audio, cuvintele pe care ei le-au învăţat pe parcursul zilei. Pe de altă parte, subiecţii care făceau parte din cadrul celui de-al doilea grup nu au fost expuşi sunetelor.

A doua zi, când li s-a testat capacitatea de a învăţa cuvintele din limba neerlandeză, membrii primei echipe au dovedit că au putut reţine informaţiile mult mai bine decât ceilalţi subiecţi analizaţi.

2. Abilităţi muzicale

În cadrul unui alt studiu, oamenii de ştiinţă din cadrul Northwestern University, Illinois, SUA, a învăţat câţiva tineri să cânte la chitară melodii, folosind o metodă preluată din jocul video "Guitar Hero". După aceea, toţi subiecţii au fost rugaţi să meargă la culcare. La fel ca şi în cazul experimentului precedent, cercetătorii au împărţit grupul în două,  folosind un computer pentru a reproduce melodiile pe care o parte dintre subiecţi trebuiau să le înveţe.

A doua zi, tuturor celor înscrişi în experiment li s-a testat capacitatea de învăţa să cânte la chitară. S-a dovedit, încă o dată, că cei care au ascultat, în timp ce dormeau, melodiile învăţate, le-au putut cânta mult mai bine decât cei care nu au fost expuşi sunetelor pe parcursul nopţii.

3. Obiecte de care nu ne putem aminti

În anul 2013, cercetătoarea Delphine Oudiette (Northwestern University, Illinois, SUA) coordona un studiu, în cadrul căruia a îndemnat 60 de persoane adulte să folosească un computer pentru a plasa un obiect virtual într-o anumită locaţie indicată pe ecranul monitorului. În timp ce erau selectate punctele respective, din difuzoarele computerului era reprodus un anumit sunet.

Apoi, au fost realizate două experimente, în cadrul cărora subiecţii au fost rugaţi să se culce vreme de o oră şi jumătate. În timpul primei sesiuni, nu a fost reprodus niciun fel de sunet, însă a doua oară subiecţii au putut auzi în timp ce dormeau sunetele produse atunci când selectau locaţii cu ajutorul computerului. În ambele cazuri, atunci când li s-a cerut să îşi amintească unde au aşezat obiectele virtuale, cei testaţi nu au putut răspunde în mod concret, însă indivizii care au ascultat înregistrările au avut rezultate mai bune decât ceilalţi participanţi la studiu.

4. Cum să ne protejăm amintirile

În cadrul unui nou studiu, Oudiette şi echipa sa de cercetare au îndemnat câţiva voluntari să plaseze imagini virtuale, într-o anumită locaţie de pe monitoarele unor computere. În momentul în care era selectată, fiecare dintre aceste reprezentări producea un sunet specific. De exemplu, atunci când subiecţii selecţionau pictograma unei pisici, era reprodus un sunet asemănător cu mieunatul.

Cei testaţi au fost apoi rugaţi să se culce. La fel ca şi în cazurile prezentate anterior, grupul a fost împărţit în două echipe. Prima dintre acestea a fost expusă sunetelor produse în momentul accesării pictogramelor, în timp ce membrii celui de-al doilea grup nu au ascultat nimic în timp ce dormeau. Rezultatul a fost şi de această dată cât se poate de evident: primii dintre cei testaţi au putut să ţină minte mult mai bine locul în care au amplasat imaginile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri