40.000 de pensionari ieșeni trăiesc în sărăcie: 800 de lei/lună pentru munca lor de-o viață
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

40.000 de pensionari ieșeni trăiesc în sărăcie: 800 de lei/lună pentru munca lor de-o viață

GALERIE
pensionari, cersetori, mitropolie
  • pensionari, cersetori, mitropolie
- +

De la 1 septembrie, aceasta a ajuns la 800 de lei pe lună. Un pensionar “special” de lux încasează cât 50 de amărâţi

În jur de 40.000 de pensionari din judeţul Iaşi trăiesc la limita sărăciei, cu doar 800 de lei (165 euro) pe lună. Numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari (care îi ajută să atingă acest prag) era, în august 2020, de 39.298 de persoane, potrivit datelor transmise de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi pentru „Ziarul de Iaşi”. Din totalul acestor pensionari, 28.976 sunt din sectorul de stat şi 10.322 din sectorul agricol. Pensia minimă a crescut de la 1 septembrie 2020 cu doar 96 de lei (de la 704 la 800 de lei), însă cele câteva sute de lei primite în plus sunt anulate de scumpirile în lanţ.

Conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică, în luna august, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%. Aceşti pensionari sunt resemnaţi şi se aşteaptă să trăiască la fel de rău ca şi până acum, pentru ei pensia însemnând, în primul rând, medicamente şi utilităţi. „Sunt nevoită să mai împrumut bani, deseori, pentru a putea trăi de la o lună la alta. După ce plătesc reţetele la farmacie şi utilităţile nu mai rămân cu mare lucru, din nefericire. Sufăr de diabet, iau tratament şi pentru hipertensiune, mulţi bani se duc pe pastile, lumină, întreţinere. Acum mai trăim şi vremuri de pandemie, mă descurc greu. Am mare noroc de copii, ei mă mai ajută cu ceva bănuţi, cu alimente. Uneori mă mai ajută şi vecinii”, ne-a spus ieri Elena P., o pensionară de 67 de ani din Iaşi.

Cei 39.298 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale minim garantate sunt structuraţi în funcţie de categoria de pensie astfel: 26.466 - pensionari de limită de vârstă, 5.775 – pensionari de invaliditate, iar 7.057 au pensie de urmaş.

La polul opus, sunt pensionarii „de lux” ai Iaşului, existând cel puţin 333 de beneficiari de pensii speciale (de serviciu). Pensiile speciale sunt acordate unor anumite categorii de persoane, precum magistraţi, parlamentari, funcţionari publici, militari, poliţişti.
Nivelul cel mai ridicat este în rândul judecătorilor şi al procurorilor, unii ieşeni având pensii care depăşesc 41.500 de lei (8.600 euro). În cazul lor, aproape toată suma este suportată din bugetul de stat, nu din cel al asigurărilor sociale.

De la 1 septembrie 2020, punctul de pensie a crescut cu 14%, ajungând la 1.442 lei (de la 1.265 lei), ceea ce înseamnă o creştere de 177 de lei. Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La nivelul judeţului Iaşi sunt înregistraţi aproximativ 166.000 de pensionari, potrivit datelor CJP Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.