40.000 de pensionari ieșeni trăiesc în sărăcie: 800 de lei/lună pentru munca lor de-o viață
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 31.07.2021

40.000 de pensionari ieșeni trăiesc în sărăcie: 800 de lei/lună pentru munca lor de-o viață

GALERIE
pensionari, cersetori, mitropolie
  • pensionari, cersetori, mitropolie
- +

De la 1 septembrie, aceasta a ajuns la 800 de lei pe lună. Un pensionar “special” de lux încasează cât 50 de amărâţi

În jur de 40.000 de pensionari din judeţul Iaşi trăiesc la limita sărăciei, cu doar 800 de lei (165 euro) pe lună. Numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari (care îi ajută să atingă acest prag) era, în august 2020, de 39.298 de persoane, potrivit datelor transmise de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi pentru „Ziarul de Iaşi”. Din totalul acestor pensionari, 28.976 sunt din sectorul de stat şi 10.322 din sectorul agricol. Pensia minimă a crescut de la 1 septembrie 2020 cu doar 96 de lei (de la 704 la 800 de lei), însă cele câteva sute de lei primite în plus sunt anulate de scumpirile în lanţ.

Conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică, în luna august, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%. Aceşti pensionari sunt resemnaţi şi se aşteaptă să trăiască la fel de rău ca şi până acum, pentru ei pensia însemnând, în primul rând, medicamente şi utilităţi. „Sunt nevoită să mai împrumut bani, deseori, pentru a putea trăi de la o lună la alta. După ce plătesc reţetele la farmacie şi utilităţile nu mai rămân cu mare lucru, din nefericire. Sufăr de diabet, iau tratament şi pentru hipertensiune, mulţi bani se duc pe pastile, lumină, întreţinere. Acum mai trăim şi vremuri de pandemie, mă descurc greu. Am mare noroc de copii, ei mă mai ajută cu ceva bănuţi, cu alimente. Uneori mă mai ajută şi vecinii”, ne-a spus ieri Elena P., o pensionară de 67 de ani din Iaşi.

Cei 39.298 de beneficiari ai indemnizaţiei sociale minim garantate sunt structuraţi în funcţie de categoria de pensie astfel: 26.466 - pensionari de limită de vârstă, 5.775 – pensionari de invaliditate, iar 7.057 au pensie de urmaş.

La polul opus, sunt pensionarii „de lux” ai Iaşului, existând cel puţin 333 de beneficiari de pensii speciale (de serviciu). Pensiile speciale sunt acordate unor anumite categorii de persoane, precum magistraţi, parlamentari, funcţionari publici, militari, poliţişti.
Nivelul cel mai ridicat este în rândul judecătorilor şi al procurorilor, unii ieşeni având pensii care depăşesc 41.500 de lei (8.600 euro). În cazul lor, aproape toată suma este suportată din bugetul de stat, nu din cel al asigurărilor sociale.

De la 1 septembrie 2020, punctul de pensie a crescut cu 14%, ajungând la 1.442 lei (de la 1.265 lei), ceea ce înseamnă o creştere de 177 de lei. Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La nivelul judeţului Iaşi sunt înregistraţi aproximativ 166.000 de pensionari, potrivit datelor CJP Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.