Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiu. Interviu cu Dumitru Prunariu

GALERIE
Dumitru Prunariu,
  • Dumitru Prunariu,
- +

Dumitru Prunariu, primul român care a fost vreodată în spațiu, în urmă cu 40 de ani, a fost invitatul lui Vitalie Cojocari și a vorbit despre lucrurile care preocupă savanții la acest moment, dar și publicul larg.

În urmă cu 40 de ani, pe 14 mai 1981, a avut loc primul - şi singurul - zbor efectuat de un român în spaţiul cosmic. Astfel, la 14 mai 1981, ora 20 şi 17 minute, ora Bucureştiului, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, locul de unde a zburat şi primul om în cosmos, Iuri Gagarin, a fost lansată nava cosmică Soiuz-40, spre staţia orbitală Saliut-6. Misiunea cosmică Soiuz-40, care a avut loc între 14 şi 22 mai 1981, a durat şapte zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde.

La misiunea Soiuz-40 au participat, în calitate de comandant, Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, care era, la acel moment, deţinătorul recordului mondial de timp petrecut în atmosfera extraterestră, şi românul Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut-cercetător, care devenea al 103-lea om din lume care a zburat în spaţiu.

Dumitru Prunariu a vorbit despre zborul său în emisiunea „Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Vitalie Cojocari: Roverul Perseverance a făcut deja mai mulți kilometri pe Marte. De ce omenirea vrea să ajungă pe Marte?Dumitru Prunariu: „Există mai multe teorii, în primul rând aceea că viața nu s-a dezvoltat numai pe Pământ, este deja general acceptată de comunitatea științei, există și teorii ale conspirației, se consideră că Marte a fost cam acum 3,5 milioane de ani, se estimează, o planetă vie, cu râuri, oceane, lacuri, chiar acest robot superperformant a amartizat pe fundul unui fost lac. Acolo, pentru că se consideră că în sedimentele acestui fost lac s-ar putea să se găsească urme de viață ancestrală. Căutăm viață pe Marte, căutăm să aflăm istoria planetei Marte, de ce a ajuns o planetă aridă, pustie, pentru că aflând istoria acesteia și făcând o serie de similitudini cu evoluția Pământului am putea determina ce se va întâmpla cu Pământul nostru peste o perioadă foarte lungă de timp. Noi avem o serie de teorii care în parte sunt verificate în practică despre formarea sistemului solar, modul în care s-au format planetele, unele s-au desprins din materia solară, s-au condensat, altele au provenit din materia captată în câmpul gravitațional al Soarelui, în sistemul solar caracteristice sunt ciocnirile între corpuri cerești, sigur, nu între planete pentru că ele au bine definită traiectoria, dar există asteroizi care zboară în jurul soarelui din când în când unii mai rebeli se ciocnesc cu planete, chiar cu planeta Pământ, iar de aici putem presupune că o parte din apă a venit din materia din spațiul cosmic, pe comete care în general sunt formate din gheață și praf, probabil și pe Pământ oceanul planetar a venit din ciocnirea planetei cu o cometă, dar în același timp viața a găsit condiții favorabile de dezvoltare pentru că pe Pământ există apă. Mai nou, am reușit să descoperim faptul că apa există în sistemul solar și pe alte corpuri cerești, apă există și pe Marte, pe sateliții naturali ai unor planete gigant... există și pe lună.”

Interviul integral, pe stirileprotv

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri