Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vasile Puşcaşu joacă singur şi dă gol în campionatul de toamnă al licitaţiilor

40 de autobuze second-hand, vândute RATP de către Unistil

GALERIE
autobuz
  • autobuz
- +

Autobuzele DAF vor fi aduse de la Rotterdam şi sunt ceva mai bune decât vehiculele DAF albastre care circulă acum în oraş. La licitaţia organizată de Primărie, Unistil a fost singura participantă. Anul trecut, cele 20 de autobuze DAF au fost aduse din Olanda tot de Unistil, dar printr-o firmă paravan din Bârlad.

40 de autobuze DAF aduse tocmai din Olanda vor circula până la sfârşitul acestei luni pe traseele din Iaşi. Maşinile sunt second-hand, au o vechime de aproximativ 13 ani şi vor fi introduse în transportul local ieşean după ce au fost scoase din circulaţie din Rotterdam. Deşi performante, teoretic, faţă de ultimele autobuze introduse de RATP, maşinile nu au instalaţie de aer condiţionat în vagonul călătorilor, ci doar deasupra cabinei de la şofer.

Puţin sub plafon

Primăria a organizat ieri licitaţie pentru achiziţionarea a 40 de autobuze second-hand pe care să le introducă pe traseele RATP. Singurul participant la procedură a fost firma Unistil, compania care are mai multe trasee de transport public în comun în Iaşi şi care s-a ocupat şi anul trecut de o licitaţie asemănătoare. Patronul societăţii, Vasile Puşcaşu, a venit la licitaţie cu o ofertă de 3,35 de milioane de lei, fără TVA, adică cu câteva sute de lei mai puţin faţă de plafonul maxim propus de municipalitate. Oferta acestuia a fost admisă pe loc şi declarată câştigătoare. „Primăria ne-a comunicat verbal că oferta este acceptată şi este în regulă, a verificat documentaţia, criteriile de evaluare, trebuie să mai transmită procesele verbale. Nu au avut niciun fel de comentarii, actele au fost verificate. Atât timp cât nu depăşeşte valoarea şi respectă caietul de sarcini, nu văd motive să fie respinsă“, a declarat Puşcaşu. Oficialii Primăriei au prezentat o variantă diferită a modului în care s-a desfăşurat licitaţia. „A fost un singur ofertant, firma Unistil. Abia am deschis oferta, urmează analiza“, a menţionat Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei şi preşedintele comisiei de evaluare.

Scoase de pe străzile din Rotterdam în aprilie

Firma Unistil a venit cu o ofertă de 40 de autobuze de marcă DAF, majoritatea de ani de fabricaţie 2000 şi 2001, doar una fiind din 1998. Maşinile second-hand nu mai sunt însă albastre, precum cele care circulă acum în oraş, ci sunt de culoare crem cu roşu, şi nu au instalaţie de aer condiţionat în vagonul destinat călătorilor, doar deasupra cabinei şoferului. Primăria a prevăzut doar posibilitatea ca ofertantul din cadrul licitaţiei să aducă maşini cu aer condiţionat şi să crească astfel în punctaj, dar fără să-l oblige prin caietul de sarcini. „Au aer condiţionat în partea din faţă, la cabina şoferului. Cu banii aceştia nu putem aduce aer condiţionat în salonul călătorilor, pentru că nu ne încadram în sumă. Am căutat şi nu am găsit. Peste 25.000 de euro costă un autobuz cu aer condiţionat în salon“, a explicat Puşcaşu. Primul lot de 20 de autobuze va ajunge în Iaşi în următoarele zece zile, conform acestuia. Toate maşinile second-hand vor fi recepţionate până la sfârşitul acestei luni şi introduse în transportul local pe zonele de şantiere în care tramvaiele au fost scoase. „Noile“ autobuze au circulat până în luna aprilie pe străzile din oraşul Rotterdam.

Scandalul paravanului

Un alt transport de autobuze second-hand olandeze a avut loc anul trecut. 20 de maşini DAF de culoare alb-albastru au fost cumpărate de Primărie printr-o licitaţie în spatele căruia a fost tot firma Unistil.

Contractul a fost câştigat de o altă societate folosită ca paravan, care avea sediul într-un apartament din Bârlad. Firma Trans Accept din Bârlad a obţinut contractul pe fonduri publice, iar Unistil a apărut în calitate de terţ susţinător, care s-a ocupat de transportul maşinilor la Iaşi. Scandalul de anul trecut a vizat inclusiv lipsa instalaţiei de aer condiţionat care să-i ajute pe călători în zilele toride. Şi aceste autobuze care se regăsesc acum pe o parte din traseele RATP au aer condiţionat doar în faţa autovehiculelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri