40 de autobuze second-hand, vândute RATP de către Unistil
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Vasile Puşcaşu joacă singur şi dă gol în campionatul de toamnă al licitaţiilor

40 de autobuze second-hand, vândute RATP de către Unistil

GALERIE
autobuz
  • autobuz
- +

Autobuzele DAF vor fi aduse de la Rotterdam şi sunt ceva mai bune decât vehiculele DAF albastre care circulă acum în oraş. La licitaţia organizată de Primărie, Unistil a fost singura participantă. Anul trecut, cele 20 de autobuze DAF au fost aduse din Olanda tot de Unistil, dar printr-o firmă paravan din Bârlad.

40 de autobuze DAF aduse tocmai din Olanda vor circula până la sfârşitul acestei luni pe traseele din Iaşi. Maşinile sunt second-hand, au o vechime de aproximativ 13 ani şi vor fi introduse în transportul local ieşean după ce au fost scoase din circulaţie din Rotterdam. Deşi performante, teoretic, faţă de ultimele autobuze introduse de RATP, maşinile nu au instalaţie de aer condiţionat în vagonul călătorilor, ci doar deasupra cabinei de la şofer.

Puţin sub plafon

Primăria a organizat ieri licitaţie pentru achiziţionarea a 40 de autobuze second-hand pe care să le introducă pe traseele RATP. Singurul participant la procedură a fost firma Unistil, compania care are mai multe trasee de transport public în comun în Iaşi şi care s-a ocupat şi anul trecut de o licitaţie asemănătoare. Patronul societăţii, Vasile Puşcaşu, a venit la licitaţie cu o ofertă de 3,35 de milioane de lei, fără TVA, adică cu câteva sute de lei mai puţin faţă de plafonul maxim propus de municipalitate. Oferta acestuia a fost admisă pe loc şi declarată câştigătoare. „Primăria ne-a comunicat verbal că oferta este acceptată şi este în regulă, a verificat documentaţia, criteriile de evaluare, trebuie să mai transmită procesele verbale. Nu au avut niciun fel de comentarii, actele au fost verificate. Atât timp cât nu depăşeşte valoarea şi respectă caietul de sarcini, nu văd motive să fie respinsă“, a declarat Puşcaşu. Oficialii Primăriei au prezentat o variantă diferită a modului în care s-a desfăşurat licitaţia. „A fost un singur ofertant, firma Unistil. Abia am deschis oferta, urmează analiza“, a menţionat Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei şi preşedintele comisiei de evaluare.

Scoase de pe străzile din Rotterdam în aprilie

Firma Unistil a venit cu o ofertă de 40 de autobuze de marcă DAF, majoritatea de ani de fabricaţie 2000 şi 2001, doar una fiind din 1998. Maşinile second-hand nu mai sunt însă albastre, precum cele care circulă acum în oraş, ci sunt de culoare crem cu roşu, şi nu au instalaţie de aer condiţionat în vagonul destinat călătorilor, doar deasupra cabinei şoferului. Primăria a prevăzut doar posibilitatea ca ofertantul din cadrul licitaţiei să aducă maşini cu aer condiţionat şi să crească astfel în punctaj, dar fără să-l oblige prin caietul de sarcini. „Au aer condiţionat în partea din faţă, la cabina şoferului. Cu banii aceştia nu putem aduce aer condiţionat în salonul călătorilor, pentru că nu ne încadram în sumă. Am căutat şi nu am găsit. Peste 25.000 de euro costă un autobuz cu aer condiţionat în salon“, a explicat Puşcaşu. Primul lot de 20 de autobuze va ajunge în Iaşi în următoarele zece zile, conform acestuia. Toate maşinile second-hand vor fi recepţionate până la sfârşitul acestei luni şi introduse în transportul local pe zonele de şantiere în care tramvaiele au fost scoase. „Noile“ autobuze au circulat până în luna aprilie pe străzile din oraşul Rotterdam.

Scandalul paravanului

Un alt transport de autobuze second-hand olandeze a avut loc anul trecut. 20 de maşini DAF de culoare alb-albastru au fost cumpărate de Primărie printr-o licitaţie în spatele căruia a fost tot firma Unistil.

Contractul a fost câştigat de o altă societate folosită ca paravan, care avea sediul într-un apartament din Bârlad. Firma Trans Accept din Bârlad a obţinut contractul pe fonduri publice, iar Unistil a apărut în calitate de terţ susţinător, care s-a ocupat de transportul maşinilor la Iaşi. Scandalul de anul trecut a vizat inclusiv lipsa instalaţiei de aer condiţionat care să-i ajute pe călători în zilele toride. Şi aceste autobuze care se regăsesc acum pe o parte din traseele RATP au aer condiţionat doar în faţa autovehiculelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.