Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Advertorial

40 de lucruri pe care nu le ştiai despre Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

GALERIE
Sigla univ asachifoto 1 Bibliotecafoto 2 Sound of Visionfoto 3 TPMI Milanofoto 4 Brad Arhitecturafoto 5 Casa PETfoto 6 Robot hexapodfoto 7 Test seismicfoto 8 LACMEDfoto 9 ENEREDfoto 10 campus
 • Sigla univ asachi
 • foto 1 Biblioteca
 • foto 2 Sound of Vision
 • foto 3 TPMI Milano
 • foto 4 Brad Arhitectura
 • foto 5 Casa PET
 • foto 6 Robot hexapod
 • foto 7 Test seismic
 • foto 8 LACMED
 • foto 9 ENERED
 • foto 10 campus
- +

Ştiai că Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) este considerată printre cele mai frumoase din lume? Sau că în campusul „Tudor Vladimirescu” se află cea mai mare bază sportivă din oraş, iar în cantina de aici studenţii şi personalul universităţii pot lua o masă completă cu mai puţin de 10 lei? Cu siguranţă sunt multe lucruri pe care nu le-ai aflat încă despre TUIAŞI, însă poţi descoperi măcar o parte urmărind lista de mai jos.

Ştiaţi că...?

1.    Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi este considerata printre cele mai frumoase din lume.


2.    Un grup de cercetători de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare lucrează la un sistem (ochelari şi vestă) care îi va ajuta pe nevăzători să se poată orienta neasistaţi în mediul înconjurător.3.    Studenţii TUIAŞI pot efectua stagii de practică plătită în cadrul prorectoratelor universităţii.

4.    În cadrul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii se găseşte un Pendul Foucault.

5.     „Tudor Vladimirescu” este unul dintre cele mai mari campusuri studenţeşti din ţară şi găzduieşte anual 8.000 de studenţi.

6.    Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial a fost singura organizaţie din România care a participat la Expoziţia de Textile şi Maşinării Textile de la Milano din 2015, cel mai mare târg în domeniu.7.    Peste 75% din absolvenţii TUIAŞI se angajează în domeniu după terminarea studiilor.

8.    În fiecare an, de Crăciun, pe holurile Facultăţii de Arhitectură apare câte un brad realizat de către studenţii facultăţii din diverse materiale şi obiecte geometrice.9.    TUIAŞI a contribuit la ridicarea Complexului Palas din Iaşi.

10.    Un grup de cercetători de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare dezvoltă un terapeut virtual pentru recuperarea neuromotorie a pacienţilor care au suferit un accident grav.

11.    TUIAŞI este universitatea cu cea mai veche tradiţie în inginerie din ţară.

12.    Cea mai mare Expoziţie anuală de Invenţii şi Proiecte Inovative din Estul Europei - EuroInvent - are nucleul la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor.

13.    La TUIAŞI poţi participa anual la cursuri gratuite de limba engleză prin programul BREDEX.

14.    Anul trecut, 24 de studenţi de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial au fost la o vizită de studiu la trei mari companii din Bari, Italia.

15.    În urma acţiunilor anuale de ecologizare, studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi realizează case şi maşini din PET-urile strânse.16.    Studenţii de la Facultatea de Mecanică au realizat primul roadster românesc şi au readus la viaţă vechiul ARO într-o maşină de teren modernă.

17.    T17 din „Tudor” este printre căminele cu cea mai mare capacitate din sud-estul Europei (1096 de locuri).

18.    În dotarea Facultatăţii de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului se află un Laser scaner terestru, static şi mobil, ce poate măsura cu precizie ridicată mii de puncte pe secundă până la o distanţă de doi kilometri, dar şi o dronă cu cameră foto-video şi multispectrală pentru diverse aplicaţii.

19.    La cantina TUIAŞI poţi lua un prânz complet cu mai puţin de 10 lei.

20.    La Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor sunt realizaţi roboţi-hexapod cu materiale metalice inteligente cu memoria formei.21.    Studenţii TUIAŞI pot petrece vacanţe de vară în destinaţii turistice româneşti şi europene.

22.    La Facultatea de Construcţii şi Instalaţii există singura platformă seismică din România, cu o capacitate de 16 tone, unde se fac încercări experimentale pe modele de clădiri la acţiunea cutremurelor.

23.    TUIAŞI are cea mai mare bază sportivă din Iaşi.

24.    În cadrul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului funcţionează singurul laborator universitar care oferă servicii complete de monitorizare şi control a poluării mediului - LACMED.


25.    La Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată există din 2015 primul laborator din ţară care dispune de un model fizic de sistem energetic.26.    TUIAŞI se află pe locul al doilea în topul universităţilor româneşti de profil tehnic din România şi pe locul al şaselea în topul general al universităţilor din România.

27.    La Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului se află un laborator de optimizare a biogazului pentru utilizarea energetică, unicat în Europa.

28.    Studenţii TUIAŞI pot pleca să studieze în programe internaţionale în 45 de ţări din întreaga lume.

29.    Peste 600 de elevi şi profesori pasionaţi de chimie participă anual la Concursul „Cristofor Simionescu”, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului.

30.    Facultatea de Mecanică are o sală anecoidă (lipsită de ecou) pentru cercetări ştiinţifice, care anulează toate zgomotele.

31.    Noul director al Continental Iaşi este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată de la TUIAŞI.

32.    TUIAŞI are o platformă unică în ţară pentru cercetări ştiinţifice în domeniul energiei eficiente şi durabilă.

33.    Studenţii Facultăţii de Textile-Pielărie şi Management Industrial, în competiţie cu studenţi de la facultăţi cu profil artistic, au câştigat marele premiu la concursurile YKK, lider mondial în producţia de accesorii pentru confecţii.

34.    La TUIAŞI, profesorii şi studenţii depun în mod constant cereri de brevet de invenţie.

35.    Studenţii de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei fac practică inclusiv în studiourile TVR Bucureşti, unde realizează emisiuni, reportaje şi interviuri şi prelucrează imagini şi sunet cu echipamentele de acolo.

36.    Sunt 13 organizaţii studenţeşti la nivelul universităţii, fiecare cu propria personalitate şi cu proiecte originale şi distractive.

37.    Studenţii de la Facultatea de Arhitectură vor redesena Campusul „Tudor Vladimirescu”, spaţiile verzi şi totemurile care anunţă căminele.38.    La Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial se ţin cursuri de aerodinamica şi proiectarea turbinelor eoliene şi este în curs de realizare un tunel aerodinamic destinat încercării experimentale a turbinelor eoliene.

39.    TUIAŞI are 23 de centre de cercetare ştiinţifică.

40.    Ca absolvent al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, ai şansa să te angajezi la firme precum Orange, Vodafone, Fujitsu sau Continental.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri