anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Advertorial

40 de lucruri pe care nu le ştiai despre Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

GALERIE
Sigla univ asachifoto 1 Bibliotecafoto 2 Sound of Visionfoto 3 TPMI Milanofoto 4 Brad Arhitecturafoto 5 Casa PETfoto 6 Robot hexapodfoto 7 Test seismicfoto 8 LACMEDfoto 9 ENEREDfoto 10 campus
 • Sigla univ asachi
 • foto 1 Biblioteca
 • foto 2 Sound of Vision
 • foto 3 TPMI Milano
 • foto 4 Brad Arhitectura
 • foto 5 Casa PET
 • foto 6 Robot hexapod
 • foto 7 Test seismic
 • foto 8 LACMED
 • foto 9 ENERED
 • foto 10 campus
- +

Ştiai că Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) este considerată printre cele mai frumoase din lume? Sau că în campusul „Tudor Vladimirescu” se află cea mai mare bază sportivă din oraş, iar în cantina de aici studenţii şi personalul universităţii pot lua o masă completă cu mai puţin de 10 lei? Cu siguranţă sunt multe lucruri pe care nu le-ai aflat încă despre TUIAŞI, însă poţi descoperi măcar o parte urmărind lista de mai jos.

Ştiaţi că...?

1.    Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi este considerata printre cele mai frumoase din lume.


2.    Un grup de cercetători de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare lucrează la un sistem (ochelari şi vestă) care îi va ajuta pe nevăzători să se poată orienta neasistaţi în mediul înconjurător.3.    Studenţii TUIAŞI pot efectua stagii de practică plătită în cadrul prorectoratelor universităţii.

4.    În cadrul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii se găseşte un Pendul Foucault.

5.     „Tudor Vladimirescu” este unul dintre cele mai mari campusuri studenţeşti din ţară şi găzduieşte anual 8.000 de studenţi.

6.    Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial a fost singura organizaţie din România care a participat la Expoziţia de Textile şi Maşinării Textile de la Milano din 2015, cel mai mare târg în domeniu.7.    Peste 75% din absolvenţii TUIAŞI se angajează în domeniu după terminarea studiilor.

8.    În fiecare an, de Crăciun, pe holurile Facultăţii de Arhitectură apare câte un brad realizat de către studenţii facultăţii din diverse materiale şi obiecte geometrice.9.    TUIAŞI a contribuit la ridicarea Complexului Palas din Iaşi.

10.    Un grup de cercetători de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare dezvoltă un terapeut virtual pentru recuperarea neuromotorie a pacienţilor care au suferit un accident grav.

11.    TUIAŞI este universitatea cu cea mai veche tradiţie în inginerie din ţară.

12.    Cea mai mare Expoziţie anuală de Invenţii şi Proiecte Inovative din Estul Europei - EuroInvent - are nucleul la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor.

13.    La TUIAŞI poţi participa anual la cursuri gratuite de limba engleză prin programul BREDEX.

14.    Anul trecut, 24 de studenţi de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial au fost la o vizită de studiu la trei mari companii din Bari, Italia.

15.    În urma acţiunilor anuale de ecologizare, studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi realizează case şi maşini din PET-urile strânse.16.    Studenţii de la Facultatea de Mecanică au realizat primul roadster românesc şi au readus la viaţă vechiul ARO într-o maşină de teren modernă.

17.    T17 din „Tudor” este printre căminele cu cea mai mare capacitate din sud-estul Europei (1096 de locuri).

18.    În dotarea Facultatăţii de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului se află un Laser scaner terestru, static şi mobil, ce poate măsura cu precizie ridicată mii de puncte pe secundă până la o distanţă de doi kilometri, dar şi o dronă cu cameră foto-video şi multispectrală pentru diverse aplicaţii.

19.    La cantina TUIAŞI poţi lua un prânz complet cu mai puţin de 10 lei.

20.    La Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor sunt realizaţi roboţi-hexapod cu materiale metalice inteligente cu memoria formei.21.    Studenţii TUIAŞI pot petrece vacanţe de vară în destinaţii turistice româneşti şi europene.

22.    La Facultatea de Construcţii şi Instalaţii există singura platformă seismică din România, cu o capacitate de 16 tone, unde se fac încercări experimentale pe modele de clădiri la acţiunea cutremurelor.

23.    TUIAŞI are cea mai mare bază sportivă din Iaşi.

24.    În cadrul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului funcţionează singurul laborator universitar care oferă servicii complete de monitorizare şi control a poluării mediului - LACMED.


25.    La Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată există din 2015 primul laborator din ţară care dispune de un model fizic de sistem energetic.26.    TUIAŞI se află pe locul al doilea în topul universităţilor româneşti de profil tehnic din România şi pe locul al şaselea în topul general al universităţilor din România.

27.    La Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului se află un laborator de optimizare a biogazului pentru utilizarea energetică, unicat în Europa.

28.    Studenţii TUIAŞI pot pleca să studieze în programe internaţionale în 45 de ţări din întreaga lume.

29.    Peste 600 de elevi şi profesori pasionaţi de chimie participă anual la Concursul „Cristofor Simionescu”, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului.

30.    Facultatea de Mecanică are o sală anecoidă (lipsită de ecou) pentru cercetări ştiinţifice, care anulează toate zgomotele.

31.    Noul director al Continental Iaşi este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată de la TUIAŞI.

32.    TUIAŞI are o platformă unică în ţară pentru cercetări ştiinţifice în domeniul energiei eficiente şi durabilă.

33.    Studenţii Facultăţii de Textile-Pielărie şi Management Industrial, în competiţie cu studenţi de la facultăţi cu profil artistic, au câştigat marele premiu la concursurile YKK, lider mondial în producţia de accesorii pentru confecţii.

34.    La TUIAŞI, profesorii şi studenţii depun în mod constant cereri de brevet de invenţie.

35.    Studenţii de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei fac practică inclusiv în studiourile TVR Bucureşti, unde realizează emisiuni, reportaje şi interviuri şi prelucrează imagini şi sunet cu echipamentele de acolo.

36.    Sunt 13 organizaţii studenţeşti la nivelul universităţii, fiecare cu propria personalitate şi cu proiecte originale şi distractive.

37.    Studenţii de la Facultatea de Arhitectură vor redesena Campusul „Tudor Vladimirescu”, spaţiile verzi şi totemurile care anunţă căminele.38.    La Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial se ţin cursuri de aerodinamica şi proiectarea turbinelor eoliene şi este în curs de realizare un tunel aerodinamic destinat încercării experimentale a turbinelor eoliene.

39.    TUIAŞI are 23 de centre de cercetare ştiinţifică.

40.    Ca absolvent al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, ai şansa să te angajezi la firme precum Orange, Vodafone, Fujitsu sau Continental.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.