40 de mucenici, în pahare nu prea mici
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

40 de mucenici, în pahare nu prea mici

GALERIE
40pahare
  • 40pahare
- +

Doar azi şi mâine vă mai puteţi antrena pentru 8 şi 9 martie; 8 este cu cadouri pentru doamne, iar 9 e Ziua "B", de la "bărbat", când se consumă 40 de pahare de vin roşu, întru pomenirea celor 40 de mucenici din Sevastia, cu credinţa că vinul devine sânge şi putere. În acea zi gospodarii lovesc pământul cu maiuri "ca să scoată căldura din adâncuri" şi stropesc animalele cu apă sfinţită, în scop de purificare. 

Puteţi petrece o zi de 9 martie fără incidente doar dacă ţineţi seama de experienţa acumulată de unii compatrioţi în anii precedenţi:

  *         *         *

* Pe 9 martie se beau "40 de pahare întru pomenirea celor 40 de mucenici"; nu faceţi ca acei cetăţeni care n-au înţeles bine şi au băut "câte 40 de pahare întru pomenirea fiecăruia dintre cei 40 de mucenici"! / * Convins că vinul roşu se transformă în sânge, un compatriot ajuns la mucenicul nr. 30 a donat sânge, ca să facă loc pentru ceilalţi mucenici; ulterior, o doamnă de 96 de ani, care a primit sânge la spital, a început să cânte porcos şi să înjure. / * În 2015, vinul roşu băut la bufet de sătenii din Machitori s-a transformat în sânge; mai exact, în petele de sânge de pe pereţi, după ce clienţii s-au luat la bătaie. / * Înainte de 9 Martie, mulţi săteni din judeţele patriei au protestat cu furci şi topoare până când li s-a explicat că în acea zi se beau 40 de pahare şi nu "doar 40 de pahare", cum au înţeles ei iniţial. / * În 2017, Petronel Compot a ieşit cu maiul, să scoată căldura din pământ, şi l-a văzut pe vecinul Marcel Pungă, cu care se afla în conflict, deci s-a răzgândit şi a scos căldura din acesta. Pe vecin, toată treaba l-a lăsat rece, după cum au zis şi autopsierii. / * Tot atunci, mulţi români au început ziua cu 40 de pahare, au încurcat datinile, au stropit pământul cu agheasmă şi au izbit cu maiurile animalele din curte; unii şi-au purificat şi soacrele, tot cu maiurile. Alţi români, care n-au înţeles treaba cu maiurile, au ieşit din case cu maieuri şi au răcit. / * Pe 9 martie 2020 încă nu era starea de urgenţă, aşa că românii au putut consuma 40 de pahare la bufetele încă deschise; pe atunci încă nu era nici distanţare socială, aşa că, după consumaţie, unii s-au putut lua la bătaie, tot după datină. / * În fiecare an, pe 9 martie, mulţi compatrioţi beau cele 40 de pahare de vin doar ca să respecte datina; de-abia după ce le termină se apucă de bere şi tărie, ca în restul anului! / * Un angajat din sectorul HoReCa s-a pregătit şi el de 9 martie; dacă nu va găsi un prieten milos, care să-i împrumute bani, bietul om va putea cinsti maximum 11 mucenici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.