anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Proiect de finanţat de UE cu 3,5 milioane de lei

40 de tineri din județul Iași care au abandonat şcoala sunt aduşi înapoi în clase

GALERIE
scoala
  • scoala
- +

40 de adolescenţi din judeţ care au părăsit de timpuriu şcoala vor relua clasele primare în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Şcoala „Ion Neculce“ din Iaşi şi Şcoala Gimnazială Lunca Cetăţuii. Programul este implementat de către Asociaţia „Salvaţi Copiii“ din Iaşi, în parteneriat cu cele două şcoli, având drept scop readucerea în clasele primare a 40 de adolescenţi din comunitatea Zanea, Lunca Cetăţuii, Comuna Ciurea.

Proiectul „Şcoala DA!“ face parte din programul „A doua Şansă“, tinerii care se vor întoarce la şcoală având vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, fiecare având cu cel puţin patru ani mai mult decât vârsta corespunzătoare clasei absolvite. Programul „A doua şansă“ desfăşurat la Şcoala Gimnazială Lunca Cetăţuii include 40 de adolescenţi care doresc să-şi refacă parcursul educaţional.

„Chiar dacă au fost «opriţi» de pandemie să vină la şcoală, ei au păstrat legătura cu profesorii, au completat fişe la matematică, română sau engleză. Nivelul lor de pregătire nu este unul foarte ridicat, dar cei mai mulţi îşi doresc să cunoască şi să înveţe“, au subliniat reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Copiii“ din Iaşi.

Unul dintre adolescenţii reintegraţi în clasele primare este Violeta, care locuieşte în cătunul Zanea din Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea. Tânăra provine dintr-o familie cu opt fraţi, iar dificultăţile materiale, dar şi cutumele comunităţii au condus la abandon şcolar. Violeta are 15 ani şi are deja o fetiţă de 4 luni. Pe lângă dificultăţile materiale, mediul social şi faptul că are un copil, tânăra are şi o tumoră pe creier care o opreşte să facă progrese rapide.

„E rău să nu ştii să citeşti şi să socoteşti. Sunt şi eu mamă, şi trebuie să ajut copilul la şcoală. De asta m-am înscris la şcoală“, a declarat Violeta.

Proiectul propune intervenţii directe pentru 240 de cadre didactice şi pentru 430 de copii: 80 de copii de vârstă antepreşcolară, 60 de copii de vârstă preşcolară, 220 elevi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, 70 copii/adolescenţi care au abandonat şcoala/nu au frecventat niciodată şcoala. Dintre aceştia, 105 beneficiari vor fi copii în risc educaţional de etnie romă. Proiectul mai propune şi servicii pentru 100 de infirmiere/îngrijitoare care activează ca personal de îngrijire şi educaţie timpurie la Direcţia Creşe Iaşi, şi pentru 60 de părinţi ai copiilor incluşi în grupul ţintă.

Valoarea totală a proiectului este de 3.584.503,88 de lei din care 3.566.145,72 lei reprezintă valoarea cofinanţării UE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.