“4.000 de angajaţi din învăţământ vor fi daţi afară”. Ce spune Popa despre anunţul sindicatelor

miercuri, 03 octombrie 2018, 16:02
4 MIN
 “4.000 de angajaţi din învăţământ vor fi daţi afară”. Ce spune Popa despre anunţul sindicatelor

Fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa susţine că nu vor fi concediaţi 4.000 de angajaţi din învăţământ, cum a anunţat Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", ci este vorba despre faptul că 4.000 de posturi nu se creează.

Popa a spus că nu vor fi oameni daţi afară din învăţământ, în condiţiile în care numărul de posturi în sistemul de învăţământ preuniversitar este cu aproximativ 10 la sută mai mare decât numărul de angajaţi.

Valentin Popa a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează anunţul făcut de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", care îi solicită premierului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea unui ordin al ministrului Educaţiei prin care 4.000 de angajaţi din învăţământ ar urma să fie concediaţi.

“Am luat la cunoştinţă de declaraţie, dar nu are nicio legătură cu realitatea. E vorba de 4.000 de posturi care nu se creează, pentru care nu angajăm în continuare. Nu e cazul să pierdem personal didactic din învăţământ, în condiţiile în care numărul de posturi în sistemul de învăţământ preuniversitar este cu aproximativ 10 la sută mai mare decât numărul de angajaţi. Da, nu mai putem angaja 4.300 de noi oameni în sistem. Sistemul, da, are nevoie nu de 4.000, ci poate chiar de 10.000 de angajaţi în special didactic, auxiliar şi adminsitrativ, dar nu e cazul să-şi piardă cineva locul de muncă”, a spus Valentin Popa.

El a susţinut că sindicatele ar fi transmis în teritoriu că "se pot face angajaţi fără număr" deoarece ministerul va plăti.

“Noi am stabilit acest număr prin discuţii cu inspectorii generali. Fiecare şi-a făcut temele la începutul anului şcolar, pe 10 septembrie. Da, sindicatele au transmis în teritoriu: angajaţi fără număr pentru că ministerul va plăti. Nu e aşa, nu putem angaja fără număr pentru că spun sindicatele că pot fi angajaţi fără număr”, a precizat fostul ministru.

Valentin Popa susţine că sindicatele au fost consultate în această chestiune, dar că “asta nu înseamnă că ministerul trebuie să fie condus de sindicate”. El a precizat că a luat decizii şi în urma unui aviz negativ primit de la sindicate, spunând că “nu sindicatele fac managementul sistemului”.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" îi solicită premierului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea ordinului ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4884/2018, care ar duce la concedierea a peste 4.000 de angajaţi din învăţământ, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de federaţie.

"După ce, în urma comunicatului nostru din 31 august a.c., Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) ne-a acuzat de dezinformare, începând de ieri (luni – n.r.), în baza OMEN nr. 4884/2018, inspectoratele şcolare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului şcolar. Este vorba atât de personal didactic de predare, cât şi de personal didactic auxiliar şi nedidactic. Grav este că MEN nici măcar nu a consultat federaţiile sindicale cu privire la proiectul de ordin, în condiţiile în care legislaţia în vigoare îl obligă pe acesta să pună în discuţia partenerilor de dialog un astfel de act administrativ cu caracter normativ. În condiţiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» va acţiona în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE «Spiru Haret» va asigura asistenţă juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizaţi", a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE "Spiru Haret", citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, FSE "Spiru Haret" a atenţionat încă de luna trecută că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul acestui an, iar MEN încearcă, prin diverse metode – mai mult sau mai puţin legale – şi prin presiuni asupra inspectorilor şcolari generali şi directorilor, să facă economii.

În 31 august, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” anunţa că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) pregăteşte un ordin prin care să se reducă cu peste o mie numărul de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, motivaţia fiind reducerea cheltuielilor. Sindicaliştii condamnau această decizie care va ”duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat” şi anunţau că o vor contesta în instanţă.

În aceeaşi zi, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a transmis că niciun post din învăţământ nu este ”în pericol” în anul şcolar 2018-2019, fiind propuse spre aprobare 286.726 de posturi, dintre care 30.000 sunt vacante. De asemenea, MEN anunţau că există bani în buget pentru plata salariilor aferente trimestrului al patrulea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii