4.000 de euro în 3 luni. Cum a ajuns un student din Iași să lucreze în Grecia cu ajutorul programului Erasmus? Iată platformele!

duminică, 25 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 4.000 de euro în 3 luni. Cum a ajuns un student din Iași să lucreze în Grecia cu ajutorul programului Erasmus? Iată platformele!

În vara dintre anul II și anul III de facultate, Adrian Pricope și-a echivalat practica de specialitate cu un internship în orașul Moudania din prefectura Halkidiki, Grecia. Adrian e student la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), la specializarea Economie și Relații Internaționale. Cum a reușit? Relativ simplu.

 

„M-am înscris pe un site care oferă job-uri, și anume JobTrust, companie care are parteneriat cu biroul Erasmus de la FEAA. Am avut un interviu cu cei de la JobTrust, am primit apoi o ofertă de angajare la restaurantul unui hotel, pe post de ospătar. M-au văzut mai descurcăreț și m-au pus să fiu și barman”, ne povestește Adrian.

Pentru procesul de înscriere, Adrian Pricope a trimis la JobTrust un CV și o scrisoare de motivație, apoi a colaborat și cu biroul Erasmus din cadrul UAIC. Din partea JobTrust a avut un salariu de 25 de euro pe ziua lucrătoare, iar din partea Erasmus a primit o bursă în valoare de 750 de euro pe lună; studentul a stat în Grecia 3 luni.

 

“Mi-am plătit doar sucul”

 

„După ce am ajuns acolo, timp de o săptămână nu am muncit. Mi-am făcut cartea de muncă, cont bancar pentru Grecia, am participat la un instructaj oferit de cei de la hotel, ne-am acomodat. Aveam mâncarea și cazarea asigurată, numai că la cazare nu aveam plasă de țânțari. Hotelul îmi oferea cam tot ce îmi trebuia. Am plătit doar ce voiam eu să-mi cumpăr, adică un suc sau alte consumabile.”, relatează Adrian.

Programul studentului a fost de 8 ore jumătate pe zi, cu pauza de masă inclusă. „Nu aveam mereu programul legat, depindea de cum mergea restaurantul. Fie lucram de la 8:00 la 11:00, apoi de la 18:00 la 23:30 și mai ajutam la bar ca să-mi fac norma. Erau zile în care lucram numai ca barman, de la 8:30 la 17:00.”, a spus studentul.

Adrian a întâmpinat și probleme cu managementul restaurantului la care lucra. Inițial, i s-au oferit două zile libere pe săptămână, conform contractului, lucru care a fost respectat doar în prima lună a internship-ului, în următoarele două luni a primit șase zile libere. Deși a discutat cu șeful de sală, solicitând zilele libere conform contractului, a fost refuzat pe motiv de aglomerație. Adrian a fost remunerat cu aceealși sumă de bani pentru zilele lucrate în plus, adică 25 de euro pentru 8 ore jumătate de lucru.

 

Unde găsiți astfel de oportunități?

 

Când vine vorba de partea financiară, studentul se declară totuși mulțumit. „La finalul verii m-am întors cu în jur de 4.000 de euro. Am avut și bacșiș consistent, am făcut în jur de 200 de euro din tips-uri”, spune el.

Programele precum JobTrust oferă oportunități de internship în străinătate fără a impune taxe de plecare. Există și alte platforme, cum ar fi iPractice Costa Brava, AMFI International, Espa, Placement Slovakia, ErasmusIntern, InternNetworkTurkey sau LEGALIS, care facilitează accesul la experiențe de stagii în diverse domenii. 

Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii