anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

4000 de oameni contra lui Chirica&Tudorel. Colegiul Pedagogic demontează acuzele Primăriei

GALERIE
cladire colegiu pedagogic
 • cladire colegiu pedagogic
- +

De câteva zile, se strâng semnături pentru ca să nu fie cedat un corp de clădire al Şcolii Normale către Universitatea „Al. I.Cuza“. Ieri, petiţia online era semnată de 4.000 de oameni.

Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“ Iaşi continuă lupta cu Primăria Municipiului Iaşi care doreşte să cedeze una dintre clădirile insituţiei de învăţământ, pe o perioadă de trei ani, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, în mediul online, una dintre absolventele Colegiului realizând o petiţie şi o strângere de semnături împotriva acestui demers. În cursul zilei de ieri, petiţia online strânsese deja aproximativ 4.000 de semnături, directorul Colegiului Pedagogic menţionând că au susţinerea întregului personal al şcolii, al părinţilor, elevilor şi al absolvenţilor şcolii. Totodată, prof. dr. Irina Cosovanu, directorul Colegiului „Vasile Lupu“, a demontat pentru „Ziarul de Iaşi“ toate scuzele găsite de primarul Mihai Chirica atunci când şi-a motivat decizia de a da un corp de clădire către UAIC.

O absolventă a Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi, Victoria-Gabriela Ursu, absolventă a promoţiei 2016-2020, a realizat o petiţie online în speranţa că Primăria Municipiului Iaşi nu va înstrăina, chiar şi pe o perioadă de doar trei ani, un corp de clădire către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Acţiunea online, intitulată „Petiţie online în vederea salvării patrimoniului naţional Colegiul Pedagogic «Vasile Lupu» Iaşi“, face apel „la miile de elevi şi absolvenţi“ cerând totodată finanţare pentru renovarea clădirii.

Directorul unităţii de învăţământ, prof. dr. Irina Cosovanu, menţionează că există deja o hotărâre a Consiliului de administraţie al şcolii care dă o destinaţie acelui corp de clădire. Mai exact, se intenţionează  realizarea de cursuri pentru clasele primare, existând în acest moment un proiect de renovare al spaţiului, costul total ridicându-se la aproximativ 280.000 de euro.

„Noi nu renunţăm la acea clădire şi nimeni din Consiliul de administraţie al şcolii nu-şi doreşte acest lucru. Noi vom face tot posibilul să renovăm spaţiul, iar dacă nu se găsesc bani de la buget pentru acest lucru noi suntem determinaţi să începem o strângere de fonduri publică. Avem absolvenţi care şi-au manifestat dorinţa să ne ajute“, a precizat Irina Cosovanu.

Cadrul didactic menţionează că au susţinerea organizaţiei de părinţi, aceştia urmând să iasă public împotriva deciziei Primăriei.

Scuzele găsite de Primăria Iaşi, „nod în papură“

Directorul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi subliniază că toate scuzele găsite de Primăria Iaşi pentru a lua acel corp de clădire nu sunt decât „nod în papură“. Cadrul didactic le demontează pe rând şi arată că nu sunt decât scuze pentru a „masca alte interese“.

Astfel, prima „scuză“ găsită de Primăria Iaşi, cea în care menţionează că „spaţiile didactice şi dependinţele pline de mizerie, pereţi degradaţi ca urmare a faptului că burlanele erau înfundate de frunze“ nu stă în picioare deoarece, conform declaraţiei directorului, a realizat o cerere către Primărie tocmai pentru a fi rezolvată această problemă.

„Noi am cerut la Primărie pentru ca frunzele să fie curăţate din burlane. A venit o maşină, dar nu a făcut decât să se învârtă de câteva ori şi apoi au plecat cei care au venit, cu scuza că nu au suficient spaţiu pentru a interveni“, afirmă Irina Cosovanu. 

O altă menţiune a Primăriei Iaşi este aceea că existau „autoturisme proprietate privată parcate în curtea unităţii“, autoturisme de care spune directorul sunt de fapt ale personalului şi era vorba doar de trei sau patru autoturisme.

„Delapidarea de fonduri“, făcută de fapt în urma dispoziţiilor din Primărie

Una dintre cele mai grave acuzaţii făcute de Primăria Iaşi vizează achiziţionarea a 700 de pupitre individuale pentru elevi, achiziţie care s-a făcut din bani puşi la dispoziţie de Consiliul Local în 2020 pentru dotarea căminului proaspăt reabilitat.

Directorul Colegiului Pedagogic povesteşte însă că această achiziţie s-a făcut în urma unei vizite înainte de începerea anului şcolar a reprezentanţilor Primăriei Iaşi, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Reamintim că în acea perioadă nu se punea în discuţie realizarea de cursuri, ci la nivelul clasei, cu distanţare între elevi.

„A venit în toamnă domnul Dumitru Tomorug, cu domnul Gabriel Harabagiu, cu reprezentanţi de la Inspectorat, de la DSP Iaşi, au văzut că noi avem pupitrele duble şi nu se putea face distanţarea între elevi. Atunci nu se vorbea de ore online, ci să înveţe toţi şi să-i distanţăm. Şi ne-au zis că ne trebuie pupitre individuale. Şi atunci, domnul Harabagiu ne-a spus să folosim banii pentru dotarea căminului, pentru că oricum nu e gata, şi este martor toată lumea, şi să folosim banii pentru pupitre individuale. Iar cei de la DSP au sărit să îl susţină şi au zis să luăm şi scaune că noi le aveam tapiţate cu material textil şi nu puteau fi dezinfectate“, a explicat Irina Cosovanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.