Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

4000 de oameni contra lui Chirica&Tudorel. Colegiul Pedagogic demontează acuzele Primăriei

GALERIE
cladire colegiu pedagogic
  • cladire colegiu pedagogic
- +

De câteva zile, se strâng semnături pentru ca să nu fie cedat un corp de clădire al Şcolii Normale către Universitatea „Al. I.Cuza“. Ieri, petiţia online era semnată de 4.000 de oameni.

Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“ Iaşi continuă lupta cu Primăria Municipiului Iaşi care doreşte să cedeze una dintre clădirile insituţiei de învăţământ, pe o perioadă de trei ani, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, în mediul online, una dintre absolventele Colegiului realizând o petiţie şi o strângere de semnături împotriva acestui demers. În cursul zilei de ieri, petiţia online strânsese deja aproximativ 4.000 de semnături, directorul Colegiului Pedagogic menţionând că au susţinerea întregului personal al şcolii, al părinţilor, elevilor şi al absolvenţilor şcolii. Totodată, prof. dr. Irina Cosovanu, directorul Colegiului „Vasile Lupu“, a demontat pentru „Ziarul de Iaşi“ toate scuzele găsite de primarul Mihai Chirica atunci când şi-a motivat decizia de a da un corp de clădire către UAIC.

O absolventă a Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi, Victoria-Gabriela Ursu, absolventă a promoţiei 2016-2020, a realizat o petiţie online în speranţa că Primăria Municipiului Iaşi nu va înstrăina, chiar şi pe o perioadă de doar trei ani, un corp de clădire către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Acţiunea online, intitulată „Petiţie online în vederea salvării patrimoniului naţional Colegiul Pedagogic «Vasile Lupu» Iaşi“, face apel „la miile de elevi şi absolvenţi“ cerând totodată finanţare pentru renovarea clădirii.

Directorul unităţii de învăţământ, prof. dr. Irina Cosovanu, menţionează că există deja o hotărâre a Consiliului de administraţie al şcolii care dă o destinaţie acelui corp de clădire. Mai exact, se intenţionează  realizarea de cursuri pentru clasele primare, existând în acest moment un proiect de renovare al spaţiului, costul total ridicându-se la aproximativ 280.000 de euro.

„Noi nu renunţăm la acea clădire şi nimeni din Consiliul de administraţie al şcolii nu-şi doreşte acest lucru. Noi vom face tot posibilul să renovăm spaţiul, iar dacă nu se găsesc bani de la buget pentru acest lucru noi suntem determinaţi să începem o strângere de fonduri publică. Avem absolvenţi care şi-au manifestat dorinţa să ne ajute“, a precizat Irina Cosovanu.

Cadrul didactic menţionează că au susţinerea organizaţiei de părinţi, aceştia urmând să iasă public împotriva deciziei Primăriei.

Scuzele găsite de Primăria Iaşi, „nod în papură“

Directorul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi subliniază că toate scuzele găsite de Primăria Iaşi pentru a lua acel corp de clădire nu sunt decât „nod în papură“. Cadrul didactic le demontează pe rând şi arată că nu sunt decât scuze pentru a „masca alte interese“.

Astfel, prima „scuză“ găsită de Primăria Iaşi, cea în care menţionează că „spaţiile didactice şi dependinţele pline de mizerie, pereţi degradaţi ca urmare a faptului că burlanele erau înfundate de frunze“ nu stă în picioare deoarece, conform declaraţiei directorului, a realizat o cerere către Primărie tocmai pentru a fi rezolvată această problemă.

„Noi am cerut la Primărie pentru ca frunzele să fie curăţate din burlane. A venit o maşină, dar nu a făcut decât să se învârtă de câteva ori şi apoi au plecat cei care au venit, cu scuza că nu au suficient spaţiu pentru a interveni“, afirmă Irina Cosovanu. 

O altă menţiune a Primăriei Iaşi este aceea că existau „autoturisme proprietate privată parcate în curtea unităţii“, autoturisme de care spune directorul sunt de fapt ale personalului şi era vorba doar de trei sau patru autoturisme.

„Delapidarea de fonduri“, făcută de fapt în urma dispoziţiilor din Primărie

Una dintre cele mai grave acuzaţii făcute de Primăria Iaşi vizează achiziţionarea a 700 de pupitre individuale pentru elevi, achiziţie care s-a făcut din bani puşi la dispoziţie de Consiliul Local în 2020 pentru dotarea căminului proaspăt reabilitat.

Directorul Colegiului Pedagogic povesteşte însă că această achiziţie s-a făcut în urma unei vizite înainte de începerea anului şcolar a reprezentanţilor Primăriei Iaşi, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Reamintim că în acea perioadă nu se punea în discuţie realizarea de cursuri, ci la nivelul clasei, cu distanţare între elevi.

„A venit în toamnă domnul Dumitru Tomorug, cu domnul Gabriel Harabagiu, cu reprezentanţi de la Inspectorat, de la DSP Iaşi, au văzut că noi avem pupitrele duble şi nu se putea face distanţarea între elevi. Atunci nu se vorbea de ore online, ci să înveţe toţi şi să-i distanţăm. Şi ne-au zis că ne trebuie pupitre individuale. Şi atunci, domnul Harabagiu ne-a spus să folosim banii pentru dotarea căminului, pentru că oricum nu e gata, şi este martor toată lumea, şi să folosim banii pentru pupitre individuale. Iar cei de la DSP au sărit să îl susţină şi au zis să luăm şi scaune că noi le aveam tapiţate cu material textil şi nu puteau fi dezinfectate“, a explicat Irina Cosovanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri