anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Comunicat de presă

41 de absolvenți de liceu din mediul rural sunt gata să intre în lumea IT-iștilor (P)

GALERIE
Destine_Schimbate
 • Destine_Schimbate
- +
Și-au sacrificat vacanța din această vară pentru a urma și a finaliza cu brio cursul de calificare în Testing, oferit prin proiectul „Destine Schimbate”.
 
Sunt 41 de foști liceeni din mediul rural și urbanul mic din județele Iași, Botoșani și Vaslui, care au obținut, astfel, o diplomă recunoscută de ministerele Educației și Muncii, cu ajutorul căreia pot intra, cu drepturi depline, în rândurile angajaților din domeniul IT.
La sesiunile de inițiere în programare care s-au derulat în cadrul proiectului “DESTINE SCHIMBATE – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, inițiat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, au luat parte 93 de tineri, selectați din peste 200 de liceeni înscriși, în primăvară, în program.
 
Din cei 93 de cursanți, 41 au reușit, prin muncă și determinare, să parcurgă integral cursul și să ia note mari la testele finale organizate de Școala Informală de IT, care le-au permis să se califice la examenul de absolvire susținut, la începutul lui octombrie, în fața unor examinatori independenți.
 
Cursul absolvit de cei 41 de tineri se numește Testing (Quality Assurance), s-a derulat pe parcursul a 8 săptămâni și a fost predat de patru specialiști ai Școlii Informale de IT, parteneră a Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei în derularea proiectului.
 
Cei mai mulți dintre absolvenții cursului de Testing, în număr de 21, au terminat licee din mediul rural din județul Botoșani, 15 sunt din județul Iași, iar 5, din județul Vaslui.
 
Unitățile de învățământ din care provin beneficiarii acestui proiect sunt:
 
 • Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni (jud. Botoșani), Liceul „Nicolae Bălcescu” Flămânzi (jud. Botoșani), Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești (jud. Iași) - cu câte 6 absolvenți ai cursurilor de IT;
 • Liceul „Demostene Botez” Trușești (jud. Botoșani), Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni (jud. Iași), Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negrești (jud. Vaslui) – din care provin câte 5 absolvenți ai programului;
 • Liceul Tehnologic „V.M. Craiu” Belcești (jud. Iași), Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani (jud. Botoșani) – cu câte 3 absolvenți;
 • Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona (jud. Botoșani), Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei (jud. Iași) – care au câte un reprezentant în grupul absolvenților cursului oferit prin proiectul „Destine Schimbate”.
 
Pentru toți acești tineri, în perioada următoare, urmează un program intensiv de orientare profesională și suport în vederea angajării, asigurat, de asemenea, de proiect.
 
În cadrul sesiunilor de consiliere profesională, ei se vor familiariza cu toate etapele prin care trece un viitor angajat, de la momentul scrierii și depunerii CV-ului, până la interviu și semnarea contractului de angajare.
 
Proiectul este derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Informală (Școala Informală de IT), și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.954 de Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui.
 
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
 
 
Proiectul beneficiază de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
 
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.