anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

42 de ani de când PS Gherghel a fost pus la conducerea Episcopiei de Iaşi

GALERIE
PS Gherghel
  • PS Gherghel
- +

Se împlinesc 42 de ani de când Preasfinţitul Petru Gherghel a preluat pentru prima dată conducerea Diecezei de Iaşi. Înaltul prelat ieşean avea pe atunci 38 de ani, iar papa Paul al VI-lea a semnat decretul nr. 123 al Sfintei Congregaţii pentru Episcopi, prin care l-a numit pe PS Petru Gherghel, pe 21 februarie 1978. 

În prezent PS Gherghel este episcop emerit de Iaşi, început data de 6 august, de când a fost hirotonit ca episcop de Iaşi PS Iosif Păuleţ şi de când acesta a luat în posesie canonică Dieceza de Iaşi. Activitatea ca episcop emerit a lui PS Petru Gherghel nu a fost însă retrasă în rugăciune, în cele şapte luni care au trecut, acesta a slujit în mai multe locuri din Iaşi, a vizitat o parte din comunităţile catolice din străinătate şi şi-a păstrat o implicare semnificativă în activitatea Episcopiei de Iaşi.

„Când Preasfinţitul Petru Gherghel a fost numit ordinarius, era perioada dictaturii comuniste. Statul nu recunoştea în ţară decât două dieceze: Bucureşti şi Alba-Iulia. Prin urmare, Dieceza de Iaşi nu exista oficial ca teritoriu bisericesc, iar funcţionarea normală a structurilor specifice unei episcopii era practic imposibilă. Mai târziu, după 12 ani, la 14 martie 1990, Mons. Petru Gherghel a fost ales şi numit episcop de Iaşi de către papa Ioan Paul al II-lea. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai 1990, de actualul cardinal Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea“, au precizat reprezentanţii episcopiei, care i-au transmis şi urări de sănătate şi la mulţi ani pe pagina proprie de Internet. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.