
44 de cazuri ortopedice în 24 de ore la UPU Sf. Spiridon, majoritatea din cauza căderilor pe gheață
Iarna este o perioadă dificilă pentru secția de ortopedie a Spitalului de Urgență „Sf. Spiridon”. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 44 de cazuri, dintre care zece au necesitat internare.
Accidentele s-au produs astfel: opt în urma accidentelor rutiere, șase din accidente casnice, trei din agresiuni, 13 din cauze medicale (precum amețeli, leșinuri, consum excesiv de alcool sau crize epileptice), zece din alunecări pe gheață, unul dintr-o cădere la schi, iar în trei cazuri cauza nu a fost clară.
„Cele mai multe traumatisme au fost cauzate de căderi pe gheață, iar printre pacienți se numără persoane cu fracturi, entorse și luxații. Dintre aceștia, zece au avut nevoie de internare în Clinica de Ortopedie pentru intervenții chirurgicale, tratament considerat standard pentru fracturile de membre superioare și inferioare. Un pacient, care a suferit o fractură la schi cu o zi înainte, s-a prezentat la spital după ce a ajuns din zona montană în Iași, unde locuiește. Restul pacienților, veniți în principal din cauza accidentelor casnice, au fost evaluați prin radiografii și tomografii, li s-au administrat tratamente pentru durere, au fost imobilizați și vor continua monitorizarea în ambulatoriu pentru recuperarea leziunilor post-traumatice”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.
Prof. dr. Dan Cionca, medic ortoped în cadrul Clinicii de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” Iași, explică faptul că în această perioadă numărul pacienților care ajung la ortopedie este semnificativ mai mare, în special în rândul vârstnicilor, care sunt mai expuși accidentelor pe timp de iarnă. Aceștia se prezintă adesea cu fracturi cauzate de traumatisme minore, în special fracturi de șold, care sunt frecvent întâlnite la persoanele vârstnice și au un impact major asupra mobilității lor. De asemenea, sunt des întâlnite și fracturi ale membrelor superioare. Aproximativ 80% dintre fracturile care ajung la ortopedie, cum sunt cele de bazin sau de șold, necesită intervenție chirurgicală de urgență, iar orice întârziere a tratamentului poate agrava starea generală a pacientului vârstnic. Prof. dr. Cionca menționează că serviciul ortopedic este presat de numărul mare de cazuri, inclusiv fracturi mai mici care, deși pot fi amânate, tot necesită tratament chirurgical.
Medicul explică faptul că fracturile de șold sunt foarte grave pentru persoanele vârstnice, din cauza altor probleme de sănătate pe care le au și a dificultății de a se recupera. Starea pacientului înainte de accident joacă un rol important în recuperare. Echipa medicală se concentrează pe mobilizarea cât mai rapidă a pacientului, pentru că orice întârziere a intervenției chirurgicale sau imobilizarea prea mult timp la pat poate duce la complicații serioase, precum cheaguri de sânge sau răni de presiune. De asemenea, este esențial ca pacienții vârstnici să fie tratați în primele 24 de ore după accident pentru a preveni complicațiile.
„Din păcate, în contextul numărului mare de pacienți, nu reușim întotdeauna să tratăm și să operăm în termen de 24 de ore, mai ales că mulți dintre aceștia au și alte probleme de sănătate care trebuie gestionate. Totuși, facem tot posibilul să le rezolvăm cazurile cât mai repede. Pacienții vârstnici cu fracturi de șold reprezintă prioritatea noastră absolută, ceea ce presupune ca pacienții cu fracturi mai mici, cum ar fi cele ale membrelor superioare, să fie tratați cu o întârziere. Deși această amânare nu este ideală și nu aduce beneficii, este singura opțiune disponibilă în prezent”, a precizat Prof. dr. Dan Cionca.
Publicitate și alte recomandări video