De Sănătate

Punem punctul pe știi

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre hernia abdominală (P)

marți, 18 iunie 2024, 02:50
3 MIN
 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre hernia abdominală (P)

Hernia abdominală apare atunci când o parte a unui organ intern, de obicei intestinul, se exteriorizează printr-o zonă slăbită a peretelui abdominal, numită orificiu herniar. Acest fenomen are loc atunci când presiunea în interiorul abdomenului este mai mare decât rezistența peretelui abdominal, făcând ca acesta din urmă să cedeze și să permită trecerea unui organ sau a unei părți a acestuia. Continuă să citești pentru a descoperi 5 lucruri importante despre hernia abdominală!

1. Există mai multe tipuri de hernie abdominală

În funcție de zona în care a apărut, există mai multe tipuri de hernie abdominală. Cea mai frecventă formă de hernie abdominală este hernia inghinală, care apare atunci când o porțiune a intestinului sau a țesutului adipos pătrunde în canalul inghinal. Hernia femurală este considerată cea mai frecventă hernie abdominală la femei și apare atunci când o porțiune a intestinului sau a țesutului adipos pătrunde în canalul femural, o mică deschidere situată în partea inferioară a abdomenului.

Hernia ombilicală apare atunci când o porțiune a intestinului sau a țesutului adipos iese prin ombilic, iar hernia incizională sau eventrația postoperatorie apare după intervențiile chirurgicale la nivel abdominal. Hernia epigastrică apare între ombilic și capul pieptului, în timp ce hernia Spiegel este situată în partea laterală a abdomenului. În final, hernia hiatală apare atunci când stomacul sau porțiuni din intestin trec sau alunecă din abdomen în cavitatea toracică, prin orificiul diafragmatic.

2. Simptomele pot varia în funcție de tipul de hernie abdominală

Tumefacția sau umflarea în zona afectată este un simptom comun pentru toate herniile abdominale. Inițial, aceasta poate dispărea când pacientul se întinde, dar dacă hernia abdominală nu este tratată, umflătura poate crește. Durerea locală sau disconfortul sunt, de asemenea, simptome frecvente, care pot fi accentuate la mișcare sau tuse. Pe lângă aceste simptome, pot apărea însă și alte manifestări, în funcție de tipul specific de hernie.

De exemplu, hernia inghinală poate provoca amorțeală sau parestezii, în timp ce simptomele unei hernii hiatale pot include arsuri în spatele sternului, senzația de „prea plin” după mese, dureri toracice sau abdominale, dificultăți la înghițire și tulburări de respirație.

3. Factorii de risc sunt multiplii și diverși

Există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea herniei abdominale. Printre aceștia se numără: sarcina, tusea persistentă, constipația, tulburările urinare cronice, efortul fizic susținut specific anumitor meserii și obezitatea. Fumatul, vârsta înaintată, intervențiile chirurgicale și boli asociate pot afecta calitatea țesuturilor, contribui astfel la dezvoltarea herniilor abdominale.

4. Poate cauza complicații severe

În unele cazuri, hernia abdominală poate atinge dimensiuni ce vor împiedica persoana afectată să își desfășoare activitățile zilnice, ceea ce va avea un impact negativ asupra calității vieții. Pot apărea însă și alte complicații. Una foarte severă este ștrangularea intestinului (acesta nu mai poate fi reintrodus în abdomen), ce duce la ocluzie intestinală și poate avea urmări grave.

Dacă ai fost diagnosticat/ă cu hernie abdominală și observi simptome precum tumefacție în zona herniei, absența scaunelor, vărsături, dureri abdominale și balonare, consultă de urgență un medic!

5. Nu se poate vindeca fără operație

Hernia abdominală se poate vindecat complet doar după o intervenție chirurgicală. În funcție de complexitatea și localizarea herniei, se poate opta pentru o operație deschisă (clasică) sau pentru o intervenție laparoscopică. Abordarea clasică implică o incizie de dimensiuni variabile, de la 5-7 cm pentru herniile inghinale, ombilicale sau femurale, până la 15-20 de cm pentru herniile incizionale. Abordarea laparoscopică, pe de altă parte, implică 3-4 incizii de dimensiuni reduse (aproximativ 1 cm), prin care se introduc instrumentele și camera de lucru. În ultimii ani, această metodă a început să devină standardul terapeutic în tratarea herniilor abdominale.

Alegerea tipului de intervenție chirurgicală depinde de situația specifică a fiecărui pacient. Decizia finală privind metoda de tratament va fi luată de chirurg, bazându-se pe starea de sănătate generală a pacientului, tipul și dimensiunea herniei.

Dacă crezi că ai putea avea o hernie abdominală, este important să consulți un medic pentru a primi un diagnostic corect și a discuta opțiunile de tratament!

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic. Acesta este singurul în măsură să stabilească un diagnostic corect și să recomande tratamentul potrivit. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, programează-te la o consultație!

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hernia-abdominala-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hernie-ombilicala-cauze-simptome-tratament-operatie

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii