5 milioane
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Advertorial

5 milioane

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

După duşul rece primit anul trecut la alegeri de către actualii guvernanţi, aceştia şi-au adus aminte că sunt social-democraţi şi prin urmare îi reprezintă pe cei mulţi şi necăjiţi. Nu ştiu dacă au aflat, au constatat sau au fost informaţi, cert este că impresionanta cifră de 5 milioane de români aflaţi la limita subzistenţei, vezi Doamne, i-a pus pe gânduri. Prin urmare, Guvernul vrea să scadă cu 400.000 numărul persoanelor sărace din România, dar – atenţie! – până în 2020.
   
Proiectul Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei arată că unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient. De parcă i-a oprit cineva să creeze promisul million de locuri de muncă, bine plătite. Mai apoi, spune proiectul, o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani. Deci, cam de când sunt dumnealor la guvernare. De asemenea, o treime din populaţie nu-şi poate permite să achiziţioneze articolele necesare pentru a duce un trai decent. Potrivit aceluiaşi document, încă mai există copii care nu au mers niciodată la şcoală. Cifra se apropie de 300.000. Dealtfel şi procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este îngrijorător de ridicat.

 Proiectul de strategie mai arată că multe persoane sunt în continuare inactive sau neangajate cu forme legale şi au şanse mici de a capăta acces corespunzător la piaţa muncii. Statisticile spun că aceste «multe persoane» se apropie de cifra de 3 milioane. Mai aflăm din acest proiect că există inegalităţi în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii medicale de bază, mai aflăm că Guvernul îşi va îndrepta atenţia şi spre copiii aflaţi în situaţii dificile, spre persoanele cu dizabilităţi şi spre persoanele vârstnice singure.

Spune Executivul că priorităţile principale sunt dezvoltarea unui instrument pentru a identifica satele sărace şi comunităţile marginalizate. Şi mai spune că intervenţiile vor fi orientate cu precizie spre zonele cele mai nevoiaşe, ca dealtfel şi investiţiile publice  pentru aceste comunităţi, inclusiv din fonduri UE. Aşadar, mai creem un instrument să constate şi să verifice ceea ce nu au făcut alte instrumente. Stă la mintea cocoşului cum ar trebui Guvernul să intervină în viaţa noastră. Să nu ne mai subjuge cu taxe şi impozite aberante, să lase întreprinzătorul să respire, pentru a crea locuri de muncă în detrimentul celor la negru şi atunci vor fi şi bani la buget.

Şi ca un făcut, parcă au auzit că nu mai vrem taxe şi impozite abracadabrante. Aşa că dumnealui, Executivul, ne-a dat o veste bombă: scade TVA, scade cota unică, scad contribuţiile sociale, scad accizele. Numai că toate aceste scăderi se vor rezolva în timp. Probabil când nu vor mai fi dumnealor la guvernare.

Ing.dr.ec Traian Dobre

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Artificii

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.