5 milioane
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

5 milioane

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

După duşul rece primit anul trecut la alegeri de către actualii guvernanţi, aceştia şi-au adus aminte că sunt social-democraţi şi prin urmare îi reprezintă pe cei mulţi şi necăjiţi. Nu ştiu dacă au aflat, au constatat sau au fost informaţi, cert este că impresionanta cifră de 5 milioane de români aflaţi la limita subzistenţei, vezi Doamne, i-a pus pe gânduri. Prin urmare, Guvernul vrea să scadă cu 400.000 numărul persoanelor sărace din România, dar – atenţie! – până în 2020.
   
Proiectul Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei arată că unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient. De parcă i-a oprit cineva să creeze promisul million de locuri de muncă, bine plătite. Mai apoi, spune proiectul, o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani. Deci, cam de când sunt dumnealor la guvernare. De asemenea, o treime din populaţie nu-şi poate permite să achiziţioneze articolele necesare pentru a duce un trai decent. Potrivit aceluiaşi document, încă mai există copii care nu au mers niciodată la şcoală. Cifra se apropie de 300.000. Dealtfel şi procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este îngrijorător de ridicat.

 Proiectul de strategie mai arată că multe persoane sunt în continuare inactive sau neangajate cu forme legale şi au şanse mici de a capăta acces corespunzător la piaţa muncii. Statisticile spun că aceste «multe persoane» se apropie de cifra de 3 milioane. Mai aflăm din acest proiect că există inegalităţi în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii medicale de bază, mai aflăm că Guvernul îşi va îndrepta atenţia şi spre copiii aflaţi în situaţii dificile, spre persoanele cu dizabilităţi şi spre persoanele vârstnice singure.

Spune Executivul că priorităţile principale sunt dezvoltarea unui instrument pentru a identifica satele sărace şi comunităţile marginalizate. Şi mai spune că intervenţiile vor fi orientate cu precizie spre zonele cele mai nevoiaşe, ca dealtfel şi investiţiile publice  pentru aceste comunităţi, inclusiv din fonduri UE. Aşadar, mai creem un instrument să constate şi să verifice ceea ce nu au făcut alte instrumente. Stă la mintea cocoşului cum ar trebui Guvernul să intervină în viaţa noastră. Să nu ne mai subjuge cu taxe şi impozite aberante, să lase întreprinzătorul să respire, pentru a crea locuri de muncă în detrimentul celor la negru şi atunci vor fi şi bani la buget.

Şi ca un făcut, parcă au auzit că nu mai vrem taxe şi impozite abracadabrante. Aşa că dumnealui, Executivul, ne-a dat o veste bombă: scade TVA, scade cota unică, scad contribuţiile sociale, scad accizele. Numai că toate aceste scăderi se vor rezolva în timp. Probabil când nu vor mai fi dumnealor la guvernare.

Ing.dr.ec Traian Dobre

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.