50.000 de voturi trebuie reîmpărțite la Iași. Medicul Lucian Burlea, campion la independenți

miercuri, 04 decembrie 2024, 03:36
4 MIN
 50.000 de voturi trebuie reîmpărțite la Iași. Medicul Lucian Burlea, campion la independenți

Partidele care nu au trecut pragul electoral au obținut la Iași peste 50.000 de voturi. Este vorba despre 15 competitori, iar mai bine de jumătate dintre voturi au fost exprimate pentru organizații politice cu rădăcini în USR. Scorul electoral cumulat reprezintă peste 16% din voturile valabil exprimate.

Cele trei partide desprinse din USR (SENS, REPER și DREPT) au obținut peste 27.000 de voturi în județul Iași, iar cele mai multe dintre acestea au fost în municipiul Iași (peste 16.500). După numărul de voturi, SENS a fost pe primul loc între cele trei partide (15.000 voturi), urmat de REPER (cca 6.800 voturi) și DREPT (circa 5.500 voturi). Rezultatele sunt pentru Senat, dar sunt similare cu cele de la Camera Deputaților.

În cazul DREPT, la Cameră a fost un surplus de 1.000 de voturi (cele mai multe voturi suplimentare între cele trei organizații amintite), partidul fiind popularizat la nivel local de fosta candidată România ECO la Primăria Iași, șefa CURAJ Cosette Chichirău, ea însăși candidată DREPT la Camera Deputaților.

„Rezultatele nu sunt cele pe care ni le-am dorit, dar bineînțeles că mergem înainte. Din păcate, toate partidele pro-europene au pierdut. Urmează luni grele pentru România, cu alegeri prezidențiale și formarea unui guvern multicolor. Și eu și colegii mei vom face tot ce este posibil pentru a susține direcția pro-europeană a României și, bineînțeles, vom continua proiectul nostru de la Iași. Hai, curaj! Avem multe de făcut”, a scris Cosette Chichirău, pe Facebook, a doua zi după alegerile parlamentare.

De cealaltă parte, Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER și candidat la Cameră din partea filialei ieșene, a admis că neîndeplinirea pragului electoral „este un mare eșec pentru REPER”. „Eșecul rămâne însă eșec. Vă mulțumesc celor peste 125.000 de români care ne-au votat și vă cer iertare că nu am putut concretiza votul vostru într-o reprezentare onorabilă în parlament. Evident că îmi voi asuma acest eșec și voi face un pas în spate”, a comentat Pîslaru, tot pe rețeaua socială amintită.

FD, partid cu candidați PMP pe liste

Un alt partid care a participat la alegeri și nu a îndeplinit pragul electoral este FD. Organizația condusă de Ludovic Orban a avut o înțelegere la parlamentare cu PMP, iar unii candidați ai FD au fost propuși de PMP. În cazul Iașului, lista FD pentru Cameră a fost deschisă de Petru Movilă, șef al PMP Iași. FD a avut peste 9.000 de voturi la Cameră, fiind al doilea partid sub pragul electoral, după SENS.

Cele patru partide (SENS, FD, REPER și DREPT) au adunat peste 35.000 de voturi la Senat și peste 37.000 la Cameră.

„Clonele” PSD au luat peste 7.000 de voturi

O surpriză, nu doar la Iași, a fost numărul de voturi obținut de unul dintre „clonele” PSD la parlamentare: PSD Unit. Acest partid, care, pe lângă nume, a avut și o siglă similară cu cea a PSD, s-a clasat pe locul 10 din 22 la Senat la alegerile de la Iași: a obținut aproape 6.000 de voturi. Un „alt PSD”, PSD Independent, a fost votat de alte aproape 1.200 de persoane. În total, peste 7.000 de voturi pentru „clonele” PSD la parlamentare. La Cameră, cele două partide au luat, cumulat, peste 8.200 de voturi.

Partidul România în acțiune, susținut de Mircea Geoană, candidat independent la prezidențiale, a adunat la Iași 1.407 voturi la Senat și, respectiv, 1.275 voturi la Cameră.

Cum s-au descurcat independenții

La Iași au fost și trei candidați independenți, toți la Camera Deputaților. Cel mai bine clasat a fost medicul Lucian Burlea, cu circa 2.600 de voturi, în condițiile în care ar fi avut nevoie de peste 21.000 de voturi pentru a deveni deputat. Ceilalți doi independenți (Ovidiu Moldovanu și Ciprian Stegaru) au luat fiecare în jur de 600 de voturi.

Buletinul la Camera Deputaților a cuprins și candidaturile la nivel național ale minorităților. În general, fiecare minoritate a atras câteva sute de voturi, cele mai puține fiind ale Uniunii Demcrate a Tătarilor Turco-Musulmani (57 de voturi), în timp ce Comunitatea Rușilor Lipoveni a obținut cele mai multe (802 voturi).

În ceea ce privește UDMR, acest partid a obținut 1.150 de voturi la Senat și 1.023 la Cameră, voturi care merg în „zestrea” națională, în condițiile în care partidul a îndeplinit pragul electoral.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii