anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

50 de muzicieni români au concertat în oraşul din China de unde a pornit noul coronavirus ucigaş

GALERIE
coronavirus
  • coronavirus
- +

Mai mulţi artişti de la Filarmonica Banatul din Timişoara şi de la alte filarmonici din ţară au concertat în oraşul Wuhan din China, zonă unde este focar de infecţie cu un coronavirus ucigaş, care creează panică în lume, acrie TION. Este alertă de călătorie acolo, iar muzicienii români numai ce s-au întors în ţară, după un turneu de 50 de zile. 

O orchestră formată din 50 de oameni s-a întors marţi, 21 ianuarie, la Timişoara. Muzicieni de la Filarmonica Banatul din Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Braşov, Bucureşti şi Constanţa au avut un turneu de 50 de zile în China, ţară aflată acum sub alertă din cauza unui coronavirus letal. 18 dintre artişti sunt de la Filarmonica Banatul din Timişoara. Ei au concertat şi în oraşul Wuhan, considerat zona zero de alertă pentru noul virus.

De două ori în Wuhan

Calendarul turneului arată că artiştii români au fost în Wuhan de două ori, în perioada 3-5 decembrie 2019. Concertul inaugural al turneului a fost la Wuan Qintai Grand Theatre, în primele zile din decembrie. Muzicienii s-au întors în Wuhan, în 2 ianuarie, însă au trecut doar prin aeroport, în drum spre un alt concert, la Chongqing. Abia în 20 ianuarie au pornit spre Europa, din Beijing.

Este alertă de călătorie în Wuhan, iar oficialii chinezi au sfătuit oamenii să nu viziteze deloc zona. Oraşul este epicentrul unei epidemii de infecţie, zona zero a unui nou tip de coronavirus. Primul caz a apărut în decembrie. Nouă oameni au murit, iar alte sute de persoane sunt infectate.

Virusul se extinde cu repeziciune, astfel că luni, chiar când muzicienii români s-au întors în Timişoara, autorităţile chineze au anunţat noi cazuri de îmbolnăviri în afara oraşului Wuhan, în Beijing şi Shenzhen. Virusul a ajuns şi în afara Chinei. Un caz a fost confirmat în Japonia, altul în Coreea de Sud, iar alte două în Thailanda.

Artiştii, trimişi acasă… în carantină

Deşi cântăreţii români au fost de două ori în zona zero de alertă a noului virus, conducerea Filarmonicii Banatul din Timişoara nu se panichează. Artiştii au venit luni la Sala Capitol, direct de la aeroport, pentru a se întâlni cu colegii aflaţi la repetiţii. Marţi au fost la analize şi se ţine legătura cu Direcţia de Sănătate Publică.

„Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors acolo în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri şi am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timişoara, la Medicina Muncii, să fie controlaţi, în ziua în care au ajuns. Au fost unii colegi şi azi dimineaţă. Suntem în corespondenţă cu DSP, dacă mai este nevoie”, a declarat Ioan Gârboni, directorul instituţiei de cultură, pentru TION.

Citiţi materialul integral pe TION

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.