anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

500 de bolnavi de cancer stau cu orele la coadă să intre în Institutul de Oncologie

GALERIE
coada, iro, testare, covid
 • coada, iro, testare, covid
- +

Triajul epidemiologic îngreunează şi mai mult situaţia. Aglomeraţia e şi mai mare din cauza celor care vin să se testeze pentru coronavirus la IRO

Cozi interminabile la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, imediat după Sărbătorile de Iarnă. Zilnic, aproximativ 500 de pacienţi stau la coadă pentru a intra la consultaţie sau tratament. Conducerea IRO a făcut un apel la calm şi răbdare, date fiind condiţiile impuse de pandemie.

În fiecare zi, de la sfârşitul Sărbătorilor de iarnă, coada de la Ambulatoriul IRO pare interminabilă. Anul acesta, însă, pare mai numeroasă ca niciodată. Sute de pacienţi din Iaşi, Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui, Vrancea stau şi aşteaptă zi de zi să intre la tratament. Cei mai mulţi dintre ei sunt programaţi fie pentru o şedinţă de chimioterapie, fie aşteaptă să fie consultaţi în ambulatoriu. “Pacienţii noştri trebuie să ştie că sunt necesare toate măsurile luate astfel încâ ei să nu aibă posibilitatea de a se contamina cu virusul SARS COV 2. Este început de an şi deja ştim că în perioada Sărbătorilor vin mai puţini pacienţi la tratament. Toţi îşi lasă sănătatea după Crăciun. Noi, colegii noştri, medicii, suntem de asemenea mai puţini în perioada Sărbătorilor. După aceste Sărbători însă, au venit mai mulţi pacienţi decât ne-am aşteptat. La triajele epidemiologice, astăzi (ieri – n.r.), au fost mai mulţi pacienţi decât ne-am aşteptat, şi mulţi, pe bună dreptate, au fost nemulţumiţi", a spus ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi

Aceasta a adăugat că se încearcă detensionarea situaţiei prin cele patru puncte de colectare a materialului biologic de la fiecare pacient venit. “După acest moment, fiecare pacient este triat pe tipul de serviciu de care are nevoie în ziua respectivă, asta însemnând consultaţii în ambulatoriu, investigaţii în paraclinici, internări de zi sau continue", a adăugat Mirela Grosu.

Zilnic, de la sfârşitul Sărbătorilor şi până aum, la IRO se prezintă cel puţin 500 de pacienţi pe zi, toţi beneficiind de serviciile amintite în condiţiile impuse de pandemia cu SARS COV 2. “Încercăm să luăm toate măsurile medicale astfel încât serviciile să fie acordate la timp şi de calitate, dar şi în acelaşi timp, măsurile epidemice să fie respectate", a mai spus Mirela Grosu.

Medicii fac un apel însă la bolnavii sau suspecţii de boli oncologice, nu atât din Regiunea de Nord-Est, ci mai ales cei din Iaşi. “După cum se ştie toţi pacienţi trebuie testaţi RT–PCR înainte de fiecare cură de chimioterapie şi înainte de a intra la radioterapie, cu cel puţin 14 zile înainte. Ca urmare, pe lângă cei 500 de pacienţi care vin zilnic la noi, vin şi cei care vor să se testeze, pentru că suntem centru de testare. De aici şi aglomeraţia. Rugăm din suflet pacienţii să respecte ora programată şi ori de câte ori au o nemulţumire să vină să spună, pentru că suntem deschişi comunicării şi găsirii unor soluţii agreabile atât de corpul medical, dar mai ales de pacienţi", a subliniat Mirela Grosu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.